Zamknij

Poznaj przepis na smaczne danie z gęsią faszerowaną. Odkryj jej smak na nowo!

23.10.2020
Aktualizacja: 23.10.2020 15:21
gęś faszerowana przepisy krok po kroku
fot. Shutterstock

Przepis na gęsinę faszerowaną może z początku wydawać się dość żmudny, jednak efekt jaki uzyskamy jest zachwycający. Gęś faszerowana z naszych przepisów ucieszy niejedno podniebienie.

Gęsina to bardzo znane w Polsce mięso, chociaż przez wiele lat było niedoceniane, teraz znowu jego popularność na stołach wzrasta. Mięso gęsi jest chude i bardzo zdrowe. Zawiera wiele składników, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Znaną i lubianą potrawą jest tak zwany półgęsek, czyli pierś z gęsi. Jest to oczyszczona kość, którą wędzi się na zimno. Gęś podawana jest najczęściej od święta  dodatkiem bakalii, kasz czy innych smakowitych dodatków.

Zobacz także: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!

Gęś wyśmienicie smakuje z dodatkiem surowych lub pieczonych owoców oraz warzyw. To wykwintne mięso zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Poznaj smaczne przepisy na gęś faszerowaną z dodatkami i ciesz się jej smakiem podczas rodzinnych spotkań.

Gęś faszerowana według przepisu Magdy Gessler

Maga Gessler to niekwestionowana mistrzyni kuchni. Jej przepisy są znane i polecane na całym świecie, dlatego warto skorzystać z jej wiedzy oraz umiejętności i przygotować pyszną gęś faszerowaną według przepisu Magdy Gessler.

Składniki:

  • gęś 4 kg,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bulion drobiowy 0,5 szklanki,
  • 1 łyżka masła,
  • 30 dag cielęciny,
  • 15 dag wątróbki drobiowej,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z gęsi należy dokładnie oczyścić i umyć. Nadmiar tłuszczu zostawić.
  2. Gęś włożyć do dużej miski, zalać wodą, posolić i odstawić na około 4 godziny.
  3. Obrać czosnek i posiekać go drobno, dodać sól oraz pieprz, a także majeranek.
  4. Po 4 godzinach gęś wyjąć i nasmarować pastą. Znowu odstawić na około 4 godziny.
  5. Bułkę namoczyć w mleku, wątróbkę, cebulę oraz namoczoną bułkę przepuścić przez maszynkę, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
  6. Białka ubić na pianę i wymieszać z całością.
  7. Gęś nadziać farszem i dokładnie zaszyć, zalać bulionem i wyłożyć na brytfannę wysmarowaną masłem.
  8. Piec 4 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza od czasu do czasu polewać mięso bulionem.

Gęś faszerowana jabłkami - przepis krok po kroku

Pieczone mięso gęsi z dodatkiem jabłek to prawdziwy kulinarny rarytas. Połączenie kwaśnych owoców i gęsiny uwalnia jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeśli zdecydujesz się zrobić ten przepis w domu, z pewnością wszystkie pomieszczenia będą pięknie pachnieć pieczonym mięsem.

Składniki:

  • 1 gęś (ok.4,5 kg),
  • 5 jabłek,
  • 1 cebula,
  • 2 paczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Gęś należy natrzeć z zewnątrz oraz wewnątrz przyprawami. Odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  2. Jabłka obrać i pokroić na ósemki i obtoczyć w przyprawach. Cebulę posiekać.
  3. Czosnek posiekać dokładnie. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą oraz czosnkiem.
  4. Gęś spiąć wykałaczkami. Całość posypać papryką.
  5. Gęsinę należy włożyć do brytfanny i polać wodą.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Przez około 2 godziny piec pod przykryciem, następnie należy odkryć.
  7. Od czasu do czasu podlewać wytopionym tłuszczem.
  8. Wyłączyć piekarnik i pozostawić gęś na około 25 minut w środku.
  9. Gęś pokroić nożycami do mięs.

Gęś faszerowana kaszą gryczaną - prosty przepis

Składniki:

  • gęś 5 kg,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu

Składniki farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 szalotki,
  • 20 g wątróbki gęsiej,
  • łyżka tymianku,
  • 3 łyżki koperku,
  • jajko,
  • szklanka bulionu

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na około 30 minut.
  2. Gęś należy dokładnie osuszyć.
  3. Czosnek drobno pokroić i wysypać trochę soli. Rozetrzeć na pastę i docisnąć do deski do krojenia. Dodać majeranek i dalej ucierać. Przygotowaną pastą posmarować gęś, tuszkę opruszyć solą. Po natarciu pastą znowu zasypać solą.
  4. Odstawić gęś do lodówki na całą noc.
  5. Grzyby wstawić razem z wodą, w której moczyły się wcześniej. Gotować około 15 minut. Odcedzić dokładnie i posiekać grzyby. Wywar zachować.
  6. Rozgrzać olej w rondelku i podsmażyć drobno posiekaną szalotkę. Smażyć na wolnym ogniu około 10 minut.
  7. Wątróbkę drobno posiekać i dodać do kaszy. Smażyć przez minutę. Następnie zalać bulionem oraz wywarem z grzybów. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  8. Zdjąć kaszę z ognia i odstawić do przestygnięcia. Dodać koperek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Do kasz dodać jajko i szybko wymieszaj.
  9. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
  10. Nadziać gęś kaszą gryczaną. Po nafaszerowaniu zaszyj gęś dokładnie,
  11. Gęś piec w dużej brytfannie. Naczynie posmarować olejem, dopiero na tłuszcz położyć gęś piersią do dołu.
  12. Gęsinę należy piec około 2 godzin.
  13. Po dwóch godzinach wyciągnąć brytfannę, rozciąć folię.
  14. Zlać wytopiony tłuszcz do małego naczynia.
  15. Wstawić gęś do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni Celsjusza.
  16. Piec około jednej godziny.
  17. Po tym czasie znowu zlać tłuszcz z gęsiny i przewrócić gęś. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Co 30 minut podlać gęś zlanym wcześniej tłuszczem.

Gęś faszerowana ziemniakami - krok po kroku

Składniki:

  • 1 gęś około 4 kg,
  • 2 jabłka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • majeranek,
  • mała łyżeczka tymianku,
  • kopiasta łyżka soli,
  • łyżka pieprzu czarnego mielonego,
  • 8 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Gęś zamrożoną należy odmrozić/
  2. Spod skórki gęsi należy wyciągnąć tłuszcz.
  3. Gęś natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Przygotowanie farszu jest bardzo proste. Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Pokroić na grube kawałki. Czosnek posiekać. Ziemniaki wymieszać z czosnkiem, majerankiem, posolić oraz popieprzyć. Gęś nadziać farszem i dokładnie zasznurować.
  5. Piekarnik nagrzać do 240 stopni Celsjusza.
  6. Do piekarnika włożyć gęś na około 15 minut.
  7. Obniżyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec około 4 godziny.
  8. Piec pod przykryciem.
  9. Po około 2 godzinach otworzyć piekarnik i polać mięso sosem.
  10. Po 3 godzinach pieczenia dorzucić do naczynia jabłko.
  11. Po upieczeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?