Oceń
Jabłka są jednymi z najbardziej lubianych i popularnych owoców w Polsce, dlatego przetwory z jabłek również cieszą się niemałą popularnością. Przetwory na pewno przydadzą się w każdym domu, są pyszne i łatwo z nich przygotować dania i desery.
Jabłko to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Cenimy je za ich smak i również za to, że można je jeść też po różnych przeróbkach kulinarnych jako przetwory domowe, jako: kompoty do słoików, mus z jabłek, przecier do ciasta na szarlotkę, konfitura czy dżem do naleśników, idealnie nadają się także do licznych napojów. Ze względu na ilość i różnorodność odmian, jabłka dostępne są niemal przez cały rok. Poznaj najlepsze i szybkie przetwory z jabłek oraz ich właściwości!
Właściwości jabłek
"Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny" - autor tego powiedzenia miał wiele racji, bowiem jabłka mają w sobie dużo wartości prozdrowotnych. Gotowane, tarte jabłka idealnie sprawdzą się na biegunkę u dzieci oraz niestrawność u osób dorosłych. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, a także hamuje rozwój infekcji. Herbata ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.
Badania naukowe co rusz dostarczają nowych informacji o kolejnych właściwościach prozdrowotnych jabłek i wpływie znajdujących się w nich składników pokarmowych, soli mineralnych i witamin na stan naszego organizmu. Musisz pamiętać, że to co najcenniejsze w 80% znajduję się w skórce jabłek, dlatego nie należy z niej rezygnować. Jeśli będziemy jeść te owoce regularnie, dzięki zawartym w nim składnikom wzmocnimy nasze ciało od środka.
Przeczytaj również: Jabłka – dlaczego warto je jeść codziennie?
Oto dlaczego należy jeść jabłka:
- Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów
- Chronią przed chorobą Parkinsona
- Obniżają poziom złego cholesterolu
- Usprawniają pracę jelit i wspomagają metabolizm.
- Są źródłem witaminy C
- Oddziałują pozytywnie na czynność płuc
- Działają przeciwmiażdżycowo
Przepisy na przetwory z jabłek
Dżem z jabłek - składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 szklanki wody
- ½ kg cukru
- sok z ½ cytryny
Dżem z jabłek - przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zasyp owoce odrobiną cukru i odstaw na 2 godziny, aby puściły sok. Do naczynia z odrobiną wody wrzucamy jabłka, skrapiamy je cytryną i gotujemy na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików pozbawiając powietrza. Pasteryzuj około 15 min.
Mus z jabłek - składniki:
- 2 kg jabłek
- ⅓ szklanki wody
- sok z ½ cytryny
- ⅓ szklanki cukru
Mus z jabłek - przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia, skrop sokiem z cytryny i podlej wodą, poczekaj 2 godziny aby puściły sok. Następnie całość zagotuj aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Jabłka zmiksuj blenderem na gładką masę. Spróbuj, czy mus jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dodaj cukier. Gorący mus jabłkowy przełóż do wyparzonych, suchych słoików, pasteryzuj około 20 min.
Prażone jabłka na szarlotkę - składniki:
- 3 kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
Prażone jabłka na szarlotkę - przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda. Całość pokrój w kostkę, zalej octem i odstaw na noc. Następnie dodaj cukier i smaż około 1 godziny cały czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Smacznego!
Oceń artykuł
