Oceń
Na ruszt można wrzucić niemal wszystko – ziemniaki, kiełbasę, warzywa. Najwięcej osób sięga po karkówkę. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale należy poświęcić jej trochę uwagi, by zachwyciła aromatem i smakiem.
Do karkówki warto przygotować marynaty, w których mięso będzie się moczyć przez kilka godzin. Najczęściej wykonuje się je na bazie oliw, sosów sojowych i aromatycznych ziół.
Sprawdź, jak przygotować marynatę do karkówki z grilla.
Musztardowa marynata do karkówki z grilla
Musztardowa marynata to prawdziwy klasyk. Najlepiej wykorzystać do tego ostrą musztardę lub taką, która zawiera kawałki gorczycy. Sprawdź, jak przygotować aromatyczną marynatę na bazie musztardy!
Składniki:
- 3 łyżki ostrej musztardy lub musztardy z kawałkami gorczycy
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- 7 łyżek oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania cebuli – obierz ją i pokrój w plasterki.
- Wrzuć cebulę do dużej miski.
- Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Całość zalej oliwą.
- Dodaj musztardę i ketchup.
- Wymieszaj dokładnie.
- Na samym końcu dodaj czosnek i jeszcze raz wymieszaj.
- Włóż karkówkę do marynaty, owiń miskę folią i włóż do lodówki.
Im dłużej mięso będzie się marynować, tym lepiej. Zostaw karkówkę w marynacie na minimum trzy godziny.
Marynata BBQ do karkówki z grilla
Marynata BBQ jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Przygotowuje się ją łatwo i szybko. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 1 nieduża cebula
- 4 łyżki whisky
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- Sól
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania cebuli – obierz ją, a następnie pokrój w plasterki.
- Wyciągnij dużą miskę i wrzuć tam cebulę.
- Dodaj whisky, sos sojowy, musztardę, ketchup oraz oliwę z oliwek.
- Wymieszaj.
- Następnie dodaj czosnek i pozostałe sypkie przyprawy.
- Wymieszaj.
- Dodaj karkówkę.
- Owiń miskę folią i włóż do lodówki.
Marynuj mięso przez minimum trzy godziny. Im dłużej, tym lepszy smak.
Zobacz także: Kurczak z grilla – 3 banalnie proste przepisy, które zachwycą gości!
Piwna marynata do karkówki z grilla
Mięso idealnie komponuje się z piwem – zwłaszcza takie, które wkładamy na ruszt. Do karkówki można przygotować piwną marynatę. Jak to zrobić?
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój cebulę – najlepiej w plasterki.
- Następnie przerzuć ją do dużej miski.
- Dodaj oliwę.
- Następnie wrzuć wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na samym końcu wlej piwo i wymieszaj.
- Włóż karkówkę do marynaty.
- Owiń miskę folią i włóż do lodówki.
Marynuj mięso przez minimum trzy godziny – dzięki temu będzie aromatyczne!
Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!
Oceń artykuł