Oceń
Zupa z fasolki szparagowej to obok sałatki najpopularniejszy sposób podania tego warzywa. Sprawdź, z czym można łączyć fasolkę w zupie, żeby wyczarować ciekawe dania!
Zupa z fasolki szparagowej to świetny pomysł na letni obiad! To smaczne i zdrowe warzywo możemy łączyć, z czym nam się żywnie podoba. Sprawdźcie nasze propozycje!
Zobacz także: Sałatka z fasolki szparagowej - raz spróbujesz i na stałe włączysz ją do menu!
Zupa z fasolki szparagowej
Początek lata to sezon na fasolkę szparagową. Zarówno żółtą, jak i zieloną odmianę możemy podawać samą, jak i w postaci sałatek oraz zup. Popularne są także przetwory z fasolki szparagowej.
Zupy z fasolki szparagowej są najsmaczniejsze pod koniec wiosny i na początku lata, kiedy fasolka jest młoda i nie ma łyka.
Zupa z fasolki szparagowej z makaronem
To klasyczna wersja zupy jarzynowej. Zadowoli każde podniebienie. Można wykorzystać każdy makaron, ale najlepiej sprawdzają się rurki albo świderki, tak lubiane przez dzieci.
Składniki:
- litr wywaru mięsnego lub rosołu
- 20 dag żółtej fasolki szparagowej
- marchewka (3 sztuki)
- ulubiony makaron
- zioła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- śmietana (jogurt)
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i gotujemy. Marchewkę kroimy w talarki, a fasolkę możemy przekroić na pół. Najpierw usuwamy z niej końcówki. Po zagotowaniu rosołu dodajemy pokrojone warzywa oraz sól i zioła. Na koniec wkładamy do garnka ulubiony makaron. Tak przygotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem i podajemy, posypując natką pietruszki.
Zupa z fasolki szparagowej z pomidorami
Jeśli twoje dzieci uwielbiają pomidorówkę, pokochają również zupę z fasolki szparagowej z pomidorami. To wspaniałe pierwsze danie, nie tylko latem. Zimą rozgrzewającą zupę możemy podać z mrożoną fasolką szparagową.
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- pałki z kurczaka na wywar
- włoszczyzna
- pomidory (świeże lub przetwory)
- 3-4 małe ziemniaki
- sól
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy)
- opcjonalnie koncentrat pomidorowy
- bazylia lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy włoszczyznę, kurczaka, doprawiamy. Kiedy rosół jest już gotowy, dodajemy fasolkę szparagową. Gotujemy, aż będzie miękka, a następnie dodajemy pomidory. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki koncentratu do smaku. Całość przyprawiamy i podajemy z natką pietruszki lub bazylią.
Zupa z fasolki szparagowej - krem
Jeśli jesteście fanami zup w wersji krem, ta smaczna propozycja na długo zagości w waszym jadłospisie. Do zrobienia zupy krem potrzebujemy żółtej fasolki szparagowej i białych warzyw.
Składniki:
- 50 dag żółtej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- białe warzywa (pietruszka, seler)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej
- opcjonalnie grzanki
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, a strąki przekrajamy na pół. Wkładamy do garnka. Ziemniaki, marchew i resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki. Obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy i dodajemy do warzyw. Garnek zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. Całość blendujemy. Natkę selera kroimy na małe kawałki i posypujemy talerz. Jeśli chcemy, możemy dodać grzanki. Smacznego!
Zobacz także: Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby była smaczna i nie traciła swoich właściwości?
Oceń artykuł
