Oceń
Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Można w niej znaleźć aromatyczne buliony, pszenne makarony i świeże warzywa. Jak samodzielnie przygotować dania z kuchni chińskiej?
Kuchnia chińska kojarzy się nam ze smażonymi potrawami, ale prawda jest taka, że w każdym rejonie przygotowuje się inne dania. Chińczycy stawiają na świeże produkty – owoce morze, chrupiące warzywa oraz aromatyczne przyprawy.
Kuchnia chińska jest bogata w pszenne makarony, bułeczki i pierożki gotowane na parze, ryże przygotowanego w woku czy ryb i owoców morza.
Jak przenieść ją do własnej kuchni?
Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów kuchni chińskiej.
Kuchnia chińska – przepis na makaron stir-fry
W kuchni chińskiej można znaleźć wiele przepisów na smażone makarony z warzywami. Sprawdź, jak go przygotować!
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 kapusta pak choi
- 1 limonka
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy zalej ciepłą wodą i odstaw na chwilę, żeby trochę zmiękł.
- Następnie przygotuj warzywa – czerwoną cebulę i czosnek pokrój drobno.
- Marchewkę obierz i pokrój w niewielkie paseczki.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Obierz kapustę pak choi z liści.
- W woku rozgrzej olej, wrzuć tam cebulkę i czosnek – mieszaj do momentu aż się zeszkli.
- Następnie dodaj marchew i paprykę. Wymieszaj dokładnie.
- Następnie dodaj sos sojowy i zostaw przez chwilę warzywa na małym ogniu.
- Następnie dodaj makaron, wlej odrobinkę wody – mieszaj aż makaron wchłonie wodę.
- Na samym końcu dodaj sok wyciśnięty z limonki, posiekaną papryczkę chilli i syrop z agawy. Wymieszaj bardzo dokładnie.
Zobacz także: Pulpety w sosie pomidorowym – przepisy na ten przepyszny obiad!
Dania chińskie – przepis na sajgonki z warzywami
Sajgonki to bardzo popularne danie w kuchni chińskiej. Mogą być faszerowane warzywami lub mięsem mielonym – w zależności od preferencji!
Składniki:
- 15 sztuk papieru ryżowego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 marchewki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kuminu
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój dokładnie w małe paski.
- Cebulę posiekaj drobno.
- Rozgrzej olej w woku i przesmaż warzywa.
- Dodaj przyprawy.
- Papier ryżowy namocz w zimnej wodzie, następnie układamy je na wilgotnej ściereczce. Nałóż warzywny farsz. Zawiń boki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż sajgonki.
- Następnie odsącz z tłuszczu.
Kuchnia chińska – chińskie pierożki Dim Sum
Dim Sum to delikatne chińskie pierożki. Można je przygotować z mięsnym nadzieniem, krewetkami lub warzywami. Jak je przygotować?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Połącz mąkę z wodą, cukrem i solą. Ugniataj ciasto aż będzie delikatne i nie będzie się kleiło do dłoni.
- Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
- Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmażaj na oleju do momentu aż się zeszkli.
- Cukinię zetrzyj na tarce i dodaj cebulę. Dopraw.
- Wykrój kółka z ciasta, na środku ułóż farsz, następnie zwijaj ciasto w sakiewkę.
- Pierożki gotuj przez około 10 minut na parze.
Zobacz także: Surówka z białej kapusty - poznaj przepis na smaczną sałatkę!
Oceń artykuł
