Oceń
Nie masz czasu, żeby po pracy przygotowywać obiad dla całej rodziny? Zawsze możesz przygotować go sobie dzień wcześniej i po powrocie do domu jedynie wstawić do piekarnika. Ku temu doskonale sprawdzi się zapiekanka z cukinii. Zwłaszcza, jeżeli chcesz zadbać o zdrowie swoich bliskich. Dania z cukinii mają bardzo dużo właściwości zbawiennych dla zdrowia i ludzkiego organizmu. Zapiekanka z cukinii natomiast jest potrawą, którą można przygotować na wiele różnych sposobów, zarówno z mięsem mielonym, jak i z kurczakiem, a wbrew pozorom robi się ją naprawdę bardzo szybko.
Cukinia – kalorie i właściwości
Jak już wspomniałam, cukinia ma wiele cennych dla ludzkiego zdrowia właściwości. Warto ją podawać przede wszystkim dzieciom, ponieważ to bogate źródło kwasu foliowego, a co za tym idzie – wspomaga rozwój młodego organizmu. To jednak nie jedyne plusy wprowadzenia cukinii do swojej diety.
- Wspomaga odporność.
- Ma bardzo mało kalorii – w 100 g zaledwie 21 kcal – w związku z czym warto ją stosować na diecie odchudzającej. Najpopularniejszą dietą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.
- Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.
- Zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i oczyszcza go z toksyn.
- Ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym mogą ją śmiało jeść osoby chore na cukrzycę.
- Wspomaga układ nerwowy.
- Wspomaga prawidłowe widzenie.
- Poprawia krzepliwość krwi.
- Ma działanie antyrakowe.
- Poprawia wygląd skóry.
- Wzmacnia włosy i paznokcie.
Zobacz także: Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki
Zapiekanka z cukinii – zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Makarony to coś, co kochamy najbardziej. A zapiekane są jeszcze lepsze! Dlatego warto wykorzystywać je na obiad. Zwłaszcza, że do takiej zapiekanki możecie na dobrą sprawę wrzucić wszystko, co wam pasuje i co lubicie. Podaję wam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, ale tego typu makaron z warzywami możecie przygotować również w wersji wegetariańskiej, bez mięsa.
Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 2 piersi z kurczaka
- Brokuł
- Cukinia
- Papryka czerwona
- Śmietana 18%
- 10 dag sera cheddar
- 20 dag sera gouda
- 15 dag tartej mozzarelli
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
Makaron i brokuł pokrojony na różyczki gotujemy al dente. Cukinię i paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przypraw. Następnie dodajemy do nich ugotowane makaron oraz brokuły. W osobnym rondelku rozgrzewamy śmietanę. Gdy będzie ciepła dodajemy do niej starte sery cheddar oraz gouda. Mieszamy cały czas aż się rozpuszczą. Potem wlewamy na patelnię z warzywami i makaronem. Doprawiamy do smaku.
Zobacz także: Papryka marynowana to idealny dodatek do dań na zimę! Jest pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis
Makaron z warzywami i sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startą mozzarellą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Zapiekanka z cukinii – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana to jedna z najpopularniejszych zapiekanek, jednak trudno do niej dobrać oryginalne składniki. Zazwyczaj kojarzy się z ciężką kiełbasą, albo ciemnymi sosami. W rzeczywistości można ją przyrządzić w nowoczesny i bardzo lekki sposób.
Składniki na zapiekankę dla 4 osób:
- ½ kg ziemniaków
- 2 cukinie
- Papryka
- 4 pomidory
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Koperek
- Oliwa
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Cukinię kroimy w okrągłe plastry i marynujemy w oliwie oraz przyprawach. Z papryki wycinamy ziarna i kroimy ją w kostkę. Następnie podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę i kroimy. Następnie dodajemy je do podsmażonej papryki. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku.
Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii
Ziemniaki kroimy w plastry, podobnie jak cukinię. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki-sos-cukinia-sos-ziemniaki-sos-cukinia. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z cukinii – lasagne z mięsem mielonym
Lasagne bolognese to tradycyjna włoska potrawa. Używa się do niej płatów makaronu. Obecnie jednak coraz powszechniejsza jest wersja fit – bez makaronu. Jego najpopularniejszym zamiennikiem jest natomiast cukinia. Tego typu danie można jeść samemu lub z dodatkiem pieczywa. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki na lasagne dla 4 osób:
- 4 małe cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- Pomidory pelati
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
Cukinię kroimy w okrągłe plastry i marynujemy z solą. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawiamy je solą oraz paprykami. Dodajemy pomidory. Chwilę gotujemy razem i dodajemy bazylię oraz oregano. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: cukinia-mięso-cukinia-mięso-cukinia. Po wierzchu opcjonalnie można posypać serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!
Oceń artykuł