Oceń
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W bieżącym roku ulubione święto wszystkich łasuchów wypada 16 lutego. W ten wyjątkowy dzień zapominamy o liczeniu kalorii i bez wyrzutów sumienia zajadamy się słodkościami, zwłaszcza pączkami i faworkami.
Jak zrobić idealne faworki? Ten dodatek może cię zdziwić
Tłusty czwartek zdecydowanie kojarzy się nam z pączkami. Jednak w ten wyjątkowy dzień warto zaopatrzyć się także w pyszne chrusty. Oczywiście najlepiej smakują słodkości przygotowane samemu w domowym zaciszu. Chociaż przyrządzenie faworków może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości to stosunkowo prosty deser, który nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że podczas pracy będziemy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w sprawdzonym przepisie.
Zobacz również: Faworki bezglutenowe są niezwykle chrupiące. Sprawdź, jak je zrobić
Aby przygotować idealne faworki, potrzebujemy tylko kilku składników:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek śmietany homogenizowanej
- szczypta soli
Podczas mieszania składników na faworki warto pamiętać jeszcze o jednym dodatku. Do zmiksowanej masy powinniśmy dolać jeszcze dwie łyżeczki spirytusu. Ten składnik, w przepisach zazwyczaj określany jest jako opcjonalny, dobrze jest jednak o nim pamiętać, ponieważ sprawia, że ciasto po usmażeniu staje się wyjątkowo kruche i chrupiące.
Jak wykonać faworki? Cztery kroki i gotowe
Wykonanie faworków nie jest trudne. Przygotowanie ciasta oraz odpowiednie go wykrojenie zajmuje zazwyczaj około 20 minut.
- Do mąki (przesianej przez sitko) dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, sól i sekretny składnik - spirytus.
- Ciasto wyrabiamy, a potem wałkujemy. (Te czynności możemy powtórzyć kilkukrotnie, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste).
- Nożem lub radełkiem wycinamy z rozwałkowanego ciasta paski szerokie na ok. 3 cm. W środku każdego z nich wykonujemy nacięcie. Przez powstałą dziurkę przekładamy jedną końcówkę ciasta. (W ten sposób formujemy kształt chrustów).
- Faworki wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy je na złoty kolor. (Około 60 sekund z każdej strony).
Po upieczeniu można ułożyć chrusty na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie warto posypać faworki cukrem pudrem.
Oceń artykuł