Zamknij

Przepis na sos paprykowy. Odkryj jego niesamowity smak!

25.03.2019
Aktualizacja: 25.03.2019 13:43

Poznaj przepis na sos paprykowy i ciesz się jego smakiem oraz aromatem. Sos paprykowy pasuje również do innych dań, dlatego z pewnością warto poznać sposób na jego wykonanie.

sos paprykowy szybki i smaczny
fot. Shutterstock

Papryka ma bardzo dużo witamin oraz minerałów, które mają pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Bez wątpienia warto wprowadzić ją do naszej diety pod różną postacią. Z papryki można wykonać na przykład smaczny sos, który bez wątpienia będzie ciekawym uzupełnieniem innych, nietuzinkowych posiłków.

Zobacz także: Sos pomidorowy - prosty w przygotowaniu, a zaskakuje swoim smakiem oraz aromatem!

Papryka w swoim składzie ma bardzo dużo silnych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na ochronę przed wolnymi rodnikami. Już połowa świeżej papryki dostarcza dzienną dawkę karotenu, a także zapotrzebowanie na witaminę E. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii.

Sos paprykowy -prosty i szybki przepis

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200ml bulionu,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,
  • pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Paprykę należy dokładnie posiekać, a wcześniej usunąć gniazda i umyć. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokroić.
  3. Czosnek posiekać.
  4. Olej rozgrzać w rondlu. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać paprykę oraz czosnek. Smażyć przez około 5 minut.
  5. Następnie dodać bulion oraz ocet. Gotować całość 15 minut, cały czas mieszać, aż papryka zmięknie, a większość płynu odparuje.
  6. Garnek należy zdjąć z ognia, a całość zmiksować blenderem. Doprawić przyprawami do smaku.
  7. Przechowywać w lodówce.

Sos paprykowy do słoików na zimę

Składniki:

  • 3 kg papryki,
  • 20 dkg ostrej papryczki,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 łyżka soli,
  • 2-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Paprykę oczyścić i zmielić w malakserze lub maszynce do mielenia.
  2. Wymieszać z innymi składnikami i gotować przez około 15 minut.
  3. Na sam koniec dodać ząbek czosnku i gotować kolejne 15 minut.
  4. Gorącą pastę przełożyć do słoików.
  5. Gotowej pasty nie trzeba pasteryzować.

Sos paprykowo pomidorowy - prosty przepis

  • Klasyczny sos paprykowo-pomidorowy przygotowuje się na bazie naturalnych oraz świeżych składników. Pomidory połączone z papryką z pewnością będą idealnym dodatkiem do różnego typu dań podawanych na ciepło lub zimno. Sos paprykowo-pomidorowy można również wykorzystać zamiast ketchupu.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 320 g cebuli,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ok. 2 łyżeczki soli,
  • ok. 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pieprz czarny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić pestek i również pokroić w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Mieszać od czasu do czasu.
  4. Dodać pomidory, paprykę oraz czosnek. Przykryć garnek i gotować sos przez 20 minut.
  5. Po tym czasie gotować sos kolejne 25 minut, aż wszystkie warzywa się rozgotują. Pod koniec wsypać resztę przypraw, a także ocet jabłkowy.
  6. Całość wymieszać.

Zobacz także: Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy. Wypróbuj go koniecznie!