Zamknij

Przepis na pieczoną gęś jest bardzo prosty. Wypróbuj go i ciesz się smakiem tego pysznego mięsa!

22.10.2020
Aktualizacja: 03.11.2020 15:26
gęś pieczona
fot. Shutterstock

Przepisy na gęś pieczoną trwają dość długo, jednak mięso przygotowane z tych przepisów jest kruche i bardzo aromatyczne. Wypróbuj przepisy na gęsinę pieczoną i ciesz się jej smakiem podczas rodzinnych obiadów.

Gęsina, czyli inaczej gęś to jedno z najzdrowszych mięs. Pomimo tego, że jest dosyć tłuste, warto je dodać do naszej diety raz na jakiś czas. Mięso z gęsi bogate jest w składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

W gęsinie znajdziemy pełnowartościowe białko, kwasy omega-3, kwasy omega-6, witaminy A, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Gęsina jest również bogata w minerały. Dzięki bardzo dobrym składnikom odżywczym gęś polecana jest osobom, które mają problem z wysokim cholesterolem w celu jego obniżenia.

Gęsina pomimo wielu składników odżywczych nie cieszy się wcale popularnością. Może to być spowodowane tym, że jest dosyć kaloryczna. 100 gram tego pysznego mięsa to około 340 kalorii. Jeśli jednak raz na jakiś czas dodacie gęś do swojego menu, z pewnością nie utyjecie. Warto jednak przed rozpoczęciem gotowania zapoznać się z kilkoma poradami, które z pewnością pomogą smacznie przyrządzić gęś.

  1. Najsmaczniejsza gęś wyjdzie, kiedy będziemy ją piec przez około 3 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  2. Gęsina świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Mogą to być różnego rodzaju przyprawy, ale również jabłka czy cytrusy.
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia, gęsinę należy natrzeć przyprawami i odstawić ją do lodówki na kilka godzin. 
  4. Mięso gęsi najlepiej jeśli, będzie młode. Starsze gęsi są znacznie bardziej tłuste i mają gorszy posmak.

Zobacz także: Ciasto z pigwą na 4 sposoby! Na który ty się skusisz?

Gęś pieczona - przepis na gęsinę pieczoną krok po kroku

  • Przepis, który podajemy, jest dość czasochłonny, jednak wychodzi z niego bardzo smaczne danie. Receptura polega na długim pieczeniu mięsa z niskiej temperaturze, a następnie zarumienieniu skórki gęsi pod grillem w piekarniku. Czas pieczenia, w zależności od wagi gęsi może wynieść nawet 8 godzin, dlatego przepis warto wykonywać z samego rana, jeśli zależy nam na tym, żeby zjeść gęś tego samego dnia.

Składniki:

  • 1 gęś wypatroszona, około 4 kg,
  • 1 duże twarde jabłko,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 3 łyżeczki kminku,
  • 3 łyżeczki tymianku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Jeśli gęś jest mrożona, należy najpierw ją dokładnie rozmrozić.
  2. Gęś należy sprawdzić, czy nie ma w środku woreczka z podrobami, jeśli tak jest, należy go wyjąć.
  3. Duże jabłko kroimy na ćwiartki, które wkładamy do gęsi.
  4. Gęsinę posypujemy solą oraz pieprzem, a także kminkiem i tymiankiem.
  5. Gęś układamy do naczynia i dookoła obsypujemy czosnkiem. Gęś powinna zostać włożona do lodówki na noc, aby jeszcze lepiej nasiąkła przyprawami.
  6. Piekarnik należy nagrzać do około 130 stopni Celsjusza.
  7. Na dno naczynia nalać sok jabłkowy i wstawić do piekarnika.
  8. Piec pod przykryciem około 7 godzin. Co jakiś czas można sprawdzić widelcem, czy gęś jest miękka.
  9. Po upieczeniu zdjąć pokrywę z naczynia, w którym piekliśmy mięso i wstawić do piekarnika ustawionego na tryb grill, w temperaturze 240 stopni Celsjusza. Gęś powinna się zarumienić już po około 6 minutach.
  10. Po tym czasie gęś wyjąć na deskę. Pokroić ją ostrym nożem lub nożyczkami, które przeznaczone są do krojenia drobiu.
  11. Można podawać z dodatkami. Idealnie pasować będą do tego mięsa kapusta czerwona lub ziemniaki zasmażane.

Gęsina pieczona w kawałkach - przepis

  • Przepis na gęsinę pieczoną w kawałkach jest znacznie szybszy niż poprzedni. Składniki znajdziesz w każdym sklepie, a efekt końcowy zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Poznaj przepis na gęś pieczoną w kawałkach.

Składniki:

  • gęś,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek,
  • brzoskwinie w puszce,
  • żurawina do mięs

Przygotowanie:

  1. Gęś należy dokładnie umyć i podzielić na 8 części.
  2. Podroby można użyć do ugotowania smacznego rosołu.
  3. Kawałki gąski należy natrzeć dokładnie przyprawami.
  4. Natarte kawałki gęsi należy schować do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia mięso należy lekko przesmażyć.
  6. Złociste mięso należy włożyć do brytfanki. Podlać lekko wodą i dusić na małym ogniu około 2 godzin.
  7. Cebulkę pokroić na drobne kawałki, obłożyć nimi mięso i jeszcze raz podpiec w 180 stopniach, przez około 2 godziny.
  8. Tak upieczoną gęsinę najlepiej podawać na następny dzień. Wtedy zrobić się krucha i znacznie bardziej aromatyczna.
  9. Przed samym podaniem można pokroić ją na mniejsze kawałki lub plasterki.
  10. Do gęsiny można dodać żurawinę lub brzoskwinie.

Wypróbujesz nasz przepis na gęsinę?

Zobacz także: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?