Zamknij

Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

23.05.2019
Aktualizacja: 23.05.2019 14:18
Domowy ketchup
fot. Shutterstock

Są ludzie, którzy ketchup dodają niemal do każdego dania. Warto wiedzieć, że te niepozorne buteleczki często zawierają sporo cukru. Przygotowanie domowego ketchupu jest nie tylko tanie, ale i łatwe!

Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy podawany na zimno. W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju ketchupy - od pikantnego, po łagodny, z dodatkiem ziół czy czosnku.

Ketchup pasuje do wielu dań. Najczęściej jada się go na kanapkach, z potrawami mięsnymi, frytkami czy pizzą.

Mało kto wie, że ketchup wywodzi się z Chin. Tamtejsi mieszkańcy sporządzili go jako dodatek do ryb.

Niektórzy zastanawiają się, czy ketchup ma jakieś właściwości zdrowotne. Oczywiście! Dobrej jakości ketchup jest produkowany z soczystych pomidorów.

Ketchup zawiera magnez, fosfor, miedź, potas, sód czy witaminę A, C, E i K.

Domowy ketchup - prosty przepis

Robiąc domowy ketchup możesz mieć pewność, że nie znajdziesz w nim żadnej chemii. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • 2 kg dużych, soczystych pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Sparz pomidory, uda ci się łatwo je obrać ze skórki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Pomidory, cebulę i czosnek wrzuć do dużego garnka i duś przez chwilę.
  4. Następnie otrzymany “przecier” możesz przetrzeć przez sitko - w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych pestek.
  5. Pomidory ponownie włóż do garnka i gotuj na małym ogniu, dodaj ocet jabłkowy, przyprawy oraz cukier.
  6. Gotuj aż uzyskasz odpowiednią konsystencję - ketchup będzie gotowy po 1,5-3 godzinach.
  7. Gotowy ketchup można przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków.
  8. Należy przechowywać w lodówce.

Przepis na aromatyczny domowy ketchup

W sklepie można znaleźć różnego rodzaju ketchupy, w tym te pikantne, aromatyczne. W domu również możesz przygotować pikantny ketchup i dodać do niego aromatyczne zioła.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 4 duże łyżki cukru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chilli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • odrobina goździków
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Wrzuć cebulę i czosnek do dużego garnka i smaż na małej ilości oleju.
  4. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory.
  5. Duś na małym ogniu.
  6. Po upływie 20 minut przetrzyj pomidory przez sito - pozbędziesz się w ten sposób pestek.
  7. Przecier przelej ponownie do garnka.
  8. Wlej ocet jabłkowy i dodaj przyprawy i cukier.
  9. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  10. Gotowy ketchup przełóż do słoiczków.

Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii?