Oceń
Tempura to rodzaj panierki, której używa się do ryb, krewetek, kalmarów, małż, grzybów i warzyw. Są one panierowane, a następnie smażone przez chwilę na głębokim oleju.
Po wyjęciu z oleju układa się składniki na papierowych serwetkach, w celach odsączenia tłuszczu.
Tempura jest głównie wykorzystywana w kuchni japońskiej, jednak warto wiedzieć, że wywodzi się z Portugalii i to właśnie portugalscy misjonarze sprowadzili to danie do kraju “Kwitnącej Wiśni”.
Tempurę podaje się z ryżem, w bulionach i z dodatkiem warzyw. Jak przygotować krewetki w tempurze? Poniżej łatwe przepisy!
Przepis na krewetki w tempurze
Krewetki w tempurze przygotujesz w niecałe pół godziny! Jest to niezwykle proste.
Składniki:
- 20 oczyszczonych krewetek
- 1 jajko
- 2 szklanki schłodzonej wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i dopraw solą.
- Wodę gazowana wlej do dużej miski.
- Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaj razem.
- Mąkę dodaj do miski, następnie wbij jajko.
- Dodaj odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
- Na patelni rozgrzej olej, krewetki obtocz w mące, następnie w cieście.
- Smaż na głębokim oleju na złoto.
Zobacz także: Soba - poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie tego makaronu w kuchni!
Łatwy przepis na tempurę z krewetkami
Odpowiednie ciasto powinno przypominać ciasto naleśnikowe, jednak być dużo bardziej gęste. Jak je zrobić?
Składniki:
- ½ szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 500 ml zimnej wody
- 20 sztuk krewetek
Przygotowanie:
- W dużej misce umieść zimną wodę.
- Mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąką pszenną i dodaj do wody.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Oczyszczone krewetki obtocz w mące, a potem cieście.
- Smaż na złoto w głębokim i mocno rozgrzanym oleju.
- Gotowe krewetki ułóż na ręczniku papierowym - dzięki temu tłuszcz się odsączy.
Zobacz także: Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na "japońską pizzę"!
Oceń artykuł