Oceń
Kawę przepełniają subtelne aromaty, które łącząc się ze sobą tworzą wyjątkowy zapach. Niestety unikalny zapach kawy na początku jest intensywny, a potem stopniowo się ulatnia. Proces ten zachodzi znacznie szybciej jeśli przechowujemy kawę w nieodpowiedni sposób. Niezależnie od tego, czy na co dzień pijemy kawę mieloną, czy też jesteśmy fanami kawy ziarnistej, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Dzięki temu zawsze o poranku będziemy cieszyć się pobudzającą i rozkoszną wonią.
Tak nie przechowuj kawy. To podstawowe błędy
Pierwsza i najważniejsza zasada przechowywania kawy – zarówno tej mielonej, jak i ziarnistej - mówi, że po otworzeniu opakowania powinniśmy zużyć jego zawartość maksymalnie w ciągu czterech tygodni. Po tym czasie kawa staje się mniej aromatyczna, a w związku z tym również mniej smaczna.
Eksperci stanowczo odradzają przechowywanie kawy w lodówce, razem z innym jedzeniem. Wówczas zapachy poszczególnych produktów wzajemnie na siebie oddziałują. Zamrażanie kawy również nie wchodzi w grę. Dlaczego? Podczas rozmrażania żywności uwalnia się bowiem woda – to bardzo źle wpływa na jakość kawy i może powodować problemy z późniejszym jej zaparzeniem.
Jak przechowywać kawę mieloną? Podstawowe zasady
Kawa mielona niestety traci aromat znacznie szybciej niż kawa ziarnista. W związku z tym musimy odpowiednio o nią dbać. Jeśli chcemy, by długo kusiła nas swoim intensywnym zapachem i smakiem, powinniśmy przechowywać ją w szczelnym i nieprzezroczystym opakowaniu.
Niezwykle ważna jest także temperatura, w jakim przechowujemy kawę mieloną. Warto wybrać miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Kawa traci jakość, gdy narażona jest na oddziaływanie intensywnego światła. Również nadmierne ciepło nie wpływa na nią dobrze. W związku z tym nie powinniśmy przechowywać kawy w szafkach znajdujących się obok kaloryfera lub blisko kuchenki. Para, unosząca się podczas gotowania niekorzystnie wpłynie na jej strukturę oraz smak.
Zobacz również: Tych produktów nie łącz z kawą. Organizm ci za to podziękuje
Jak przechowywać kawę ziarnistą? Oto instrukcja
Kawa ziarnista zdecydowanie dłużej zachowuje aromat i smak. Nie oznacza to jednak, że jej przechowywanie nie ma znaczenia. Najważniejsze, by ziarna „trzymać” w szczelnym i ciemnym pojemniku z dala od światła słonecznego i intensywnych zapachów.
Opakowania kaw ziarnistych często są przygotowane do odpowiedniego przechowywania. Niektóre z nich wyposażone są w specjalne wielorazowe zamknięcie i jednostronny wentyl, który nie pozwala powietrzu dostać się do środka opakowania. Zakup kawy w takim opakowaniu znacznie ułatwia sprawę. Wystarczy, że każdorazowo będziemy pamiętać mocnym dociśnięciu hermetycznego zamknięcia.
RadioZET.pl
Oceń artykuł