Oceń
Sos pomidorowy wykorzystujemy w kuchni niemal do wszystkiego, warto zapoznać się z jego pozytywnym wpływem na nasz organizm. Pomidory posiadają bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety i spożywać regularnie. Pomidory mają działanie moczopędne, ale także obniżają ciśnienie krwi, ponieważ jednym z ich głównych składników jest potas. Pomidory zawierają dużą ilość witaminy C dlatego 180 gram pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. 100 gram świeżych pomidorów to tylko 18 kalorii, dlatego, jeśli jesteś w trakcie odchudzanie, możesz śmiało spożywać to warzywo.
Zobacz także: Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy. Wypróbuj go koniecznie!
Sos pomidorowy - szybki przepis
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 3-4 cebule białe,
- 3-4 ząbki czosnku zależnie od gatunku i ostrość,
- zioła,
- sól oraz czarny pieprz,
- 50 ml oliwy,
- 1 łyżka cukru,
- ser do posypania
Przygotowanie:
- Pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Kiedy będzie złota należy dodać czosnek i znowu smażyć minutę.
- W garnku połączyć wszystkie składniki, mieszać i dokładnie gotować 20 minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec wszystko rozdrobnić blenderem, do uzyskania jednolitej masy.
Sos pomidorowy do pizzy
- Jeśli szukasz smacznego sosu do pizzy, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Sos pomidorowy w każdej pizzy to ważny element tego dania, dlatego warto podczas przygotowania warto poświęcić mu odpowiednią ilość czasu. Wypróbuj nasz pomidorowy sos do pizzy i ciesz się niezapomnianym smakiem tego szybkiego dania.
Składniki:
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać oliwę, czosnek i smażyć całość na złoty kolor.
- Dodać pomidory i dokładnie wymieszać. Dosypać przyprawy.
- Zagotować i zmniejszyć ogień, tak gotować przez około 15 minut.
Sos pomidorowy do gołąbków
Składniki:
- 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków,
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- szczypta cukru, bazylii i oregano,
- sól,
- 1 łyżeczka keczupu pikantnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
- 2 szklanki wywaru zagotować i wlać do rondla, dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszać z cukrem, solą, bazylią oraz oregano.
- W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami śmietany i wlać do sosu, dokładnie wymieszać i zagotować. Na sam koniec dodać jedną łyżeczkę keczupu pikantnego.
Sos pomidorowy do spaghetti
- Błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu spaghetti to podstawa tego dania. Jest idealny do każdego rodzaju makaronu. Jest bardzo uniwersalny i można go dodać również do innych potraw.
Składniki:
- 2 czubate łyżki gęstego przecieru pomidorowego,
- spora łyżka masła,
- ok. 2-3 szklanek mleka 3,2%,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek posiekać na cienkie plasterki.
- W rondlu rozpuścić masło, dodać czosnek i dokładnie smażyć mieszając przez około 2 minuty. Kiedy przecier lekko zacznie brązowieć się na brzegach, należy zdjąć z ognia.
- Wlać mleko, dodać przyprawy, wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając 4 minuty.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę mleka. Tak przygotowany sos podawać z makaronem.
Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo
Te produkty mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wprowadź je do swojej diety!
Oceń artykuł