Oceń
Kimchi to tradycyjnie danie kuchni koreańskiej. Powstaje ono z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Najczęściej do wykonania kimchi używa się rzepy, kapusty pekińskiej i nawet ogórka.
Kimchi ma ostry smak, ponieważ dodaje się papryczkę chilli.
Koreańczycy traktują kimchi jako przystawkę, przygotowuje się również zupę kimchi, kimchi smażone z ryżem lub w formie naleśników.
Kimchi jest niskokaloryczne - ma zaledwie 32 kalorie w 100 gramach. Kimchi jest bogate w witaminę C, wapń, żelazo i fosfor.
Przygotowanie kimchi nie jest czasochłonne, na dodatek jest bardzo proste.
Sprawdź, jak to zrobić w domu!
Przepis na kimchi, które zrobisz w domu
Kimchi przygotujesz w domu. Wystarczy poświęcić kilka godzin na przygotowanie, następnie trzeba poczekać kilka dni i gotowe!
Składniki:
- 3 sztuki kapusty pekińskiej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka cukru brązowego
- Imbir wielkości kciuka
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską podziel na liście, następnie umyj je dokładnie.
- Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
- Do kapusty wsyp sól, zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej 2-3 godziny).
- Gotową kapustę przepłucz wodą i połóż na sicie, żeby ociekła z wody.
- Imbir i czosnek pokrój drobno.
- Cebulę pokrój w krążki.
- Cebulę, imbir, cukier, chilli i czosnek wymieszaj z sosem sojowym.
- Dodaj kapustę. Całość wymieszaj do połączenia składników. Najlepiej w rękawiczkach, ponieważ chilli może parzyć w ręce i farbować.
- Gotową kapustę przełóż do słoiczków, następnie wlej szklankę wody i dodaj łyżeczkę soli.
- Słoik najlepiej przykryć ręcznikiem papierowym i przykryj talerzem lub pokrywką.
- Odstaw słoik w ciemne miejsce. Kimchi będzie fermentować przez 4 dni.
- Po tym czasie słoik można włożyć do lodówki.
Zobacz także: Zupa miso powinna odzwierciedlać porę roku. Ten azjatycki przysmak przygotujesz w domu
Przepis na prawdziwe koreańskie kimchi
Do przygotowania kimchi używa się wielu aromatycznych przypraw. Sprawdź, jak przygotować prawdziwe, koreańskie kimchi.
Składniki:
- 3 kapusty pekińskie
- 4 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- 5 dymek
- 1 rzodkiew
- 5 łyżek soli
- 3 łyżki chilli
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
Przygotowanie:
- Kapustę przekrój na pół, opłucz ją pod zimną wodą. Oderwij liście i ułóż je na sicie.
- Kapustę pokrój drobno i włóż do miski, następnie wlej odrobinę wody i posyp kapustę solą. Odstaw na kilka godzin.
- Kapustę przepłucz jeszcze raz, następnie osusz ją, żeby nie puściła soków.
- Czosnek, imbir, cebulkę drobno pokrój. Wykorzystaj też szczypiorek z cebuli (posiekaj go dokładnie).
- Rzodkiew zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj wszystkie warzywa.
- Przygotuj marynatę: sos sojowy, sos rybny i ocet ryżowy wymieszaj, następnie dodaj papryczkę chilli.
- Odlej sok z kapusty. Następnie przełóż ją do pojemnika i wyłóż na nią pastę chilli.
- Załóż rękawiczki i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Przełóż kapustę do słoiczka, następnie przykryj wieczko papierem ręcznikowym i odłóż na 4 dni w ciepłe i ciemne miejsce.
- Po tych dniach można włożyć kimchi do lodówki.
Zobacz także: Dashi przygotujesz w domu. Poznaj przepis na ten azjatycki bulion!
Oceń artykuł