Oceń
W okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura za oknem spada wiele osób sięga po czosnek. Nie ma w tym nic dziwnego. Czosnek słynie bowiem ze swoich prozdrowotnych właściwości. Liczne badania dowiodły, że regularnie spożywanie tego warzywa rzeczywiście może przyczynić się do wzmocnienia odporności.
Czosnek: Dlaczego jest taki zdrowy?
Czosnek zawiera mnóstwo substancji aktywnych, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm, wpierając pracę różnych narządów. Przypisuje się mu działanie przeciwzapalne, i antywirusowe. To popularne warzywo, używane w Polsce głównie jako przyprawa, jest źródłem wielu witamin i minerałów, w tym: wapnia, cynku, fosforu czy też selenu. Najważniejszą substancją czynną obecną w czosnku jest jednak allicyna. To fitoncyd o silnym działaniu bakteriobójczym i charakterystycznym zapachu.
Kiedy jeść czosnek? To jedna z możliwości
Czosnek to doskonały dodatek do wielu dań. Nadaje potrawom charakterystyczny aromat i sprawia, że ich smak jest bardziej wyrazisty. Jeśli jednak chcemy wykorzystać w pełni prozdrowotne właściwości czosnku, możemy jeść go również solo. Starohinduska sztuka leczenia mówi, by jeść ząbek czosnku rano, jeszcze przed śniadaniem. Taka praktyka ma mieć korzystny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na układ immunologiczny.
Zgodnie z tajnikami starohinduskimi, jeśli chcemy spożyć czosnek na czczo powinniśmy wieczorem, dzień wcześniej zgnieść jeden jego ząbek (maksymalna „dawka”) i odstawić do "wywietrzenia" w suchym, chłodnym miejscu.
Zobacz również: Masz ciągłą ochotę na czosnek? Sprawdź, co to oznacza
Czosnek: Nie każdy powinien się nim zajadać!
Mimo że czosnek jest zdrowy, nie każdy może się nim zajadać. Osoby z dolegliwościami ostrego nieżytu żołądka oraz pacjenci cierpiący na choroby wątroby nie powinni jeść tego warzywa, a w związku z tym starohinduska praktyka będzie dla nich nieodpowiednia. Warto pamiętać również, że czosnek obniża ciśnienie.
RadioZET.pl
Oceń artykuł