Oceń
Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej. To inaczej słodkie ziemniaki. Warto wiedzieć, że mają więcej właściwości odżywczych niż ich tradycyjna wersja.
Bataty zawierają między innymi wapń, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę C, E i kwas foliowy.
Jak można wykorzystać bataty w kuchni? Oto kilka propozycji.
Przepis na bataty - chrupiące frytki z batata
Jedną z najczęściej wykonywanych potraw z batatów są na pewno frytki! Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 2 duże bataty
- Olej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
- Bataty dokładnie wyszoruj, następnie obierz ze skórki.
- Pokrój bataty w cienkie słupki.
- Przełóż bataty do miseczki, wlej odrobinę oleju, następnie dodaj przyprawy.
- Wymieszaj dokładnie.
- Bataty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz bataty przez 20 minut w 220 stopniach.
Frytki z batatów możesz zajadać z dobrowolnym sosem lub dipem.
Zobacz także: Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!
Bataty na obiad - przepis na faszerowane bataty z fetą i szpinakiem
Bataty można faszerować. Możesz wykorzystać do tego ryż, kaszę, komosę ryżową, orzechy i inne warzywa. My polecamy dodać fetę i szpinak!
Składniki:
- 2 bataty
- ½ opakowania fety
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kuminu
Przygotowanie:
- Bataty są bardzo twarde, dlatego trzeba je odpowiednio przygotować. Na początku nastaw piekarnik na 220 stopni. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój na pół.
- Bataty skrop oliwą i posyp solą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz bataty przez 45 minut.
- Na patelni przygotuj szpinak - podsmaż go z czosnkiem.
- Gdy bataty będą już gotowe, wyciągnij trochę miąższu i wymieszaj go ze szpinakiem.
- Przełóż nadzienie do batata i posyp go fetą.
- Zapiekaj jeszcze przez 5 minut. Gotowe!
Proste potrawy z batata - przepis na zupę krem z batata
Z batata można przygotować sycące i rozgrzewające zupy krem! I to w zaledwie kilkanaście minut! Sprawdź, jak to zrobić.
Składniki:
- 3 duże bataty
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a ziemniaki i bataty pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj bataty i ziemniaki.
- Wlej do garnka wodę lub bulion warzywny, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5-8 minut.
- Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
- Zupę można podawać z czosnkowymi grzankami, posypaną obficie natką pietruszki.
Zobacz także: Kasza jaglana to samo zdrowie. Jakie dania można z niej przygotować?
Oceń artykuł