Zamknij

Sos pomidorowy - prosty w przygotowaniu, a zaskakuje swoim smakiem oraz aromatem!

14.03.2019
Aktualizacja: 15.05.2019 13:05
sos pomidorowy przepisy
fot. Shutterstock

Sos pomidorowy to bardzo popularny dodatek do każdego dania obiadowego, ale nie tylko. Wypróbuj przepisy, które przygotowaliśmy! Z pewnością urozmaicą każdą twoją potrawę.

Sos pomidorowy wykorzystujemy w kuchni niemal do wszystkiego, warto zapoznać się z jego pozytywnym wpływem na nasz organizm. Pomidory posiadają bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety i spożywać regularnie. Pomidory mają działanie moczopędne, ale także obniżają ciśnienie krwi, ponieważ jednym z ich głównych składników jest potas. Pomidory zawierają dużą ilość witaminy C dlatego 180 gram pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. 100 gram świeżych pomidorów to tylko 18 kalorii, dlatego, jeśli jesteś w trakcie odchudzanie, możesz śmiało spożywać to warzywo.

Zobacz także: Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy. Wypróbuj go koniecznie!

Sos pomidorowy - szybki przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 3-4 cebule białe,
  • 3-4 ząbki czosnku zależnie od gatunku i ostrość,
  • zioła,
  • sól oraz czarny pieprz,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżka cukru,
  • ser do posypania

Przygotowanie:

  1. Pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Kiedy będzie złota należy dodać czosnek i znowu smażyć minutę.
  3. W garnku połączyć wszystkie składniki, mieszać i dokładnie gotować 20 minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na koniec wszystko rozdrobnić blenderem, do uzyskania jednolitej masy.

Sos pomidorowy do pizzy

  • Jeśli szukasz smacznego sosu do pizzy, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Sos pomidorowy w każdej pizzy to ważny element tego dania, dlatego warto podczas przygotowania warto poświęcić mu odpowiednią ilość czasu. Wypróbuj nasz pomidorowy sos do pizzy i ciesz się niezapomnianym smakiem tego szybkiego dania.

Składniki:

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlać oliwę, czosnek i smażyć całość na złoty kolor.
  2. Dodać pomidory i dokładnie wymieszać. Dosypać przyprawy.
  3. Zagotować i zmniejszyć ogień, tak gotować przez około 15 minut.

Sos pomidorowy do gołąbków

Składniki:

  • 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta cukru, bazylii i oregano,
  • sól,
  • 1 łyżeczka keczupu pikantnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  1. 2 szklanki wywaru zagotować i wlać do rondla, dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszać z cukrem, solą, bazylią oraz oregano.
  2. W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami śmietany i wlać do sosu, dokładnie wymieszać i zagotować. Na sam koniec dodać jedną łyżeczkę keczupu pikantnego.

Sos pomidorowy do spaghetti

  • Błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu spaghetti to podstawa tego dania. Jest idealny do każdego rodzaju makaronu. Jest bardzo uniwersalny i można go dodać również do innych potraw.

Składniki:

  • 2 czubate łyżki gęstego przecieru pomidorowego,
  • spora łyżka masła,
  • ok. 2-3 szklanek mleka 3,2%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek posiekać na cienkie plasterki.
  2. W rondlu rozpuścić masło, dodać czosnek i dokładnie smażyć mieszając przez około 2 minuty. Kiedy przecier lekko zacznie brązowieć się na brzegach, należy zdjąć z ognia.
  3. Wlać mleko, dodać przyprawy, wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając 4 minuty.
  4. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę mleka. Tak przygotowany sos podawać z makaronem.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

 

Te produkty mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wprowadź je do swojej diety!