Oceń
Kuchnia włoska jest niezwykle aromatyczna – wykorzystuje się w niej takie przyprawy jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn. Poza tym jest bogata w warzywa. W kuchni włoskiej królują sery – szczególnie parmezan.
Stosuje się również wszelkiego rodzaju oliwy, pomidory, czosnek, cebulę oraz oliwki.
Kuchnia włoska - charakterystyka
Kuchnia włoska kojarzy się nam z makaronami, pizzami oraz owocami morza. Włosi wykorzystują składniki sezonowe, dobrej jakości. Są bardzo przywiązani do tradycji i rzadko wprowadzają modyfikacje.
Również włoskie desery są niezwykle popularne na świecie. Szczególnie często sięga się na świecie po tiramisu oraz panna cottę.
Z kuchnią włoską kojarzy się nam lasagne, spaghetti, risotto czy ravioli.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na włoskie dania!
Dania kuchni włoskiej – przepis na pizzę
Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Można ją zjeść niemal na każdym świecie. Oczywiście powstało wiele wariacji tego dania, ale jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Sprawdź, jak to zrobić.
Składniki:
Na ciasto będziesz potrzebować:
- 3,5 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- Sos pomidorowy
- 250 g startego sera
- 1 cebula
- Salami
- Oliwki
- Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania idealnego ciasta na pizzę – drożdże rozpuść z cukrem w połowie szklanki ciepłej wody i odstaw na 15 minut (najlepiej pod przykryciem).
- Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, rozdrobione drożdże, sól i odrobinę oliwy.
- Ugniataj ciasto do momentu aż stanie się gładkie.
- Następnie odłóż ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ciasto musi być dokładnie przykryte!
- Posyp stolnicę mąką i wyłóż na nią gotowe ciasto. Ponownie je ugniataj i podziel na dwie porcje.
- Rozwałkuj ciasto – jej kształt zależy od twoich preferencji.
- Na dole ułóż sos pomidorowy, następnie dodaj ulubione składniki – mogą to być m.in. oliwki, salami, pieczarki, pomidorki koktajlowe, świeże listki bazylii czy cebula.
- Piecz pizzę w rozgrzanym do 225 stopni piekarniku nie dłużej niż 15 minut.
Włoskie dania - przepis na ravioli z farszem serowo-szpinakowym
Ravioli to przepyszne kwadratowe pierożki, które najczęściej nadziewa się serem i szpinakiem, rzadkiej mięsem lub innymi warzywami. Jak je przygotować?
Składniki:
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka średniej wielkości
- Odrobina ciepłej wody
- Odrobina oliwy dobrej jakości
Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie sera ricotta
- 180 g szpinaku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 żółtka średnich jajek
- Szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta – do dużej miski wsyp mąkę, następnie dodaj jajka i odrobinkę ciepłej wody. Urabiaj ciasto ręką aż będzie gładkie. Na końcu dodaj odrobinkę oliwy i urabiaj jeszcze przez chwilę.
- Następnie ciasto owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
- Bardzo ważne- musisz dokładnie odlać wodę od ricotty! Gdy to zrobisz, przełóż ją do miseczki, następnie posiekaj drobno szpinak. Do ricotty dodaj żółtka jajek i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj przyprawy oraz szpinak i ponownie wymieszaj.
- Na samym końcu dodaj drobno starty parmezan, wymieszaj.
- Ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane – można użyć maszynki do makaronu. Paski ravioli należy posmarować jajkiem, na środek układamy farsz łączymy brzegi.
- Ravioli gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie.
Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę
Włoskie jedzenie – przepis na aromatyczne risotto
Sekretem dobrego risotto jest aromatyczny ryż! Jak przygotować to klasyczne włoskie danie?
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 3 łyżki masła
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania warzyw – obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę oraz pokrój je drobno. Brokuł podziel na różyczki.
- Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa.
- Następnie dodaj ryż, stopniowo dodawaj wino i bulion – czekaj za każdym razem aż ryż wchłonie płyn.
- Na koniec dodaj brokuł, masło i parmezan, dopraw i zostaw na małym ogniu przez chwilę.
Zobacz także: Sałatka z selera naciowego jest zdrowa i smaczna. Wypróbuj sprawdzone przepisy!
Oceń artykuł