Zamknij

4 proste przepisy na marynowane pieczarki - musisz je wypróbować!

Julita Buczek
11.05.2018
Aktualizacja: 30.01.2020 09:45
pieczarki marynowane
fot. Fotolia

Jeśli nigdy nie marynowaliście pieczarek, przyszedł na to odpowiedni moment. Znaleźliśmy łatwe w wykonaniu przepisy, które musisz wykorzystać! Marynowane pieczarki będą świetną przystawką, ale również sprawdzą się jako smaczny dodatek do sałatek.

Marynowanie, to nic innego niż konserwowanie produktów w occie. Marynowanie warzyw i innych produktów, ma wieloletnią tradycję. Marynowały nasze prababcie, babcie, mamy i teraz przyszła nasza kolej. Poza możliwością dość długiego przechowywania marynowanych produktów, posiadają one wiele wartości odżywczych. Ocet nie zabija witamin zawartych w owocach i warzywach.

Produkty w occie pomimo wielu zalet, są nieodpowiednie dla:

  • osób chorych anemię,
  • mających wrzody,
  • kobiet w ciąży,
  • chorujących na niedokrwistość.

Oprócz pieczarek możesz marynować również inne grzyby. Mogą to być:

Smak marynowanych grzybów zależy w głównej mierze od gatunku grzybów, ale również od zalewy octowej (chodzi o proporcje octu i wody) oraz innych dodatków, które wykorzystasz do produkcji zalewy. Klasyczna zalewa do marynowania składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu. Grzyby marynowane często serwowane są jako przystawka, ale można dodać je również do sałatki. Marynowane grzybki możesz wykorzystać również do sosu tatarskiego.

Zobacz też: Pieczarki smażone - jako prosta przystawka lub dodatek do dania głównego

Pieczarki marynowane w occie - przepis

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 marchewki
  • 20 sztuk małych cebulek
  • 10 liści laurowych
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty

Zalewa:

  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
  2. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  3. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
  4. Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plastrów marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
  5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Grzybki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Składniki:

  • słoik pieczarek marynowanych 420 g po odsączeniu
  • ser żółty 200 g
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli białej konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • jogurt typu greckiego 400 g
  • majonez 3 łyżki
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Ser pokroić w kostkę, pieczarki na pół.
  2. Dodać pozostałe warzywa, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem.
  4. Wszystkie składniki połączyć razem w dużej misce.

Zobacz też: 4 łatwe przepisy na faszerowane pieczarki

Pieczarki marynowane z papryką

Składniki:

  • 6 dużych papryk
  • 1.5 kg pieczarek
  • 4 duże cebule

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 płaskie łyżeczki soli                

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sałatki pokroić na talarki,cebulę i pieczarki sparzyć we wrzątku.
  2. Po ostudzeniu wymieszać z papryką.
  3. Składniki zalewy zagotować.
  4. Do słoików nakładać sałatkę oraz ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty.
  5. Zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut.

Pieczarki marynowane opiekane

Składniki:

  • 25 sztuk pieczarek
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Zalewa octowa:

  • około 2 l. wody
  • ¾ szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić. Panierować w jajku i bułce.
  2. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
  3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzić.
  4. Przełożyć do dużego słoja.
  5. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  6. Wszystkie składniki zalewy gotować razem do momentu aż cebula zmięknie.
  7. Gorącą zalewą zalać pieczarki, zakręcić słoik.

Zagłosuj

Co marynowanego lubisz jeść?

Liczba głosów:

Zdrowe produkty, które mogą nam zaszkodzić. Zobacz, zanim będzie za późno!

Autor: Julita Buczek