Zamknij

Zimowe przetwory z agrestu. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!

29.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:04
Zimowe przetwory z agrestu. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!
fot. Shutterstock

Agrest jest owocem, który często mimowolnie rośnie nam w przydomowych ogródkach. Ma bardzo dobry, orzeźwiający smak i dużo właściwości zdrowotnych, z powodzeniem też, możemy go wykorzystać do zrobienia wielu zimowych przetworów o słodko- kwaśnym smaku takich jak: dżem, konfitura, czy też sok. Polecamy sprawdzone przepisy na przetwory z agrestu! Zainspiruj się!

Przetwory z agrestu w ostatnich kilkunastu latach straciły swoją popularność, którą miały, a szkoda. Zimowe przetwory z agrestu dedykowane są osobom dbającym o zdrową dietę oraz pracę swoich oczu, bo to właśnie na nie głównie wpływa agrest. Jeśli nie masz pomysłu jakie przetwory możesz wykonać z agrestu - śpieszymy z pomocą! Owoce zawierają kwasy oraz pektyny, co sprawia, że przetworzony owoc łatwo uzyskuję odpowiednią konsystencję i swój słodko - kwaśny, wyrazisty smak.

 

Właściwości agrestu

 

Owoce agrestu są nie tylko bardzo smaczne, ale też niezwykle zdrowe. W 100 g agrest kalorii dostarcza 44, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego. Agrest obfituje w witaminę C, dzięki czemu wspomaga naturalną odporność organizmu, zawiera także witaminy z grupy B, prowitaminę A, żelazo, fosfor, magnez i wapń, zatem dobrze wpływa na zęby i kości, potas dzięki któremu reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi, kwasy organiczne (kwas jabłkowy i cytrynowy), dużo kwasu foliowego, taniny, flawonoidy. Dojrzałe owoce agrestu mają działanie przeciwnowotworowe.

 

Kiedy należy zbierać agrest?

 

Termin zbioru zależy od tego, do czego owoc agrestu jest nam potrzebny. Agrest zbiera się od połowy czerwca do początku sierpnia. Dojrzałe owoce nadają się do zjedzenia jako surowe, bądź wykorzystania do deserów, czy kompotu. Jeśli agrestu chcesz użyć jako surowiec przetwórczy, zbierz je kiedy  nie będą jeszcze całkowicie dojrzałe.

Dojrzałe owoce, ładnie zarumienione, nadają się do jedzenia natychmiast po zerwaniu. Można je zjeść od razu, wykorzystać do przygotowania deserów albo ugotować z nich kompot. 

Jeżeli widzisz w nich surowiec na przetwory, zerwij je, zanim zupełnie dojrzeją – przetwory będą bardziej wyrafinowane w smaku. Szykując się do przygotowania agrestowej nalewki, pomyśl, jaka miałaby być w smaku: mniej słodka, przeznacz na nią owoce mniej dojrzałe, bardziej słodka – wybierz te zupełnie dojrzałe.

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/kiedy-najlepiej-zbierac-agrest-jak-uzyskac-najsmaczniejsze-owoce,12_43878.html

Dojrzałe owoce, ładnie zarumienione, nadają się do jedzenia natychmiast po zerwaniu. Można je zjeść od razu, wykorzystać do przygotowania deserów albo ugotować z nich kompot. 

Jeżeli widzisz w nich surowiec na przetwory, zerwij je, zanim zupełnie dojrzeją – przetwory będą bardziej wyrafinowane w smaku. Szykując się do przygotowania agrestowej nalewki, pomyśl, jaka miałaby być w smaku: mniej słodka, przeznacz na nią owoce mniej dojrzałe, bardziej słodka – wybierz te zupełnie dojrzałe.

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/kiedy-najlepiej-zbierac-agrest-jak-uzyskac-najsmaczniejsze-owoce,12_43878.html

Dojrzałe owoce, ładnie zarumienione, nadają się do jedzenia natychmiast po zerwaniu. Można je zjeść od razu, wykorzystać do przygotowania deserów albo ugotować z nich kompot. 

Jeżeli widzisz w nich surowiec na przetwory, zerwij je, zanim zupełnie dojrzeją – przetwory będą bardziej wyrafinowane w smaku. Szykując się do przygotowania agrestowej nalewki, pomyśl, jaka miałaby być w smaku: mniej słodka, przeznacz na nią owoce mniej dojrzałe, bardziej słodka – wybierz te zupełnie dojrzałe.

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/kiedy-najlepiej-zbierac-agrest-jak-uzyskac-najsmaczniejsze-owoce,12_43878.html

 

Przepisy na przetwory z agrestu

 

Dżem agrestowy

Dżem agrestowy - składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • ¾ szklanki wody,
  • sok z połowy cytryny.

Dżem agrestowy - przygotowanie:

Agrest umyj, obierz i usuń szypułki. Owoce wkładamy do naczynia, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny i wodę. Następnie całość doprowadź do wrzenia i gotuj aż do uzyskania gęstej masy. Jeszcze gorący dżem włóż do wyparzonych słoików.

 

Agrest marynowany

Agrest marynowany - składniki:

  • 1 kg agrestu 
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru
  • 4 goździki
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek laski cynamonu

Agrest marynowany - przygotowanie:

Agrest umyj i usuń szypułki. Z pozostałych składników przygotuj zalewę i doprowadź ją do wrzenia, odcedź i zalej słoiki wypełnione agrestem. Pasteryzuj około 25 minut.

 

Kompot z agrestu
Kompot z agrestu - składniki:

  • 2 kg agrestu
  • 40 dag cukru
  • 2 l wody

Kompot z agrestu - przygotowanie:

Agrest umyj i obierz z końcówek. Owoce włóż do wysterylizowanych słoików. Wodę ugotuj z cukrem, następnie zalewaj słoiki z agrestem. Pasteryzuj przez 20 minut.

 

Nalewka agrestowa
Nalewka agrestowa - składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 400 g cukru,
  • 0,7 l wódki 40%.

Nalewka agrestowa - przygotowanie:

Agrest umyj i usuń szypułki. Owoce umieść w słoiku i zalej alkoholem, tak aby były nim przykryte. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsaj słojem. Po upływie tego czasu alkohol przelej do drugiego słoika, a agrest zasyp cukrem i odstaw na tydzień. Sok, który otrzymasz z owoców i cukru połącz z alkoholem i odstaw na kolejny tydzień. Otrzymaną nalewkę rozlej do butelek i odstaw na 2 miesiące.

 

Smacznego!