Oceń
Przepis na gęsinę faszerowaną może z początku wydawać się dość żmudny, jednak efekt jaki uzyskamy jest zachwycający. Gęś faszerowana z naszych przepisów ucieszy niejedno podniebienie.
Gęsina to bardzo znane w Polsce mięso, chociaż przez wiele lat było niedoceniane, teraz znowu jego popularność na stołach wzrasta. Mięso gęsi jest chude i bardzo zdrowe. Zawiera wiele składników, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Znaną i lubianą potrawą jest tak zwany półgęsek, czyli pierś z gęsi. Jest to oczyszczona kość, którą wędzi się na zimno. Gęś podawana jest najczęściej od święta dodatkiem bakalii, kasz czy innych smakowitych dodatków.
Zobacz także: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!
Gęś wyśmienicie smakuje z dodatkiem surowych lub pieczonych owoców oraz warzyw. To wykwintne mięso zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Poznaj smaczne przepisy na gęś faszerowaną z dodatkami i ciesz się jej smakiem podczas rodzinnych spotkań.
Gęś faszerowana według przepisu Magdy Gessler
Maga Gessler to niekwestionowana mistrzyni kuchni. Jej przepisy są znane i polecane na całym świecie, dlatego warto skorzystać z jej wiedzy oraz umiejętności i przygotować pyszną gęś faszerowaną według przepisu Magdy Gessler.
Składniki:
- gęś 4 kg,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- bulion drobiowy 0,5 szklanki,
- 1 łyżka masła,
- 30 dag cielęciny,
- 15 dag wątróbki drobiowej,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso z gęsi należy dokładnie oczyścić i umyć. Nadmiar tłuszczu zostawić.
- Gęś włożyć do dużej miski, zalać wodą, posolić i odstawić na około 4 godziny.
- Obrać czosnek i posiekać go drobno, dodać sól oraz pieprz, a także majeranek.
- Po 4 godzinach gęś wyjąć i nasmarować pastą. Znowu odstawić na około 4 godziny.
- Bułkę namoczyć w mleku, wątróbkę, cebulę oraz namoczoną bułkę przepuścić przez maszynkę, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
- Białka ubić na pianę i wymieszać z całością.
- Gęś nadziać farszem i dokładnie zaszyć, zalać bulionem i wyłożyć na brytfannę wysmarowaną masłem.
- Piec 4 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza od czasu do czasu polewać mięso bulionem.
Gęś faszerowana jabłkami - przepis krok po kroku
Pieczone mięso gęsi z dodatkiem jabłek to prawdziwy kulinarny rarytas. Połączenie kwaśnych owoców i gęsiny uwalnia jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeśli zdecydujesz się zrobić ten przepis w domu, z pewnością wszystkie pomieszczenia będą pięknie pachnieć pieczonym mięsem.
Składniki:
- 1 gęś (ok.4,5 kg),
- 5 jabłek,
- 1 cebula,
- 2 paczki majeranku,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Gęś należy natrzeć z zewnątrz oraz wewnątrz przyprawami. Odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Jabłka obrać i pokroić na ósemki i obtoczyć w przyprawach. Cebulę posiekać.
- Czosnek posiekać dokładnie. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą oraz czosnkiem.
- Gęś spiąć wykałaczkami. Całość posypać papryką.
- Gęsinę należy włożyć do brytfanny i polać wodą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Przez około 2 godziny piec pod przykryciem, następnie należy odkryć.
- Od czasu do czasu podlewać wytopionym tłuszczem.
- Wyłączyć piekarnik i pozostawić gęś na około 25 minut w środku.
- Gęś pokroić nożycami do mięs.
Gęś faszerowana kaszą gryczaną - prosty przepis
Składniki:
- gęś 5 kg,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 łyżki soli,
- 2 łyżki pieprzu
Składniki farsz:
- 200 g kaszy gryczanej,
- garść suszonych grzybów,
- 2 szalotki,
- 20 g wątróbki gęsiej,
- łyżka tymianku,
- 3 łyżki koperku,
- jajko,
- szklanka bulionu
Przygotowanie:
- Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na około 30 minut.
- Gęś należy dokładnie osuszyć.
- Czosnek drobno pokroić i wysypać trochę soli. Rozetrzeć na pastę i docisnąć do deski do krojenia. Dodać majeranek i dalej ucierać. Przygotowaną pastą posmarować gęś, tuszkę opruszyć solą. Po natarciu pastą znowu zasypać solą.
- Odstawić gęś do lodówki na całą noc.
- Grzyby wstawić razem z wodą, w której moczyły się wcześniej. Gotować około 15 minut. Odcedzić dokładnie i posiekać grzyby. Wywar zachować.
- Rozgrzać olej w rondelku i podsmażyć drobno posiekaną szalotkę. Smażyć na wolnym ogniu około 10 minut.
- Wątróbkę drobno posiekać i dodać do kaszy. Smażyć przez minutę. Następnie zalać bulionem oraz wywarem z grzybów. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Zdjąć kaszę z ognia i odstawić do przestygnięcia. Dodać koperek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Do kasz dodać jajko i szybko wymieszaj.
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
- Nadziać gęś kaszą gryczaną. Po nafaszerowaniu zaszyj gęś dokładnie,
- Gęś piec w dużej brytfannie. Naczynie posmarować olejem, dopiero na tłuszcz położyć gęś piersią do dołu.
- Gęsinę należy piec około 2 godzin.
- Po dwóch godzinach wyciągnąć brytfannę, rozciąć folię.
- Zlać wytopiony tłuszcz do małego naczynia.
- Wstawić gęś do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni Celsjusza.
- Piec około jednej godziny.
- Po tym czasie znowu zlać tłuszcz z gęsiny i przewrócić gęś. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Co 30 minut podlać gęś zlanym wcześniej tłuszczem.
Gęś faszerowana ziemniakami - krok po kroku
Składniki:
- 1 gęś około 4 kg,
- 2 jabłka,
- 1 kg ziemniaków,
- majeranek,
- mała łyżeczka tymianku,
- kopiasta łyżka soli,
- łyżka pieprzu czarnego mielonego,
- 8 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Gęś zamrożoną należy odmrozić/
- Spod skórki gęsi należy wyciągnąć tłuszcz.
- Gęś natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Przygotowanie farszu jest bardzo proste. Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Pokroić na grube kawałki. Czosnek posiekać. Ziemniaki wymieszać z czosnkiem, majerankiem, posolić oraz popieprzyć. Gęś nadziać farszem i dokładnie zasznurować.
- Piekarnik nagrzać do 240 stopni Celsjusza.
- Do piekarnika włożyć gęś na około 15 minut.
- Obniżyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec około 4 godziny.
- Piec pod przykryciem.
- Po około 2 godzinach otworzyć piekarnik i polać mięso sosem.
- Po 3 godzinach pieczenia dorzucić do naczynia jabłko.
- Po upieczeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Zobacz także: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!
Oceń artykuł
