Oceń
Kuchnia meksykańska cieszy się duża popularnością. Tortillami, tacosami i guacamole zajada się cały świat. Jak przenieść Meksyk do własnej kuchni?
Warto zaznaczyć, że kuchnia meksykańska opiera się w dużej mierze na strączkach oraz kukurydzy. Meksykanie potrafią wyczarować na bazie tych dwóch składników dnia, którymi zachwyca się cały świat.
Jak przygotować potrawy, które pochodzą z kuchni meksykańskiej? Jest to bardzo proste! Poniżej znajdziesz przepisy.
Dania meksykańskie - przepis na szybkie tacosy
Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Wykonuje się je z mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się je w formie przystawki.
Sprawdź, jak przygotować prawdziwe tacos rodem z Meksyku!
Składniki:
- 4-6 gotowych tacos
- ½ kg mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- 1 duży kawałek żółtego serca
- 1 duża papryka czerwona
- kilka liści sałaty
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem i smaż przez chwilę.
- Dodaj mięso mielone i przesmaż je na patelni.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj, możesz dodać odrobinę wody.
- Tacos podgrzej w piekarniku przez 3 minuty w temperaturze 180 stopni.
- W każdym taco ułóż pokrojone warzywa oraz mięso.
- Posyp obficie żółtym serem.
Meksykańskie jedzenie - przepis na burrito
Burrito to niezwykle sycące danie. W pszennej tortilli zawinięty jest farsz, który składa się z mięsa, ryżu czy fasoli.
Jak przygotować domowe burrito?
Składniki:
- 6 płatów tortilli
- ½ kg mięsa mielonego - może być drobiowe lub wieprzowe
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 duże cebule
- 2 łyżki ajwaru
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 limonka
- ½ łyżeczki chilli
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę i podsmaż ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Dodaj mięso mielone i wszystkie przyprawy. Smaż do momentu aż mięso nabierze koloru.
- Dodaj czerwoną fasolę i kolendrę. Wymieszaj.
- Następnie dodaj ajwar i ponownie wymieszaj.
- Limonkę umyj, wyciśnij z niej sok i dodaj do przygotowanego mięsa.
- Tortillę podgrzej na patelni, następnie wyłóż na nią przygotowany farsz i zwijaj w rulony.
Tortillę można podawać z różnymi dipami i sosami. Idealnie sprawdzi się sos pomidorowy, sos śmietanowy czy sos do tortilli.
Zobacz także: Kuchnia chińska – jak przenieść te orientalne dania do swojej kuchni?
Kuchnia meksykańska - przepis na quesadillę
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, w której główną rolę odgrywa pyszny ser.
Sprawdź, jak przygotować quesadillę!
Składniki:
- 4 tortille
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duży ser żółty lub cheddar lub jeden i drugi
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania kurczaka - umyj go dokładnie, pozbądź się błonek i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i przyprawy, wymieszaj i smaż na złoty kolor.
- W tym czasie pokrój paprykę w paski, odsącz kukurydzę i zetrzyj ser na tarce.
- Na suchej i gorącej patelni ułóż tortillę, następnie wyłóż farsz i posyp obficie serem.
- Wierzch przykryj drugą tortillą i przyciśnij je mocno, żeby się ze sobą połączyły.
- Najważniejsze, żeby ser stopił się dokładnie.
- Gotową tortillę przełóż na deskę i pokrój na kilka części.
Do quesadilli można przygotować różnego rodzaju dipy i sosy. Na przykład sos czosnkowy lub sos paprykowy.
Zobacz także: Kuchnia włoska – sprawdzone przepisy na dania z tego rejonu!
Oceń artykuł

