Oceń
Sos grzybowy z pewnością jest bardzo smacznym dodatkiem, który urozmaici każde danie. Grzybowy sos jest bardzo prosty, dlatego z pewnością nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Klasyczny sos grzybowy przygotowuje się z dodatkiem sosu śliwkowego. Tego typu dodatek pasuje do gołąbków, kotletów czy pieczeni, a nawet pasztetów. Sos grzybowy można wykonać ze świeżo zebranych grzybów lub z suszonych zakupionych w sklepie.
Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo
Grzyby to również cenne źródło witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpłyną na pracę naszego organizmu. Grzyby zawierają w swoim składzie ponad 70% wody, a ich sucha masa to głównie białko w tym aminokwasy. Grzyby w swoim składzie posiadają sporo aminokwasów, a także minerałów czy nawet witamin. 100 gram grzybów zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B5, B3 oraz B2.
Sos grzybowy - jak zrobić?
- Sos grzybowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Bez wątpienia jego przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu, a składniki kupisz w każdym sklepie.
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 szklanki wody,
- 125 ml śmietanki 30%,
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby umyj, opłucz z zanieczyszczeń. Większe grzyby możesz pokroić.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dwie łyżki masła. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na ogniu, aż do złotego koloru.
- Na patelnię dorzuć czosnek. Smaż około 2 minut.
- Dodaj łyżkę masła i przygotuj grzyby. Smaż cały czas mieszając.
- Do kubka ze śmietaną dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Sos borowikowy - prosty przepis
- Borowiki potocznie nazywane prawdziwkami, dzięki swoim walorom smakowym zostały docenione przez dużą ilość kucharzy i wykorzystane podczas przygotowania wielu smacznych dań. Sos z borowików nadaje się do wielu tradycyjnych, jak i bardziej niespotykanych potraw. Borowiki mają bardzo dużo pozytywnych składników odżywczych, są bogatym źródłem białka, a także wielu witamin. Borowiki zawierają również zdrowe tłuszcze, a także składniki mineralne (fosfor, potas).
Składniki:
- 3 garście dorodnych borowików,
- 1 średnia cebula,
- sól,
- pieprz,
- pietruszka,
- sok z 1/4 cytryny,
- śmietana 30% około 1/3 szklanki,
- 2 łyżeczki masła do smażenia
Przygotowanie:
- Borowiki umyć i osuszy. Pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
- Dodać prawdziwki, smażyć 7 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać łyżeczkę masła.
- Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Całość zalać śmietaną i gotować na ogniu około 3 minut. Dodać pietruszkę oraz sok z cytryny.
Sos grzybowy z suszonych grzybów - jak zrobić?
Składniki:
- 4 dag suszonych grzybów,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby należy moczyć przez około 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Grzyby pokroić w paski.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i wykonać zasmażkę.
- Mieszając wlać chłodny wywar, doprawić, wrzucić grzyby.
- Gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Zdjąć z kuchenki, dodać śmietanę oraz posypać natką pietruszki.
Zobacz także: Krewetki z grilla na 2 sposoby. Jak najlepiej przyrządzić krewetki?
Oceń artykuł