Zamknij

2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować

18.10.2018
Aktualizacja: 24.11.2020 16:05
ciasto makowiec
fot. Shutterstock

Makowiec to tradycyjne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak przyrządzić najlepszy deser na zbliżające się spotkanie z bliskimi. Nasze proste przepisy z pewnością ci w tym pomogą.

Makowiec to tradycyjne ciasto z makiem. Głównie pieczone jest na Wigilię. Najczęściej przybiera postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego oraz maku. Jak zrobić makowiec zawijany albo z gotowej masy makowej? Poznaj nasz prosty przepis na ten świąteczny tradycyjny deser.

Makowiec - prosty przepis z gotową masą makową

Jeśli nie chcecie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu, koniecznie wypróbujcie przepis na makowiec z użyciem gotowej masy makowej. Znajdziecie ją w większości sklepów spożywczych. Masa zapakowana jest w puszkę o takiej pojemności, która starcza na wykonanie dwóch ciast. Makowiec z gotową masą makową jest równie smaczny, co ten z tradycyjną, a robi się go znacznie szybciej. Dodatkowo osoby, które lubią poczuć wcześniej magię świąt, mogą dodać do masy makowej odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczy.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 50 g masła

Nadzienie makowe:

  • 850 g gotowej masy makowej,
  • 4 białka,
  • po 50 g orzechów i suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić dołek, włożyć do niego drożdże i zasypać cukrem.
  2. Powoli wlewać do dołka ciepłe mleko i delikatnie zagnieść całość.
  3. Przykryć ściereczką całą miskę i odstawić do wyrośnięcia na maksymalnie 10 minut.
  4. Po tym czasie dodać jaja i zacząć mieszanie najlepiej dużą łyżką.
  5. Gdy obydwie masy się połączą, dodać masło i wyrobić całość. Wyrabiać je przez około 15 minut.
  6. Uformować kulkę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Nadzienie makowe:

Gotową masę makową wymieszać z orzechami, żurawiną oraz bułeczką tartą. Białka ubić na sztywno, dodać sól i wymieszać z wcześniej przygotowanym makiem.

Uformowanie ciasta:

  1. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić, podzielić na dwie części.
  2. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x35 cm i wyłożyć na nie masę makową.
  3. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu, przełożyć na papier do pieczenia. Struclę owinąć papierem, ale jej nie ściskać. Z drugą roladą zrobić to samo.
  4. Tak przygotowane makowce piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po ostudzeniu obu ciast można polać je lukrem.

Makowiec zawijany - tradycyjny przepis na święta

Makowiec z naszego przepisu wyjdzie miękki i bardzo wilgotny. Dzięki temu będzie rozpływać się w ustach. Świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia, ale można go wykonać również na inne okazje. Dodatkowo makowiec z poniższego przepisu można przechowywać nawet tydzień. To ciasto zachowa świeżość znacznie dłużej niż inne makowce.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 150 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych,
  • 6 łyżek cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżki spirytusu,
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Masa makowa:

  • 500 g maku,
  • 170 g jasnego brązowego cukru,
  • 100 g rodzynków,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Drożdże wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec wlać rozpuszczone masło.
  2. Z ciasto ugnieść kulę i przełożyć ją do większego naczynia. Całość przykryć ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Nadzienie makowe:

  1. Mak zalać gorącą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z wody i zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Do przygotowania masy makowej można użyć gotowego produktu, dzięki temu zaoszczędzimy dużo czasu podczas przygotowywania wszystkich składników. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i ponownie wymieszać.

Przygotowanie całości:

  1. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na prostokątne placki i wyłożyć na nie masę makową. Zawinąć w struclę.
  2. Rozłożyć papier na blasze, posmarować olejem ciasto i tak przygotowane położyć na papierze. Papier zawinąć na cieście.
  3. Ciasto piec w 190 stopniach przez około 40 minut.

Makowiec - krótka historia świątecznego ciasta

Makowiec to typowe ciasto świąteczne - najczęściej pojawia się na polskich stołach podczas Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. W niektórych regionach Polski makowiec nazywany jest także struclą makową. Może nawet przybrać formę niewielkich bułeczek z makowym nadzieniem.

W dawnych czasach makowiec gościł na stołach osób zamożnych. W domach mieszczan pieczony był tylko na specjalne okazje, działo się tak za sprawą składników używanych do przyrządzania tego ciasta. Orzechy, mak czy miód były produktami dostępnymi tylko dla bogatych. Jednak jeśli już pojawiał się na stole, miał zapewniać szczęście, a także ochronę przed złymi siłami. Mak w potrawach podawanych w Boże Narodzenie uznawany był także za łącznik z zaświatami.

Wypróbujesz nasze przepisy na świąteczne makowce?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?