Oceń
Szparagi są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne. Dlatego warto włączyć je do menu. Zupa szparagowa z koperkiem sprawi, że będziesz cieszył się ich wyrazistym smakiem.
Choć w naszym kraju bardziej popularna wciąż jest fasolka szparagowa, również szparagi zyskują coraz większą popularność. Chętnie sięgamy po nie, zwłaszcza w sezonie od kwietnia do lipca, gdy mają najlepszą jakość i smak. Sposobów na ich przyrządzenie jest bez liku! Szparagi można stosować jako dodatek do dań, przekąskę z delikatnym sosem lub nawet zupę. Najpopularniejszy wciąż jest krem ze szparagów, jednak coraz chętniej decydujemy się na klasyczną zupę ze szparagów zielonych z dodatkiem koperku. Jak ją zrobić?
Zobacz także: Wiosna na talerzu, czyli zupa krem ze szparagów zielonych. Wypróbuj nasz przepis!
Szparagi – właściwości
Nie bez powodu mówi się, że szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Choć mają różne rodzaje, mogą być bowiem białe, zielone lub nawet fioletowe, każdy z nich jest pełen drogocennych wartości odżywczych, dla których warto włączyć je do swojego menu. Najbardziej cenne są jednak szparagi zielone.
Jakie są właściwości szparagów?
- Mają mało kalorii. W 100 g szparagów znajdują się zaledwie 22 kcal, dzięki czemu warto stosować je podczas różnego rodzaju dieta. Najpopularniejszą dietą odchudzającą, podczas której stosuje się warzywa, jest dieta dr Dąbrowskiej.
- Szparagi są bogate w kwas foliowy, dlatego niezwykle istotne są w diecie kobiet, które starają się o dziecko. Wspomagają krążenie i odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu.
- Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, przez cenny beta-karoten w składzie.
- Zawierają także witaminy C i E, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy.
- Wspomagają pracę nerek i utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
- To bogate źródło minerałów. Zawierają wapń, fosfor i potas.
- Odpowiadają za prawidłowe trawienie i odpowiednią pracę jelit.
- Są wskazane podczas infekcji dróg moczowych.
- Zawarta w nich witamina A wspomaga wzrok.
Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków
Zupa ze szparagów z koperkiem – przepis
Sezon na szparagi przypada na przełom wiosny i lata. Nic więc dziwnego, że w tym okresie wolimy stawiać raczej na lżejsze, delikatne w smaku dania. Tu doskonale sprawdzi się zupa ze szparagów z koperkiem, która ma bogaty smak warzyw, jest orzeźwiająca, a jednocześnie zaspokoi nasze zapotrzebowanie energetyczne i dostarczy naszemu organizmowi wszystkich ważnych elementów.
Podpowiadamy prosty przepis na zupę ze szparagów z dodatkiem koperku. Samo zdrowie, a do tego jakie pyszne!
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego (robimy go gotując wodę z dodatkiem marchewki, korzenia pietruszki, kawałka selera i pora oraz kilkoma liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego)
- 500 g szparagów zielonych
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 kg młodych ziemniaków (jeżeli przygotowujesz tę zupę z mrożonych szparagów poza sezonem, postaw na zwykłe ziemniaki)
- 150 ml śmietany do zup
- sól,
- pieprz,
- koperek
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy bulion. Jak już wspomniałam, wodę gotujemy z dodatkiem obranej i pokrojonej w słupki marchewki oraz pietruszki, kawałkiem obranego selera oraz pora. Doprawiamy do smaku i czekamy do momentu, aż woda przejdzie smakiem warzyw, a one same staną się miękkie.
Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania
Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy od nich zdrewniałe końcówki. Dokładnie je osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy masło. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie smażymy, aż szparagi delikatnie się zarumienią i delikatnie zmiękną (około 10 minut). Następnie przekładamy je do garnka z bulionem.
Następnie zaprawiamy naszą zupę śmietaną. Do osobnego garnuszka wlewamy odrobinę bulionu. Stopniowo dodajemy do niego śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do całej zupy i jeszcze raz mieszamy, doprawiając do smaku.
Co do ziemniaków, mamy dwie opcje. Jeżeli wybierasz młode, ugotuj je w mundurkach, a gdy będą gotowe przekrój na pół i włóż do głębokiego talerza, następnie zalej zupą. Jeżeli jednak decydujesz się na stare, surowe ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do zupy wraz z warzywami, z których przygotowujesz bulion.
Całą zupę na końcu posypujemy drobno posiekanym koperkiem dla smaku.
Zobacz także: Zupa kalafiorowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Poznaj tradycyjny przepis
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł
