Zamknij

Zimowe przetwory z dzikiej róży. Zainspiruj się naszymi przepisami!

29.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:04
Zimowe przetwory z dzikiej róży. Zainspiruj się naszymi przepisami!
fot. Shutterstock

Przetwory z dzikiej róży, mimo, że owoce nie są tak popularne jak maliny, czy wiśnie, to nie mają sobie równych, jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, na przeziębienie i chandrę nie ma nic lepszego, bo w owocach dzikiej róży jest 30 razy więcej witaminy C niż w cytrynie!

Już nasze prababcie przygotowywały przetwory z dzikiej róży, przynosiły je ze spiżarni zrobione z owoców bądź płatków dżemy oraz konfitury podawały do herbaty. Nie sposób przecenić pozytywnych właściwości zdrowotnych dzikiej róży, jest ona bardzo wysoko ceniona przez zielarzy i farmaceutów.

 

Jeden z najpopularniejszych dodatków do herbat kryje w sobie pokłady związków fenolowych, składników mineralnych i witamin, dzięki którym jest uważana, za skuteczny środek w walce z wieloma schorzeniami. Warto więc wykorzystać jej walory i przygotować domowe przetwory na zimę z dzikiej róży. Sprawdź nasze proste przepisy i zainspiruj się którymś z nich!

 

Dzika róża – właściwości

 

W Polsce posiadamy 23 gatunków dzikiej róży, najbardziej popularnym jest róża pomarszczona. Wszystkie jej odmiany wykorzystuje się w kosmetologii, farmaceutyce i ziołolecznictwie. W jej owocach jest 30 razy więcej dobrze przyswajalnej witaminy C, niż w cytrynie, wystarczy więc zjeść 2-3 owoce dziennie, by zwiększyć swoją odporność podczas zimy.

W dzikiej róży jest też dużo innych witamin i innych substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie, jest to między innymi witamina A, witamina B1 i B2, kwas foliowy, flawonoidy czy kwasy organiczne i garbniki. Owoce dzikiej róży stosuje się przy nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego. Kwiaty dzikiej róży stosuję się przy niestrawnościach i bólu gardła oraz dolegliwościach skórnych.

 

Dzika róża - zbieranie i suszenie owoców

 

Dzika róża rośnie wszędzie. Wrzesień i październik to najlepsza pora, by zerwać jej owoce. Trzeba pamiętać aby zerwać je przed pierwszymi przymrozkami, kiedy jeszcze są świeże i intensywnie czerwone. Wtedy mają najwięcej witaminy C.
Suszenie owoców dzikiej róży: owoce należy się oczyścić z nasion i włosków (rób to w rękawiczkach, bo drażnią skórę). Obrane owoce susz w piekarniku, w temperaturze nie wyższej niż 45°C. Dzięki temu zachowają cenne składniki. Następnie przesyp do lnianego worka i odłóż na 3-4 tygodnie.

 

Dżem z dzikiej róży
Dżem z dzikiej róży - składniki:

  • 2 kg dzikiej róży
  • 0,5 kg cukru
  • 10 ml soku z cytryny

Dżem z dzikiej róży - przygotowanie:
Owoce dzikiej róży umyj. Następnie gotuj przez około 30 minut i przetrzyj przez sitko. Do całości dodaj cukier i sok z cytryny, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Jeszcze gorący drzem przełóż do wyparzonych słoików.

 

Tarte płatki różane

Tarte płatki różane - składniki

  • szklanka płatków dzikiej róży,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z cytryny.

Tarte płatki różane - przygotowanie:

Suche płatki utrzyj wraz z cukrem najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, dodaj sok z cytryny. Tak przygotowaną całość przełóż do wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce spożywając po łyżeczce trzy razy dziennie.

 

Przeczytaj także: Olej z dzikiej róży - naturalny kosmetyk, dzięki któremu twoja skóra będzie gładka i zdrowa

 

Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży - składniki:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży
  • 1 l wódki
  • 150 g miodu

Owoce dzikiej róży rozgnieć i zalej je alkoholem. Następnie dodaj miód i delikatnie wszystko wymieszaj, odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu zlej  nalewkę, przecedź i rozlej do butelek.

 

Smacznego!