Oceń
Ciasto marchewkowe to pyszny i szybki do przygotowania deser. Jego bazą są słodkie marchewki. Sprawdź, jak przygotować taki placek z marchwi i poznaj łatwe przepisy!
Przepis na ciasto marchewkowe wywodzi się prawdopodobnie z krajów anglosaskich. Jest to słodki placek, który przygotowuje się między innymi z tartej marchwi. Marchewka nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję.
Marchew jest niezwykle zdrowym warzywem, bogatym w wartości odżywcze, w tym witaminy A, C, E, H. Wykorzystuje się ją w wielu przepisach.
Ciasto marchewkowe najczęściej ozdabia się wszelkiego rodzaju kremami na bazie serka mascaropne, śmietanki lub serka Philadelphia. W zależności od przepisu.
W wielu przepisach podaje się, że idealnym uzupełnieniem będą orzechy włoskie, migdały lub kruszone pistacje. Smak placka można podkręcić poprzez dodanie przypraw korzennych.
Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto z marchwi. Oto kilka przepisów na ciasto marchewkowe.
Przepis na łatwe ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 marchewki
- Niecałe 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania marchewki – obierz ją, umyj i zetrzyj na tarce.
- Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
- Posiekaj orzechy włoskie – zostaw trochę do dekoracji.
- Blaszkę lub tortownicę wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, bez termoobiegu.
- Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Następnie dolej olej, cały czas ubijając.
- Stopniowo dodawaj mąką – najlepiej za pomocą łyżki i miksuj do połączenia składników.
- Dodaj startą marchewkę i orzechy.
- Powinno wyjść ciasto o gęstej konsystencji.
- Na samym końcu ciasto marchewkowe dopraw cynamonem i dokładnie wymieszaj.
- Wlej ciasto marchewkowe do formy i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy placek jest gotowy.
- Gotowe ciasto wystudź, a potem posyp obficie cukrem pudrem i orzechami włoskimi.
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?
Przepis na klasyczne ciasto z marchewki
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 marchewki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 250 g serka Philadelphia
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, bez termoobiegu.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- W kolejnej misce umieść pozostałe składniki – olej, cukier i cukier waniliowy oraz jajka i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Następnie do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem i cynamonem.
- Dodaj startą marchewkę oraz orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Formę 26 cm posmaruj grubo masłem.
- Przelej ciasto marchewkowe do formy i piecz przez około 45 minut.
- Gdy ciasto marchewkowe będzie gotowe – ostudź je dokładnie.
- Krem przygotowuje się prosto – serek zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
- Przetnij ciasto na dwa blaty i przełóż je kremem. Na samej górze udekoruj ponownie kremem i pokruszonymi orzechami.
Zobacz także: Przepisy na ciasto z winogronami. Wypróbuj 4 sprawdzone pomysły
Przepis na pyszne ciasto marchewkowe dla wegetarian
Składniki:
- 4 marchewki
- 4 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 garść posiekanych pistacji
Przygotowanie:
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw.
- Posiekaj pistacje.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, bez termoobiegu.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z gałką, cynamonem i sodą.
- W kolejnej misce umieść pozostałe składniki – olej, cukier, siemię lniane i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Następnie do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z przyprawami.
- Dodaj startą marchewkę oraz pistacje i dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Piecz przez około 45 minut.
- Gotowe i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i pistacjami.
Zobacz także: Ciasto z malinami - 5 smacznych przepisów, które musisz wypróbować
Oceń artykuł

