Oceń
Młoda kapusta to jak zawsze hit sezonu. Jest zdrowa, dietetyczna, delikatna, a przy tym niezwykle smaczna. Poznaj jej zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowanie! Kiedy tylko na straganach pojawią się pierwsze główki młodej kapusty od razu rodzi nam się w głowie wiele pomysłów na jej wykorzystanie. Kapusta zasmażana, a może surówka? Możliwości jest tak dużo, że często wybór jednego konkretnego przepisu może stanowić nie lada wyzwanie.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty?
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- podwójny filet z kurczaka
- udko z kurczaka
- marchewka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- przypawa do bigosu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- koncentrat pomidorowy
Sposób wykonania:
- Na udku gotujemy wywar.
- Drobno pokrojoną pierś z kurczaka dusimy na patelni pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej miękkości.
- Kapustę drobno siekamy i przez chwilę obgotowujemy. Następnie dodajemy ją do rosołku.
- Potem kolejno do garnka wrzucamy pierś z kurczaka, plastry marchewki, listek laurowy i ziele angielskie.
- Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy zasmażką przygotowaną na patelni z mąki i masła.
- Nasze danie możemy wzbogacić posiekanym koperkiem lub przyprawą do bigosu.
Zobacz też: Smaczny przepis na zupę szczawiową
Kapuśniak z młodej kapusty – pomysł na pyszną, pożywną zupę
Składniki:
- 1 udko
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pół główki młodej kapusty
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Sposób wykonania:
- W litrowym garnku gotujemy na udku rosół z dodatkiem warzyw. Ugotowane udko wyjmujemy z rosołu, a następnie oddzielamy mięso od kości.
- Mięso z kurczaka wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy drobno posiekaną i obgotowaną wcześniej kapustę i wszystko gotujemy przez kilkanaście minut do momentu, aż stanie się miękka.
- W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Zarumienioną na patelni zasmażkę dodajemy do kapusty.
- Na koniec wrzucamy drobny, posiekany koperek. Kapuśniak warto podawać z młodymi ziemniaczkami.
Surówka z młodej kapusty – letnia przekąska na wiosenne dni
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 3 marchewki średniej wielkości
- 3 średniej wielkości cebule
Przygotowanie:
- Pół główki z młodej kapusty siekamy bardzo drobno, dodajemy cebulę, marchewkę, pieprz ziołowy, cebulę.
- Wszystko kroimy w cienkie paseczki. Całość posypujemy solą i ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, aby puściła soki.
- Odstawiamy na godzinę, bądź dwie, żeby zmiękła. Doprawiamy pieprzem i solą. Można dodatkowo dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub majonez.
- Najlepiej jeść ją na drugi dzień, kiedy już nabierze smaku.
Zobacz też: Zupa brokułowa na różne sposoby
Znakomicie komponuje się z daniami mięsnymi, jako przystawka do obiadu.
Gołąbki z młodej kapusty – sprawdzony przepis na smaczny obiad
Składniki:
- mięso mielone ½ kg
- torebka ugotowanego ryżu
- 1 główka kapusty
- 1 jajko
- przyprawa do mięsa mielonego
- marchewka
- pietruszka
- ziele angielskie
- listek laurowy
- koncentrat pomidorowy
- śmietana słodka 250 ml
- koperek
Sposób wykonania:
- Liście kapusty wrzucamy do gorącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie należy je wyjąć z garnka, ostudzić i pozbyć się ich zgrubiałych części. Ugotowany ryż łączymy z mięsem mielonym, przyprawami i jednym jajkiem.
- Następnie na każdy listek kapusty nakładamy dwie łyżki farszu i zawijamy. Na spodzie garnka umieszczamy kilka listków kapusty, na które kładziemy gołąbki, a następnie w całości zalewamy je wodą.
- Dodajemy cienkie plasterki marchewki, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w półksiężyce pietruszkę.
- Całość zagęszczamy. W tym celu pół szklanki wody mieszamy z dwiema łyżkami mąki i dokładnie roztrzepujemy, a następnie wlewamy do sosu.
- Dodajemy również cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Pod koniec gotowania wlewamy również mleko wymieszane z dwoma łyżkami mąki.
- Gotując jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy słodką śmietankę. Do smaku posypujemy koperkiem, bądź drobno posiekaną pietruszką.
- Serwujemy z młodymi ziemniaczkami.
Zobacz też: 5 łatwych przepisów na zupę z bobu
Przepis na młodą kapustę – jak ugotować młodą kapustę?
Młoda kapusta doskonale smakuje zarówno spożywana w wersji surowej, jak i po gotowaniu w wodzie, jednak w tym wypadku traci wtedy wiele swoich cennych witamin i makroelementów. Aby temu zapobiec należy ją gotować w niewielkiej ilości wody przez maksymalnie 15 minut. Aby była bardziej kwaskowata można do niej dodać odrobinę soku z cytryny. Możliwości jej zastosowania jest bardzo wiele. W sezonie dużą popularnością cieszy się, np. surówka z kapusty, która znakomicie sprawdzi się, np. jako szybki i zdrowy posiłek w pracy. Każdy przepis na młodą kapustę warto nieco urozmaicić. W tym przypadku duże znaczenie ma zastosowanie takich przypraw, które jeszcze bardziej podkreślą jej nieziemski smak .
Kapusta dobra na wszystko – właściwości odżywcze i lecznicze
Młoda kapusta ma liczne właściwości lecznicze i nie bez powodu nazywana jest złotym lekarstwem na wszystkie dolegliwości. Już od wieków ma szerokie zastosowanie nie tylko kuchni, jako składnik wielu dań, ale również w leczeniu różnych schorzeń.
Świeża kapusta ma niemal czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona. Znakomicie oczyszcza organizm, dlatego nikogo nie dziwi rosnąca ostatnim czasie popularność oczyszczającej diety kapuścianej. Jedzenie kapusty wzmacnia odporność i pomaga uzupełnić niedobór wielu witamin i składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, krzemu i potasu. To również źródło żelaza, dlatego zaleca się ją osobom chorującym na anemię.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Weronika Misiuk
Oceń artykuł