Oceń
Lasagne to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Kluczem udanej lasagne jest odpowiedni farsz, który składa się z beszamelu, sosu pomidorowego, sera i mięsa.
Lasagne można również przygotować w wersji wegetariańskiej lub modyfikować – można dodać cukinię, bakłażana lub tymi warzywami całkowicie zastąpić makaron.
Sprawdź, jak przygotować lasagne.
Przepis na lasagne – prosty i klasyczny
Podstawą klasycznej lasagne jest sos boloński – możesz go przygotować z tego przepisu. Można również przygotować prostszą wersję. Oto przepis!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 200 gramów żółtego sera
- Garść pomidorków koktajlowych
- Sól i pierz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek – smaż aż się zarumienią.
- Dodaj mięso i usmaż do momentu aż będzie rumiane.
- Następnie dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj przyprawy.
- W tym czasie przygotuj sos beszamelowy – tutaj przepis
- Płaty makaronu ułóż w naczyniu żaroodpornym, następnie wylej trochę sosu bolońskiego, potem beszamelu, przykryj makaronem i potarzaj czynność.
- Górę posyp startym żółtym serem i ułóż dla ozdoby pomidorki koktajlowe.
- Lasagne piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę
Lasagne z warzyw zamiast makaronu – prosty przepis
Osoby, które mają problem z tolerancją glutenu, wcale nie muszą rezygnować z lasagne! Zamiast makaronu można wykorzystać warzywa – na przykład seler, cukinię lub bakłażana.
Składniki:
- 2 cukinie lub 2 bakłażany
- 500 g mięsa mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 gramów żółtego sera
- Sos beszamelowy przygotuj z tego przepisu
Przygotowanie:
- Obierz i posiekaj cebulkę oraz czosnek.
- Pokrój na plastry cukinię lub bakłażan – w zależności od tego, co używasz.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż aż do zarumieniania – uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki w smaku.
- Dodaj mięso mielone i smaż aż będzie przyrumienione.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na patelnię wlej pomidory z puszki i gotuj przez 15 minut.
- Pora przygotować sos beszamelowy – najlepiej z tego przepisu.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż cukinię, wylej na nią sos pomidory z mięsem, przykryj beszamelem i kolejną warstwą cukinii.
- Powtarzaj tę czynność.
- Górę posyp obficie tartym serem.
- Lasagne piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Wegańska lasagne – prosty przepis na warzywny makaron
Dobra wiadomość dla wszystkich wegetarian – szybko i prosto można przygotować warzywną odsłonę tego dania. Mięso można zastąpić soczewicą lub warzywami. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ząbki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku
- 250 g żółtego sera
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania szpinaku na patelni – duś go z ząbkiem czosnku i odrobiną pieprzu. Odstaw.
- Cukinię pokrój na plastry i grilluj ją z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Przygotuj sos pomidorowy z tego przepisu.
- Następnie przygotuj sos beszamelowy z tego przepisu.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry lasagne, następnie wylej trochę sosu pomidorowego.
- Ułóż plastry cukinii i warstwę szpinaku.
- Całość przykryj sosem beszamelowym i potwórz.
- Górę obficie posyp tartym żółtym serem.
- Lasagne piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii?
Oceń artykuł