Zamknij

Ciasteczka korzenne na wiele sposobów. Odkryj ich smak na nowo

09.12.2020
Aktualizacja: 09.12.2020 15:46
ciasteczka korzenne
fot. Shutterstock

Smak domowych ciasteczek korzennych z pewnością sprawdzi się podczas świąt. Jeśli nie jesteście fanami klasycznych pierniczków, to korzenne frykasy są idealnym zastępstwem. Dodatkowo ich wykonanie jest dziecinnie proste.

Lekko twarde, mocno przyprawione łakocie z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Ciasteczka korzenne kojarzone są głównie ze świętami. Można je nie tylko jeść, ale i wykorzystać do ozdoby domu. Wystarczy przed pieczeniem zrobić niewielkich rozmiarów dziurkę. Dzięki niej po wyjęciu z piekarnika będziecie mogli przewlec sznurek i powiesić ciastko na choince. 

Zapoznajcie się z naszymi recepturami na te aromatyczne specjały i cieszcie ich smakiem przez okrągły rok.

Ciasteczka korzenne - szybki przepis

Jeśli zależy wam na czasie, koniecznie wypróbujcie nasz pierwszy przepis. Nie dość, że wykonacie go szybko, to jest również bardzo prosty. Nie wymaga także trudno dostępnych składników, większość z nich kupicie w osiedlowym sklepie.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • przyprawa do ciasteczek korzennych

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyciąć foremkami różne kształty.
  3. Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza około 15 minut.
  4. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka korzenne z cukrem - przepis

Ciasteczka korzenne z cukrem mogą okazać się bardzo smacznym dodatkiem do czarnej kawy lub herbaty. Taką niewielką przekąskę można zabrać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Nasz przepis na ciasteczka korzenne z cukrem zrobisz w kilkanaście minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która piecze je pierwszy raz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 250 g masła roślinnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 torebki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać i połączyć z solą, sodą oraz innymi przyprawami.
  2. Utrzeć masło z cukrem oraz jajkiem.
  3. Do miski z masłem dodać mąkę z przyprawami.
  4. Uformować kulę, a następnie rozwałkować na cienkie ciasto.
  5. Powycinać wzory foremkami.
  6. Piec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz także: Śledzie w musztardzie na różne sposoby. Świetnie sprawdzą się podczas świąt

Aromatyczne ciasteczka korzenne - przepis na kruche ciastka

Kruche ciasteczka o korzennym aromacie to chrupiące łakocie, które rozpływają się w ustach. Po upieczeniu warto przechowywać je w blaszanym pudełku lub bawełnianym woreczku. Dzięki temu nawet po kilku dniach będą smaczne. 

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 300 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Do miękkiego masła dodać cukier puder, żółtka. Całość zmiksować.
  2. Składniki sypkie połączyć ze sobą i dodać do wcześniej zmiksowanych produktów.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wykroić ciasteczka.
  4. Piec 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz także: Śledzie z rodzynkami na 3 sposoby. Poznaj smaczne przepisy idealne na święta

Owsiane ciasteczka korzenne - przepis

Ciastka owsiane to bardzo dobra alternatywa dla słodyczy. Tego typu wypiek ma dużą zawartość błonnika. Jeśli do ich wykonania użyjemy pełnoziarnistej mąki, będą mieć jeszcze więcej minerałów i witamin. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 jajka,
  • 300 g płatków owsianych,
  • garść suszonych moreli,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 100 g posiekanych orzechów,

Przygotowanie:

  1. W misce należy wymieszać przyprawy korzenne, sól, sodę oraz mąkę.
  2. Masło utrzeć z cukrem oraz miodem. Masa ma być jednolita.
  3. Do tak przygotowanej masy należy dodać jajka oraz mąkę. Całość znowu dokładnie wymieszać. 
  4. Wsypać bakalie i zacząć wyrabiać ręką. 
  5. Tak przygotowane ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 6 godzin.
  6. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić ciasteczka.
  7. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?