Oceń
Poznaj smaczny przepis na domowy majonez, który wykonasz w okamgnieniu! Poznaj przepis na majonez bez konserwantów, którego wykonanie zajmie ci 2 minuty.
Poznaj smaczny przepis na majonez domowy, z pewnością sprawdzi się on podczas świąt Wielkanocnych, kiedy to potrzebujemy odpowiedniego sosu do jajek na twardo. Sprawdź, jak zrobić domowy majonez bez konserwantów w kilka minut. Pamiętaj, że do przygotowania majonezu nie potrzeba zbyt wielu składników, wystarczy tylko kilka, które pomogą stworzyć niezapomniany smak z dzieciństwa. Majonez domowy ma prawdziwy i bardzo wyrazisty smak. Według podanych przepisów zrobicie smaczny oraz niezawodny majonez, który może być dodatkiem do takich dań, jak:
Zobacz także: Poznaj smaczny przepis na żurek i zakwas. Są banalnie proste w wykonaniu!
Majonez domowy - jak zrobić?
Składniki:
- 1 żółtko jajka,
- 1 czubata łyżka musztardy,
- 50 ml oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
- od 1 łyżki do 2-3 łyżek octu,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1/3 łyżeczki czarnego
Przygotowanie:
- Jajko umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtko od białka i żółtko przełożyć do miski. Dodać sól, cukier puder, ocet, musztardę i zacząć miksowanie blenderem. Powoli dolewać do masy olej. Konsystencja majonezu ma być jednolita.
- Gotowy majonez domowy można przełożyć do niewielkich słoików i trzymać w lodówce.
Zobacz także: 3 przepisy na babeczki wielkanocne - poznaj smaczne i łatwe sposoby
Majonez domowy
- Jeśli zależy ci, aby twój majonez był kremowy oraz jedwabisty należy wypróbować poniższy przepis. Domowy majonez zrobisz w dwie minuty!
Składniki:
- słoik z wieczkiem,
- 2 żółtka jajka,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz,
- 100 ml oleju
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełożyć do słoika i zamknąć wieczko.
- Energicznie zacząć potrząsać słoikiem aż do połączenia się wszystkich składników majonezu.
Zobacz, czy uda ci się rozwiązać quiz. Wcale nie jest taki prosty, jak się wydaje!
Oceń artykuł
