Oceń
Jeśli szukacie ciekawego przepisu na smaczną przystawkę lub danie główne, dobrze trafiliście. Pieczarki faszerowane są naprawdę smaczne, a dzięki dodatkowym właściwościom bogate w składniki odżywcze. To one zagoszczą na naszym talerzu tej wiosny, dlatego musisz poznać przepisy na ich przyrządzenie!
Pieczarki faszerowane to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podać jako obiad lub smaczną przekąskę. Nasze przepisy uwzględniają wiele różnych propozycji podania tego klasycznego grzyba. Pieczarki to jedne z tych grzybów, które bez problemu możemy kupić w sklepach. Dzięki ogólnej dostępności tego rodzaju grzybów warto poznać zdrowe przepisy na ich przyrządzenie. W większości sklepów kupisz tylko jeden gatunek, a występuje ich znacznie więcej.
Pieczarki mogą być również świetnym źródłem:
- miedzi,
- selenu,
- jodu,
- błonnika,
- witaminy A,
- witaminy E,
- witamin z grupy B,
- kwasu foliowego,
- witaminy D,
- potasu.
Pieczarki wspomagają odchudzanie, dlatego warto dopisać je do swojej listy zakupów podczas stosowania różnego rodzaju diet. Przed rozpoczęciem diety, warto sprawdzić swój współczynnik BMI. Pomoże w tym kalkulator BMI. Pieczarki są również niskokaloryczne (w 100 g znajduje się tylko 22 kcal), zawierają mało tłuszczów, hamują ich wchłanianie i zmniejszają apetyt.
Kalkulator BMIPieczarki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa,
- 500 g pieczarek, najlepiej większych,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera,
- 1 łyżka sosu sojowego
- po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Do miski włożyć mięso mielone. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Odłamać nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz.
- Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy posiekać na desce, włożyć na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę oliwy i podsmażyć na patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem, dodać odrobinę bułki tartej, przyprawy i wymieszać.
- Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.
- Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Pieczarki smażone - jako przystawka lub dodatek do dania głównego
Pieczarki faszerowane serem
Składniki:
- 20 pieczarek,
- 20 g masła,
- 50 g cebuli,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- 30 g sera żółtego,
- 3 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
- Z pieczarek odkroić nóżki i drobno je posiekać.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Zestawić z ognia. Dodać nóżki pieczarek, pietruszkę i jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć.
- Farszem napełniać kapelusze pieczarek i układać na blaszce. Posypać żółtym serem i bułką tartą.
- Zapiekać przez 3-5 minut, aż się zrumienią.
Zobacz też: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?
Pieczarki faszerowane jajkiem
Składniki:
- duże pieczarki: 6 sztuk,
- cebula: 1 sztuka,
- jajka: 2 sztuki,
- czosnek: 1 ząbek,
- bułka tarta: 1 łyżka,
- natka pietruszki: 1 łyżka,
- sól, pieprz: 1 szczypta,
- starty żółty ser: 5 dekagramów.
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, odciąć nóżki.
- Ogonki posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
- Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kosteczkę. Połączyć z cebulką i podsmażonymi nóżkami.
- Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki i doprawić do smaku. Pieczarki oprószyć solą i pieprzem nałożyć farsz, posypać serem.
- Piec ok. 25 min w temp. 200st.
Pieczarki portobello faszerowane w piekarniku
Składniki:
- opakowanie pieczarek portobello
- pół cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- ser cheddar
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie myjemy i posypujemy solą i pieprzem. Soli można dodać więcej, bo niesłone pieczarki nie są dobre.
- Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na patelni, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ósemki. Usmażony farsz nałożyć na pieczarki.
- Następnie na wierzchu poukładać kawałeczki sera.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Wyglądasz tak, jak jesz. Te produkty naprawdę wpływają na wygląd naszej cery
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł

