Zamknij

Jajka wielkanocne - smaczne przepisy na wielkanocne przystawki

11.01.2019
Aktualizacja: 18.03.2021 15:49
jajka wielkanocne
fot. Shutterstock

Poznaj sprawdzone przepisy na smaczne jajka wielkanocne. Pomysły na jajka po szkocku, jajka faszerowane oraz w sosie koperkowo-musztardowym. Zachwycą gości podczas Wielkanocy!

Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez jajek na naszych stołach. Jajka są przecież głównym symbolem tych świąt. Dlatego warto skorzystać z oryginalnych i sprawdzonych przepisów na wielkanocne jajka, które zachwycą całą rodzinę. Dzielimy się pomysłami na smaczne jajka po szkocku, jajka faszerowane oraz te podawane z sosem koperkowo-musztardowym. Są to łatwe i szybkie w przygotowaniu receptury.

Jajka wielkanocne - przepisy na szybkie dania wielkanocne

Podstawowa zaleta dań wielkanocnych, których głównym składnikiem jest jajko to prostota oraz krótki czas wykonania. Przygotowanie tego typu przystawek najczęściej nie jest pracochłonne i skomplikowane. Poza tym jajka wielkanocne wyróżniają się walorami estetycznymi. Te nadziane kolorowymi farszami wyglądają szczególnie apetycznie.

Przepis na jajka po szkocku

Jajka po szkocku to jajko na twardo zawinięte w farsz, który został przygotowany z białej kiełbasy oraz dymki i natki pietruszki. Jajka po szkocku w mięsie panierujemy w bułce oraz smażymy na złoty kolor. Gotowe jajka po szkocku można podawać na zimno lub na ciepło. Dodatek sosu majonezowego z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 cebula,
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 10 dag bułki tartej,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Jajka należy ugotować na twardo i dokładnie obrać. Cebulę zetrzeć na tarce i dokładnie wymieszać z mięsem, bułką tartą oraz jednym surowym jajkiem.
  2. Wszystko przyprawić solą, pieprzem oraz musztardą.
  3. Każde jajko, które zostało ugotowane na twardo, należy obłożyć cienką warstw masy mięsnej. Ostatnie jajko trzeba roztrzepać i obtoczyć w nim pozostałe jajka. Później zanurzyć je w bułce tartej.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i porcjami smażyć w nim jajka. Do wyjęcia jajek użyć łyżki cedzakowej, która pomoże odsączyć tłuszcz.
  5. Gdy jajka ostygną, można przekroić je na pół.

Zobacz także: 4 proste przepisy na babkę wielkanocną. Wybierz swój ulubiony!

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach to idealne danie na wielkanocne śniadanie, ponieważ można podawać je na ciepło lub na zimno. Sprawdź, jak wykonać tę smaczną i szybką przystawkę.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 5 pieczarek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka należy ugotować na twardo. Ostudzić je i przekroić wzdłuż na połówki.
  2. Delikatnie wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
  3. Pieczarki należy zetrzeć na grubej tarce i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Ostudzić i dodać do masy jajecznej. Dodatkowo wsypać szczypiorek i natkę pietruszki. Dodać majonez i całość wymieszać.
  4. Doprawić przyprawami.
  5. Każdą skorupkę należy wypełnić farszem.
  6. Jajka obtoczyć w bułce i usmażyć na maśle.

Przepis na jajka w sosie koperkowo-musztardowym

Jajka w sosie koperkowo-musztardowym są bardzo smaczne, dlatego warto mieć je w świątecznym menu.

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 1 kostka rosołowa,
  • mały pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru i soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
  2. Do rozgrzanego garnka włożyć masło i je rozpuścić.
  3. Do masła dodać mąkę i wymieszać.
  4. Chwilę potrzymać na małym ogniu, aby mąka zgęstniała.
  5. Dodać mleko, tak aby nie było grudek.
  6. Następnie dodać śmietanę, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
  7. Na sam koniec dodać kostkę rosołową, koperek, musztardę, oraz cukier. Delikatnie posolić i wymieszać.
  8. Jeśli sos jest gęsty, należy dodać mleko.
  9. Obrane jajka na twardo dodać do sosu. Podawać z sosem na głębokim talerzu.
Zagłosuj

Którą potrawę wielkanocną lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Zobacz, czy uda ci się rozwiązać quiz. Wcale nie jest taki prosty, jak się wydaje!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
fot. shutterstock

Kiedy święcone są palmy?