Oceń
Jeśli nigdy nie marynowaliście pieczarek, przyszedł na to odpowiedni moment. Znaleźliśmy łatwe w wykonaniu przepisy, które musisz wykorzystać! Marynowane pieczarki będą świetną przystawką, ale również sprawdzą się jako smaczny dodatek do sałatek.
Marynowanie, to nic innego niż konserwowanie produktów w occie. Marynowanie warzyw i innych produktów, ma wieloletnią tradycję. Marynowały nasze prababcie, babcie, mamy i teraz przyszła nasza kolej. Poza możliwością dość długiego przechowywania marynowanych produktów, posiadają one wiele wartości odżywczych. Ocet nie zabija witamin zawartych w owocach i warzywach.
Produkty w occie pomimo wielu zalet, są nieodpowiednie dla:
- osób chorych anemię,
- mających wrzody,
- kobiet w ciąży,
- chorujących na niedokrwistość.
Oprócz pieczarek możesz marynować również inne grzyby. Mogą to być:
Smak marynowanych grzybów zależy w głównej mierze od gatunku grzybów, ale również od zalewy octowej (chodzi o proporcje octu i wody) oraz innych dodatków, które wykorzystasz do produkcji zalewy. Klasyczna zalewa do marynowania składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu. Grzyby marynowane często serwowane są jako przystawka, ale można dodać je również do sałatki. Marynowane grzybki możesz wykorzystać również do sosu tatarskiego.
Zobacz też: Pieczarki smażone - jako prosta przystawka lub dodatek do dania głównego
Pieczarki marynowane w occie - przepis
Składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- 3 marchewki
- 20 sztuk małych cebulek
- 10 liści laurowych
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Zalewa:
- 600 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
- Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
- Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
- Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plastrów marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Grzybki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Składniki:
- słoik pieczarek marynowanych 420 g po odsączeniu
- ser żółty 200 g
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasoli białej konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- jogurt typu greckiego 400 g
- majonez 3 łyżki
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Ser pokroić w kostkę, pieczarki na pół.
- Dodać pozostałe warzywa, przyprawić solą i pieprzem.
- Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem.
- Wszystkie składniki połączyć razem w dużej misce.
Zobacz też: 4 łatwe przepisy na faszerowane pieczarki
Pieczarki marynowane z papryką
Składniki:
- 6 dużych papryk
- 1.5 kg pieczarek
- 4 duże cebule
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 4 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sałatki pokroić na talarki,cebulę i pieczarki sparzyć we wrzątku.
- Po ostudzeniu wymieszać z papryką.
- Składniki zalewy zagotować.
- Do słoików nakładać sałatkę oraz ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty.
- Zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut.
Pieczarki marynowane opiekane
Składniki:
- 25 sztuk pieczarek
- 3 jajka
- bułka tarta
Zalewa octowa:
- około 2 l. wody
- ¾ szklanki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić. Panierować w jajku i bułce.
- Usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzić.
- Przełożyć do dużego słoja.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Wszystkie składniki zalewy gotować razem do momentu aż cebula zmięknie.
- Gorącą zalewą zalać pieczarki, zakręcić słoik.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zdrowe produkty, które mogą nam zaszkodzić. Zobacz, zanim będzie za późno!
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł

