Oceń
Ciasto z truskawkami i budyniem z pewnością przypadnie ci do gustu, lekki i łatwy w przygotowaniu przepis z pewnością się sprawdzi. Wiosną warto wykorzystywać przepisy na ciasta z truskawkami, ponieważ są one łatwo dostępne. Świeże truskawki znajdziemy na rynku w sklepie czy bazarku.
Zobacz też: Ciasto z truskawkami - te proste przepisy przypadną ci do gustu
Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125g margaryny,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu,
- 2 i 1/4 szklanki mleka,
- 1 duży budyń,
- 1/2 kg świeżych truskawek.
Sposób przygotowania:
- Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę.
- Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki.
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości blaszki.
- 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
- Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
Zobacz też: Pierogi z truskawkami - przepisy, które musisz wypróbować
Ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (około 16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody.
- Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
- Blachę o wymiarach wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto przekrojone na pół truskawki. Truskawki łopatką lekko wepchnąć w pianę.
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
- Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut.
- Wyjąć, przestudzić.
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł