Oceń
Z owoców aronii można przygotować wiele przetworów, m.in. nalewki. Przygotowanie nalewek z aronii nie jest trudne. Są przepisy, które nie wymagają nawet gotowania. Nalewka z owoców aronii jest poleca przy wielu dolegliwościach i schorzeniach.
Zobacz także: Nagietek lekarski na co w szczególności jest polecany?
Nalewka z aronii - przepis z użyciem imbiru i kardamonu
Przygotowanie tej nalewki z aronii nie wymaga gotowania.
Składniki:
- aronia (1 kilogram),
- spirytus (1 litr),
- wódka (1 litr),
- wanilia (1,5 laski),
- imbir (kawałek około 3 centymetrów),
- kardamon (3 ziarenka).
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie owoce aronii, a następnie je osusz i włóż do szklanego słoja.
- Dodaj cukier oraz wanilie, imbir i kardamon.
- Zalej wszystko wódką i imbirem.
- Słój z nalewką odłóż na minimum 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Raz dziennie pamiętaj, aby potrząsnąć naczyniem.
- Po upływie 3 tygodni, należy odcedzić nalewkę i przelać do butelek.
- Odstawić na minimum pół roku.
Nalewka z aronii - przepis z użyciem goździków
Ten przepis na nalewkę także nie wymaga gotowania. Cierpki smak aronii przełamią goździki.
Składniki:
- aronia (1 kilogram),
- cukier (około kilograma - 800 gram),
- wanilia (2 laski),
- wódka (1 litr),
- 5 goździków.
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie owoce aronii i włóż do szklanego, dużego słoja.
- Dodaj wanilie i goździki.
- Zasyp wszystko cukrem i zakręć słoik.
- Odstaw na dwa dni w mocno nasłonecznione miejsce - pamiętaj, żeby kilka razy dziennie potrząsać słoikiem.
- Po upływie 2 dni wlej do słoika wódkę i ponownie zamknij słoik.
- Przygotowaną nalewkę trzymaj w nasłonecznionym miejscu przez 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją w butelki.
- Nalewka z aronii powinna być odstawiona na minimum 6 miesięcy. Najlepiej jeśli będzie to chłodne i zaciemnione miejsce, np. piwnica.
Nalewka z aronii - przepis z użyciem cytryny
Cytryna przełamie smak cierpkiej i gorzkiej aronii. Nalewka wymaga gotowania, ale jest łatwa w wykonaniu.
Składniki:
- owoce aronii (1 kilogram),
- liście aronii (20 dekagramów),
- wódka (1 litr),
- cytryna (1 duża lub 2 małe),
- spirytus (0,5 litra)
- woda (1 litr).
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj cytrynę, a następnie sparz ją wrzątkiem. Następnie należy pokroić skórkę w paseczki, a z miąższu wycisnąć sok i odłożyć do lodówki.
- Dokładnie umyj owoce i liście aronii.
- Owoce, liście i skórkę cytryny wrzuć do garnka - zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
- Odstaw wszystko pod przykryciem na około 24 godziny.
- Wywar odcedź przez gazę i zagotuj.
- Dodaj do garnka cukier i powolutku mieszaj - aż się rozpuści.
- Dodaj wódkę, spirytus i sok z cytryny.
- Poczekaj aż wszystko się ostudzi, a następnie przelej do butelek.
- Nalewki należy odłożyć na pół roku. Najlepiej w ciemne i chłodne miejsce.
Aronia - właściwości zdrowotne
Aronia jest rośliną bogatą w wiele cennych składników. Jest to między innymi witamina C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina, a także żelazo, potas, sód, wapń, cynk fosfor, magnez. Owoce aronii w swoim składzie posiadają także antocyjany, kwasy fenolowe, polifenole, cukry redukujące oraz białko.
Picie nalewki z aronii oraz spożywanie innych przetworów z tego krzewu zaleca się przy zaburzeniach widzenia. Aronia hamuje rozwój chorób oczu - między innymi jaskry i zaćmy. Po nalewkę oraz inne przetwory warto sięgać też od czasu do czasu wtedy, kiedy długo pracujemy przed komputerem - aronia poprawia ukrwienie narządu wzroku i niweluje skutki promieniowania monitorów.
Dodatkowo, substancje zawarte w owocach tego krzewu korzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi.
Cenne składniki, które zawiera aronia są przeciwutleniaczami i dodatkowo zwalczają wolne rodniki. Witaminy i sole mineralne oraz reszta składników chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą się przyczynić do rozwoju komórek nowotworowych.
Zobacz także: 4 łatwe przepisy na muffiny z jagodami. Będziecie pod wrażeniem ich smaku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Sylwia Bagińska
Oceń artykuł