Zamknij

Zimowe przetwory z jabłek - szybkie i sprawdzone przepisy!

29.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:05
Zimowe przetwory z jabłek - szybkie i sprawdzone przepisy!
fot. Shutterstock

Jabłka są jednymi z najbardziej lubianych i popularnych owoców w Polsce, dlatego przetwory z jabłek również cieszą się niemałą popularnością. Przetwory na pewno przydadzą się w każdym domu, są pyszne i łatwo z nich przygotować dania i desery.  

Jabłko to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Cenimy je za ich smak i również za to, że można je jeść też po różnych przeróbkach kulinarnych jako przetwory domowe, jako: kompoty do słoików, mus z jabłek, przecier do ciasta na szarlotkę, konfitura czy dżem do naleśników, idealnie nadają się także do licznych napojów.  Ze względu na ilość i różnorodność odmian, jabłka dostępne są niemal przez cały rok. Poznaj najlepsze i szybkie przetwory z jabłek oraz ich właściwości!

 

Właściwości jabłek

"Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny" - autor tego powiedzenia miał wiele racji, bowiem jabłka mają w sobie dużo wartości prozdrowotnych. Gotowane, tarte jabłka idealnie sprawdzą się na biegunkę u dzieci oraz niestrawność u osób dorosłych. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, a także hamuje rozwój infekcji. Herbata ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Badania naukowe co rusz dostarczają nowych informacji o kolejnych właściwościach prozdrowotnych jabłek i wpływie znajdujących się  w nich składników pokarmowych, soli mineralnych i witamin na stan naszego organizmu. Musisz pamiętać, że to co najcenniejsze w 80% znajduję się w skórce jabłek, dlatego  nie należy z niej rezygnować.  Jeśli będziemy jeść te owoce regularnie, dzięki zawartym w nim składnikom wzmocnimy nasze ciało od środka.

 

Przeczytaj również: Jabłka – dlaczego warto je jeść codziennie?

 

Oto dlaczego należy jeść jabłka:

 
  1. Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów
  2. Chronią przed chorobą Parkinsona
  3. Obniżają poziom złego cholesterolu
  4. Usprawniają pracę jelit i wspomagają metabolizm.
  5. Są źródłem witaminy C
  6. Oddziałują pozytywnie na czynność płuc
  7. Działają przeciwmiażdżycowo
 

Przepisy na przetwory z jabłek

 

Dżem z jabłek - składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 1 szklanki wody
  • ½ kg cukru
  • sok z ½  cytryny

Dżem z jabłek - przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zasyp owoce odrobiną cukru i odstaw na 2 godziny, aby puściły sok. Do naczynia z odrobiną wody wrzucamy jabłka, skrapiamy je cytryną i gotujemy na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików pozbawiając powietrza. Pasteryzuj około 15 min.

 

Mus z jabłek - składniki:

  • 2 kg jabłek 
  • ⅓ szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • ⅓ szklanki cukru

Mus z jabłek - przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia, skrop sokiem z cytryny i podlej wodą, poczekaj 2 godziny aby puściły sok. Następnie całość zagotuj aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Jabłka zmiksuj blenderem na gładką masę. Spróbuj, czy mus jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dodaj cukier. Gorący mus jabłkowy przełóż do wyparzonych, suchych słoików, pasteryzuj około 20 min.

 

Prażone jabłka na szarlotkę - składniki:

  • 3 kg jabłek
  • ½  szklanki cukru 
  • sok z jednej cytryny

Prażone jabłka na szarlotkę - przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda. Całość pokrój w kostkę, zalej octem i odstaw na noc. Następnie dodaj cukier i smaż około 1 godziny cały czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Smacznego!

 
Zagłosuj

Lubisz jabłka?

Liczba głosów: