Oceń
Agrest to świetne rozwiązanie podczas wielu problemów trawiennych. Sprawdzi się jako naturalny środek podczas problemów z zaparciami. Wzmaga i poprawia apetyt, reguluje pracę jelit, a także chroni przed chorobami serca. Zawiera dużo wapnia i magnezu przez co polecany jest jako naturalny środek wspomagający mineralizacji kości i zębów. Stosowany w kosmetykach, działa wygładzająco i nawilżająco.
Te małe, zielone owoce można jeść na surowo, prosto z krzaczka. Zielone są zdecydowanie bardziej kwaśne, a czerwone słodkie i delikatne. Możecie również zrobić ciasto z agrestem, które jest orzeźwiające i bardzo smaczne.
Nalewka z agrestu
Nalewka z agrestu poza walorami smakowymi, jest również bardzo zdrowa. Działa pobudzająco na trawienie.
Składniki:
- 2 kg agrestu
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
Przygotowanie:
- Agrest pozbawić szypułek, umyć i umieścić w słoju.
- Zalać spirytusem, zamknąć, odstawić na miesiąc w zaciemnione miejsce. Po upływie tego czasu zlać powstałą nalewkę, a owoce zasypać cukrem i ponownie odstawić (około tydzień).
- Następnie przefiltrować sok, połączyć z nalewką, przelać do butelek i odstawić na 1 miesiąc.
Zobacz też: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy!
Nalewka z agrestu czerwonego
Jest zdecydowanie delikatniejsza niż ta z agrestu zielonego. Będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów.
Składniki:
- 1 kg agrestu czerwonego
- 1/2 kg cukru
- kawałek imbiru
- pół laski wanilii
Przygotowanie:
- Wszystko wymieszać w słoiku, lekko zgnieść agrest, zalać wódką.
- Zakręcić słoik i odstawić na około miesiąc.
- Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelki, nalewka będzie gotowa za około 6 miesięcy.
Nalewka z agrestu i czarnej porzeczki
Składniki:
- 1 kilogram agrestu
- 0,5 kilograma czerwonych porzeczek
- 3/4 kilograma cukru
- 750 ml wody mineralnej niegazowanej
- 0,5 litra spirytusu
Przygotowanie:
- Owoce umyć, oczyścić. Porzeczki podrywać od gałązek. Wrzucić owoce do dużego słoja. Zasypać cukrem.
- Dobrze wymieszać, odstawić na noc.
- Następnie wlać wodę i spirytus i odstawić na min 2 miesiące - co jakiś czas przemieszać.
- Przecedzić i przefiltrować i zlać do butelek
Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!
Nalewka z agrestu i miodu
Nalewka z agrestu z dodatkiem miodu z pewnością sprawdzi się, kiedy zapanuje zima lub chłodna jesień. Tego typu nalewka z pewnością podziała na organizm rozgrzewająco.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 l mocnej wódki
- 300 g płynnego miodu
- pół laski wanilii
- suszony imbir w niewielkiej ilości
Przygotowanie:
- Po wrzuceniu agrestu do słoja owoce warto lekko rozgnieść.
- Do słoja wrzucamy także pół, przeciętej wzdłuż, laski wanilii oraz kawałeczek suszonego imbiru.
- To wszystko zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie.
- Po tym czasie płyn zlewamy, ale pamiętajmy że sporo alkoholu zostało w owocach.
- Żeby go wydobyć owoce musimy zalać miodem a słój odstawić na kolejne trzy tygodnie.
- Kolejna czynność to ponowne zlanie płynu i połączenie go z tym zlanym już wcześniej.
- Połączone składy agrestówki dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek, które trzymamy w ciemnym miejscu jeszcze miesiąc.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Oceń artykuł