Oceń
Placek z malinami można wykonać na wiele różnych sposobów, koniecznie przetestujcie jeden z nich. Możesz wykonać go z dodatkiem słodkiej bezy, budyniu lub owocowej galaretki. Takie połączenia z pewnością będą strzałem w dziesiątkę!
Szukając pomysłu na smaczny deser, natrafiliśmy na modne ostatnio placki z owocami. Warto wypróbować te z malinami, ponieważ są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Wszystkie ciasta są łatwe w wykonaniu. Maliny to owoce, które powinny znaleźć się w twojej diecie, ponieważ posiadają wiele cennych dla naszego organizmu składników. Ich składzie znajdziesz witaminy z grupy B, błonnik czy nawet kwas foliowy.
Zobacz też: Ciasto z malinami - 5 smacznych przepisów, które musisz wypróbować
Placek z malinami
Placek z malinami jest bardzo lekki i smaczny, to idealne wykorzystanie owoców sezonowych, jakim są maliny. Tego typu ciasto sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku lub niedzielnego spotkania.
Składniki:
ciasto:
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
- 500 g świeżych malin
- 7 białek jajek
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
- W dużym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do niej posiekane masło i zagnieść całość w dłoniach.Podzielić ją na dwie części w proporcjach 3:2 i zawinąć w folię aluminiową, po czym wstawić do zamrażarki na 6 godzin. Po upływie tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia i zetrzeć na nią ciasto. Rozłożyć spód równomiernie i lekko odcisnąć. Podpiec go na złoty kolor przez ok. 20-30 minut.
- Ubić białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera, po czym zacząć dosypywać do masy cukier. Ostrożnie dodać proszek budyniowy oraz olej i ciągle miksować całość, aż pianka będzie gładka. Ponownie rozgrzać piekarnik do tej samej temperatury, po czym wyłożyć nadzienie na podpieczony spód. Wyrównać je i ułożyć na nim maliny, a górę posypać drugą częścią ciasta startego na tarce.
- Piec placek przez ok. 40 minut, aż urośnie i zarumieni się na złocisty kolor. Po upieczeniu nie wyjmować go od razu, tylko pozwolić mu się wystudzić w piekarniku przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Serwować ciasto z listkami mięty, posypką z cukru pudru lub cynamonem, przechowując placek w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: Tarta z malinami na 5 różnych sposobów. Na który się skusisz?
Placek z malinami i bezą
Połączenie bezy i malin to idealny duet smakowy. Jeśli czeka cię przyjęcie, koniecznie zrób tego typu placek. Możesz zaserwować go z różowym prosecco, dzięki niemu wydobędziesz jeszcze głębszy, słodki smak. Poza tym zestawienie prosecco i placka z malinami będzie świetnie prezentować się na stole!
Składniki:
Ciasto:
- 6 dl mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dl cukru
- 5 żółtek
Beza:
- 5 białek
- 2 dl cukru
- 2 łyżeczki waniliowego extraktu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ¼ dl oleju
- 300 g malin
Przygotowanie:
- Zagnieć kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru i żółtek.
- Włóż ciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.
- Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiec na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.
- Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.
- Rozsmaruj bezę na spodzie. Na wierzchu bezy ułóż maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.
- Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.
- Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem.
Placek z malinami i budyniem
Połączenie kruchego spodu i słodkiego budyniu z pewnością będzie udane. Dodając maliny przełamiecie słodki smak pozostałych składników.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 140 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki cukru pudru
Masa budyniowa i owoce:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 300 g malin
Przygotowanie:
- Składniki kruchego ciasta posiekać ze sobą.
- A potem zagnieść w zwartą kulę, dzielę na 2 części (jedna większa) i wkładam do mrożenia.
- Większą ścieram na dno. I zapiec przez 15 minut w 180C.
- Przygotować budyń, część mleka zagotować i dodać do tego resztę mleka wymieszaną z proszkami: budyniowymi i cukrem.
- Budyń przełożyć na podpieczone ciasto, na to położyć maliny.
- Zetrzeć resztę kruchego ciasta na tarce o dużych oczkach.
- Piec ok. 50 minut w 180C.
Placek z malinami i galaretką
Składniki:
- jajko 5 szt.
- cukier 0,5 szklanek
- mąka pszenna 0,5 szklanek
- mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cytryna 1 szt.
Masa:
- śmietana kremówka 3 opak.
- galaretka malinowa 3 opak.
- maliny
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
- Wystudzony biszkopt skropić sokiem z cytryny wymieszanym z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami cukru.
Masa:
- 1 galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Ubić śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.
- Masę wymieszać z malinami i rozłożyć na upieczony biszkopt.
- Na wierzch wylać 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2 szklankach wody i wstawić do lodówki na 2h.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł
