Zamknij

Keks na różne sposoby. Wypróbuj wszystkie przepisy na smaczne ciasto

17.12.2020
Aktualizacja: 17.12.2020 16:00

Keks to bardzo smaczne ciasto, które można upiec w mgnieniu oka. Sprawdźcie proste receptury na świąteczny smakołyk z dodatkiem migdałów oraz bakalii.

keks przepis
fot. Shutterstock

Keks uciera się najczęściej z dużą ilością masła, a jego głównym składnikiem są bakalie. Ciasto jest bardzo aromatyczne, dlatego, jeśli zdecydujemy się je upiec, z pewnością jego zapach poczujemy w całej kuchni. Ten pyszny wypiek robi się szybko, jeśli więc nie masz zbyt dużo czasu, ten przepis świetnie się sprawdzi.

Keks - prosty przepis

Klasyczny keks przygotowuje się z dodatkiem kolorowych owoców kandyzowanych i bakalii. Najczęściej piecze się go na święta Bożego Narodzenia. To bardzo proste do zrobienia ciasto, które przypadanie do gustu wszystkim łasuchom. Jest bardzo aromatyczne, słodkie i mokre w smaku. Najlepiej przyrządzić je na 2 tygodnie przed świętami. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka mleka,
  • ok. 300 g ulubionych bakalii

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej. Bakalie posiekaj na mniejsze kawałki. Skórkę kandyzowaną pokrój na mniejsze części.
  2. Bakalie wymieszaj z dwoma łyżkami mąki.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Margarynę utrzyj z cukrem na jasną masę. Miksuj na najwyższych obrotach i dodaj żółtka.
  5. Mąkę dodaj do masy.
  6. Białka ubij na sztywną piankę. Włóż je do masy.
  7. Na sam koniec dodaj sodę z mlekiem i obtocz bakalie w mące.
  8. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz także: Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!

Keks świąteczny - szybki przepis

Podczas przygotowywania keksu można użyć gotowej mieszanki keksowej lub zmieszać ze sobą ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, figi, morele, daktyle lub orzechy. Ciasto można na sam koniec udekorować lukrem i posypać bakaliami.

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 5 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • skórka z cytryny,
  • 400 g ulubionych bakalii,
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem białym oraz cukrem waniliowym, dodaj jajka, sól oraz skórkę z cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej.
  2. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, a następnie dodaj rum.
  3. Bakalie posiekaj oraz dodaj odsączone rodzynki i mąkę. Wszystkie składniki dodaj do ciasta. Wymieszaj i przełóż do formy.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez godzinę.

Wypróbujesz nasze przepisy?

loader

Zobacz także: 3 przepisy na zupę pieczarkową! Szybkie i łatwe przepisy

loader
Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?