Oceń
Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy podawany na zimno. W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju ketchupy - od pikantnego, po łagodny, z dodatkiem ziół czy czosnku.
Ketchup pasuje do wielu dań. Najczęściej jada się go na kanapkach, z potrawami mięsnymi, frytkami czy pizzą.
Mało kto wie, że ketchup wywodzi się z Chin. Tamtejsi mieszkańcy sporządzili go jako dodatek do ryb.
Niektórzy zastanawiają się, czy ketchup ma jakieś właściwości zdrowotne. Oczywiście! Dobrej jakości ketchup jest produkowany z soczystych pomidorów.
Ketchup zawiera magnez, fosfor, miedź, potas, sód czy witaminę A, C, E i K.
Domowy ketchup - prosty przepis
Robiąc domowy ketchup możesz mieć pewność, że nie znajdziesz w nim żadnej chemii. Zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- 2 kg dużych, soczystych pomidorów
- 4 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 6 kopiastych łyżek cukru
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Sparz pomidory, uda ci się łatwo je obrać ze skórki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Pomidory, cebulę i czosnek wrzuć do dużego garnka i duś przez chwilę.
- Następnie otrzymany “przecier” możesz przetrzeć przez sitko - w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych pestek.
- Pomidory ponownie włóż do garnka i gotuj na małym ogniu, dodaj ocet jabłkowy, przyprawy oraz cukier.
- Gotuj aż uzyskasz odpowiednią konsystencję - ketchup będzie gotowy po 1,5-3 godzinach.
- Gotowy ketchup można przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków.
- Należy przechowywać w lodówce.
Przepis na aromatyczny domowy ketchup
W sklepie można znaleźć różnego rodzaju ketchupy, w tym te pikantne, aromatyczne. W domu również możesz przygotować pikantny ketchup i dodać do niego aromatyczne zioła.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 4 duże łyżki cukru
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki chilli
- 5 kulek ziela angielskiego
- odrobina goździków
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Wrzuć cebulę i czosnek do dużego garnka i smaż na małej ilości oleju.
- Dodaj pokrojone wcześniej pomidory.
- Duś na małym ogniu.
- Po upływie 20 minut przetrzyj pomidory przez sito - pozbędziesz się w ten sposób pestek.
- Przecier przelej ponownie do garnka.
- Wlej ocet jabłkowy i dodaj przyprawy i cukier.
- Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Gotowy ketchup przełóż do słoiczków.
Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii?
Oceń artykuł