Zamknij

2 przepisy na karpia w galarecie. Odkryj smak tego dania na nowo

08.12.2020
Aktualizacja: 08.12.2020 15:58
karp w galarecie
fot. Shutterstock

Wigilijny karp w galarecie to jedno ze smaczniejszych dań świątecznych. Pyszne i proste przepisy z pewnością pomogą ci przygotować wyborne potrawy na uroczystą kolację z bliskimi.

Karp w galarecie jest jednym z bardziej popularnych posiłków, które pojawiają się na świątecznym stole. Sama ryba ma bardzo wiele walorów odżywczych. Jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Mięso karpia jest źródłem: potasu, fosforu, żelaza, siarki oraz magnezu.

Zobacz także: Jak szybko ugotować ziemniaki? Nasz sposób zajmie tylko 10 minut

Osoby będące na diecie powinny wprowadzić to mięso do swojego menu, ponieważ ma ono bardzo mało kalorii. Warto jednak pamiętać, że zdrowotne właściwości ryby zależą od tego, czym była karmiona. Jeśli była źle odżywiana, to z pewnością będzie mieć więcej tłuszczu niż białka.

Karp w galarecie z marchewką - prosty przepis

Jedną z ważniejszych potraw wigilijnych jest karp w galarecie. Danie jest dietetyczne, dlatego podczas świąt można je jeść bez wyrzutów sumienia. Do wykonania tej potrawy należy wykorzystać rybę ugotowaną, a nie pieczoną. W postaci ugotowanych płatów jest zdrowsza. 100 gramów surowego karpia, zawiera tylko 110 kalorii.

Składniki:

  • 1 karp,
  • 3 cebule,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę opłukać i oprószyć solą.
  2. Warzywa umieścić w garnku. Zalać wodą i gotować 6 minut. Po tym czasie dodać łyżkę cukru, soli, a także rybę. Całość gotować godzinę.
  3. Karpia wyjąć z garnka i przełożyć do głębokiej salaterki.
  4. Dwie szklaki wywaru przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę.
  5. Rybę w salaterce zalać wywarem. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

Karp w galarecie z groszkiem - szybki przepis

Karp w galarecie z groszkiem to prawdziwie świąteczne danie. Ten smakołyk warto przyrządzić na dwa dni przed Wigilią. Dzięki temu galaretka stężeje, a karp będzie bardziej aromatyczny. Przygotowanie tego przepisu nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Karpia w galarecie można podawać nie tylko od święta. Ta prawdziwie polska potrawa zastąpi tradycyjny obiad lub kolację. Przekonajcie się, że przygotowanie karpia w galarecie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 duży karp,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Karpia oczyścić z ości. Rybę pokroić i dodać do wywaru warzywnego. Całość gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć rybę i dokładnie odsączyć.
  2. Na dużym półmisku ułożyć rybę, pokrojoną marchew oraz groszek.
  3. 2 szklanki wywaru warzywnego dokładnie przecedzić i wymieszać z żelatyną. Dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku.
  4. Karpia, marchew oraz groszek zalać wywarem. Półmisek wstawić do lodówki. Podawać, kiedy galaretka stężeje.

Wypróbujesz nasze przepisy na karpia w galarecie?

Zobacz także: Kapusta z grochem na 3 sposoby. Poznaj przepisy, które odmienią twoje święta!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?