Oceń
Hiszpanie mogą się pochwalić kilkoma deserami, którymi zachwyca się cały świat. Mowa między innymi o chrupiących churros! Ich przygotowanie jest banalne.
Churros niektórym przypomina nasze polskie pączki, bo również smaży się je na głębokim tłuszczu. Ten hiszpański smakołyk powstaje z zaledwie trzech składników - mąki, cukru i oleju. Ciasto wyciska się do gorącego oleju i smaży na złoto.
Churros jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej i dlatego jest dostępne niemal na każdym rogu - możemy je znaleźć przy dworcach kolejowych, stacjach metrach i praktycznie we wszystkich ruchliwych zakątkach hiszpańskich miast.
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?
Hiszpanie przeważnie zajadają się churros na śniadanie. Często podaje się je z filiżanką czekolady. Churros posypuje się również cukrem pudrem.
Warto wiedzieć, że w Hiszpanii churros jest potrawą, którą powinno się zjeść w Nowy Rok.
Jak przygotować ten smakołyk w domu? Jest to naprawdę proste!
Prosty przepis na hiszpańskie churros
Churros przygotowuje się naprawdę szybko! To danie możesz potraktować jako przekąskę do kawy. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki drobnego cukru
- 500 ml oleju do smażenia
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w garnku, następnie dodaj cukier, sól i szklankę wody.
- Gotuj na małym ogniu.
- Następnie do gotującego się masła z wodą, wsyp mąkę pszenną.
- Wymieszaj dokładnie - powstanie ciasto, które należy cały czas mieszać i rozcierać drewnianą łyżką. Ten proces powinien trwać około 3 minut.
- Ciasto powinno trochę przestygnąć, ale jednocześnie pozostać wciąż ciepłe.
- Po chwili wbij jajko i ucieraj ciasto mikserem.
- Na patelnię z głębokim dnem wlej olej.
- Olej powinien być bardzo gorący - możesz to sprawdzić wrzucając odrobinę ciasta - jeśli zacznie się smażyć na złoto i będzie “bulgotać”, to oznacza, że można zacząć smażyć churros.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
- Wyciskaj z ciasta paski o długości 8 cm, następnie odetnij nożykiem i umieść w oleju.
- Churros smaż na złoto z każdej ze stron.
- Gotowe churros możesz wyłowić sitkiem lub użyć szczypiec. Rób to bardzo ostrożnie, żeby się nie oparzyć.
- Gdy gotowe churros ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
- Podawaj z gorącą czekoladą.
Zobacz także: Ciasto japońskie to pomysł na łatwy i smaczny deser! Sprawdź, jak je zrobić!
Przepis na hiszpańskie churros
Przy przygotowywaniu churros warto pamiętać o tym, że nie sprawdzi się tutaj jednorazowy rękaw cukierniczy - ze względu na to, że ciasto jest bardzo gęste. Sprawdź, jak przygotować churros!
Składniki:
- 40 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- cukier puder do obtoczenia churros
- 500 ml oleju do smażenia churros
Przygotowanie:
- Masło, wodę i cukier umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia masła.
- Wsyp mąkę i mieszaj do momentu aż uzyskasz ciasto.
- Gotowe ciasto będzie odchodzić od garnka.
- Garnek ściągnij z pieca, żeby ciasto chociaż trochę ostygło.
- Następnie do dodaj jajko i zmiksuj.
- Na patelni z głębokim dnem rozgrzej olej.
- Gotowe ciasto umieść w rękawie cukierniczym.
- Ciasto wyciskaj na patelnię - utwórz paski 8-10 centymetrowe.
- Ciasto odcinaj nożyczkami.
- Churros smaż na złoto z każdej ze stron.
- Gotowe churros posyp cukrem pudrem.
- Podawaj z filiżanką czekolady.
Zobacz także: Japoński sernik jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach! Jak go przygotować?
Oceń artykuł

