Zamknij

Przepis na chrzan domowy. Jak zrobić wielkanocny chrzan?

06.02.2019
Aktualizacja: 18.03.2021 15:58
chrzan domowy na wielkanoc
fot. Shutterstock

Prosty w wykonaniu przepis na chrzan domowy. Do jego zrobienia potrzebujesz przede wszystkim: korzenia chrzanu, soku z cytryny oraz przypraw. Na Wielkanoc będzie doskonały!

Domowy chrzan to idealny dodatek do mięs lub jajek podczas świąt wielkanocnych. Dzięki niemu każde danie nabiera wyrazistego smaku oraz aromatu. Własnoręcznie utarty chrzan jest bogaty w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Warto zdecydować się na przygotowanie domowego chrzanu, ponieważ przewyższa on produkty ze sklepu naturalnością i brakiem konserwantów. 

Kup korzenie chrzanu już dziś i wypróbuj nasze proste przepisy na domowy chrzan. Zwróć uwagę na to, by korzenie chrzanu były świeże, twarde i jędrne.

Jak utrzeć chrzan?

  1. Po powrocie do domu korzenie należy dokładnie umyć oraz obrać, pamiętając o usunięciu wszystkich plamek z tego warzywa.
  2. Przed rozpoczęciem tej czynności należy włożyć korzenie na godzinę do miski z zimną wodą. Dzięki temu podczas ścierania nie będzie nas szczypać w oczy. 
  3. Do miski, w której będziesz ucierać chrzan, wlej odrobinę soku z cytryny, dzięki temu chrzan nie ściemnieje zbyt szybko. Jeśli chcesz, aby chrzan był bardziej rozdrobniony, wybierz tarkę o małych oczach.
  4. Utrzyj chrzan na tartce. Do ucierania możesz także użyć blendera.

Jeśli chcesz wykonać chrzan domowy na święta wielkanocne, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami. Dzięki nim wszystkie twoje dania będą jeszcze smaczniejsze. Chrzan domowy można dodać do wielu pysznych potraw, np. do:

Przepis na chrzan domowy

Składniki:

  • 2-3 korzenie chrzanu (ok. 300 g),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3-5 łyżek wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Obierz korzeń chrzanu ze skórki.
  2. Zetrzyj korzeń w blenderze lub na tarce o małych oczkach.
  3. Do miski z utartym chrzanem dodaj cytrynę, sól, cukier i trochę wody.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przepis na chrzan domowy ze śmietaną

Składniki:

  • korzonek chrzanu,                           
  • śmietana,                           
  • świeży sok wyciśnięty z cytryny,
  • masło,
  • żółtko,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Korzeń chrzanu obierz, odetnij końcówki.
  2. Zetrzyj go na tarce z drobnymi oczkami.
  3. Ułóż na sicie, sparz wrzątkiem.
  4. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło.
  5. Dodaj chrzan, dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie.
  7. Sok z cytryny zmieszaj z solą, cukrem i pieprzem, dodaj do chrzanu ze śmietaną.
  8. Wrzuć żółtko, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  9. Przełóż do szklanego słoika i szczelnie zamknij. Przechowuj w słoiku.

Jak dobrze przyprawić chrzan?

Chrzan najlepiej przyprawić solą oraz szczyptą cukru. Jeśli nie chcesz, aby ściemniał, koniecznie dodaj parę kropel z cytryny. Chrzan można skropić również małą ilością octu winnego lub jabłkowego.

Utarte korzenie chrzanu mogą być stosowane jako dodatek do żurku, sosów, mięs czy nawet klasycznych kanapek z pomidorem. Chrzan ma bardzo dużo właściwości leczniczych oraz składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na pracę całego organizmu.

Właściwości odżywcze chrzanu domowej roboty:

  • posiada wiele witamin z grupy B, A, E, K oraz C,
  • zawiera, wapń, magnez, żelazo, a nawet potas,
  • działa leczniczo przy infekcjach dróg moczowych,
  • poprawia trawienie
  • zapobiega powstawaniu nowotworów, a także hamuje rozwój bakterii.

Zobacz także: Żurek z białą kiełbasą - szybki i łatwy przepis na smaczną zupę

Zagłosuj

Którą potrawę wielkanocną lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Sprawdź, co wiesz o Wielkanocy. Ten quiz wcale nie jest taki prosty!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
fot. shutterstock

Kiedy święcone są palmy?