Oceń
Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i przeszły na wegetarianizm, muszą nauczyć się tak komponować posiłki, żeby dostarczać sobie wszystkich potrzebnych wartości odżywczych.
Poniżej znajdziecie kilka przepisów na pyszne i pożywne dania wegetariańskie!
Przepis na wegetariańskie burgery
Weganie i wegetarianie znaleźli sposób na skomponowanie bezmięsnych wersji burgerów. Wszelkiego rodzaju mięso zastępują kotletami z tofu, ciecierzycy, buraka lub innych warzyw.
Sprawdź, jak przygotować pyszne wegetariańskie burgery.
Składniki do przygotowania kotletów z ciecierzycy:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 plastry sera feta
- 1 jajko
- odrobina mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Składniki do wegetariańskiego burgera:
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki kiszone
- 2 pomidory
- 4 duże bułki pełnoziarniste
Przygotowanie:
- Ciecierzycę trzeba odsączyć na sicie. Możesz zachować wodę z cieciorki (tzw. aquafaba), a następnie wykorzystać ją na przykład od przygotowania wegańskiej bezy.
- Cebulę i chilli drobno posiekaj. A następnie zblenduj z cieciorką. Możesz dodać odrobinę mąki z ciecierzycy (wystarczą dwie kopiaste łyżki).
- Następnie wbij jajko, dodaj przyprawy i ser feta. Zblenduj.
- Z masy uformuj kotlety, a potem wstaw je do lodówki na 20 minut.
- Takie burgery możesz usmażyć na patelni na złoty kolor lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystarczy 25 minut.
- Bułki przekrój na pół. Dół posmaruj sosem (najlepiej czosnkowym), ułóż sałatę, kotleta i pozostałe warzywa. Wierzch przykryj drugą połówką bułki.
Do takiego burgera możesz przygotować kolorowe frytki z warzyw.
Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę
Przepis na spaghetti z pesto z rukoli
Każdego z nas nachodzi czasem ochota na makaron. Wegetarianie mają w tej kwestii prawdziwe pole do popisu. Makaron można połączyć z różnego rodzaju warzywami, sosami na bazie roślin, aromatycznym pesto lub wegańskimi kotletami.
Sprawdź przepis na spaghetti z pesto.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu typu spaghetti
- 1 opakowanie rukoli
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory
- odrobina parmezan
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne, żeby był al dente, czyli żeby się nie rozgotował.
- Odcedź makaron.
- Do kielicha blendera wrzucić rukolę, posiekany czosnek oraz orzechy i parmezan. Wlej oliwę.
- Zmiksuj na gładkie pesto.
- Gotowe pesto wymieszaj z makaronem na patelni. Dodaj pokrojone suszone pomidory.
Przepis na pad thai z tofu i warzywami
Pad Thai to danie kuchni azjatyckiej, które łatwo można przygotować w wegetariańskiej odsłonie. Jak to zrobić?
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego lub makaronu chińskiego
- 2 kostki tofu
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w kostkę. Przełóż je do miseczki, wlej oliwę, miód i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Schowaj do lodówki na pół godziny.
- Marchewkę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę natomiast pokrój w krążki.
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Usmaż tofu na łyżce oleju. Marynatę zostaw na później. Dodaj marchewkę i cebulę.
- Dodaj makaron, dopraw sosem sojowym i gotuj przez chwilę.
- Jajka roztrzep z marynatą z tofu i dodaj do makaronu. Mieszaj do momentu aż się zetną.
- Pad thai podawaj z posiekanymi orzeszkami, polej go sokiem z limonki.
Zobacz także: Sałatka na różne okazje. Oto kilka sprawdzonych przepisów
Oceń artykuł