Oceń
Kaszanka z grilla pojawia się w większości menu grillowych spotkań Polaków. Sięgamy po nią równie często, jak po kiełbasę z grilla.
Kaszankę wyrabia się z kaszy i krwi oraz podrobów. Istnieje wiele rodzajów kaszanki – gryczana, jęczmienna, można również trafić na mieszaną. Jej podstawowymi przyprawami są cebula, pieprz i majeranek.
Kaszanki powinny unikać osoby, które mają problem z cholesterolem i unikają w swojej diecie tłuszczów.
Kaszankę można grillować i podawać razem z dipami, marynatami, sosem czosnkowym, sałatkami czy pieczywem. Sprawdź, jak ja przygotować!
Prosta kaszanka z grilla
Najprościej przygotować kaszankę z dodatkiem warzyw, a całość zawinąć w folię aluminiową i w taki sposób grillować na ruszcie. Kaszanka przesiąknie aromatem świeżych warzyw i nabierze zupełnie innego smaku. Jak przygotować kaszankę z grilla?
Skład:
- 6 kaszanek
- 4 cebule małej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlej oliwę i dodaj przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę oraz majeranek.
- Wymieszaj dokładnie.
- Następnie natrzyj kaszanki przygotowaną marynatą.
- Cebulę i czosnek pokrój w paski.
- Kaszankę wyłóż na folię aluminiową, następnie ułóż na niej czosnek i cebulę.
- Zawiń dokładnie.
- Grilluj na tace.
Zobacz także: Skrzydełka z grilla – jak je przygotować, żeby były chrupiące i soczyste?
Kaszanka z grilla z jabłkami
Dobrym dodatkiem do kaszanki są… jabłka! Takie połączenie sprawdzi się w wersji grillowej. Sprawdź, jak przygotować kaszankę z grilla z jabłkami.
Składniki:
- 6 kaszanek
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, następnie pozbądź się gniazdek nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie pokrój cebulę w plasterki.
- Czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużej misce umieść olej oraz przyprawy i wymieszaj.
- Każdą kaszankę natrzyj przygotowaną marynatą.
- Następnie ułóż kaszankę na folii aluminiowej.
- Na kaszance ułóż czosnek, jabłka oraz cebulę.
- Zawiń dokładnie.
- Grilluj na tace.
Kaszanka z grilla z pieczonym ziemniakiem
Kaszanka sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami. Można je przygotować w jednej foli aluminiowej. Sprawdź, jak przygotować taką kaszankę z grilla!
Składniki:
- 6 kaszanek
- 5 ziemniaków
- 3 cebule
- 5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ziemniaków – trzeba je najpierw obgotować. Najlepiej przez 10-15 minut.
- Następnie obierz cebule i pokrój ją w plasterki.
- W dużej misce wymieszaj oliwę z przyprawami.
- Następnie natrzyj kaszankę oraz ziemniaki marynatą.
- Ułóż kaszankę na foli aluminiowej.
- Do każdej kaszanki dodaj ziemniaczki oraz cebule.
- Całość zawiń szczelnie w foli aluminiowej.
- Grilluj kaszankę i ziemniaczki na tace.
Zobacz także: Warzywa z grilla – jak je przyrządzić, żeby smakowały nawet wielbicielom mięsnych potraw?
Oceń artykuł