Zamknij

Poznaj przepis na tort Sachera. Ten wiedeński specjał zachwyci każdego!

28.08.2020 15:28
tort sachera
fot. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Tort Sachera to nic innego jak miękki i słodki tort czekoladowy, który jest popularny na całym świecie. Poznajcie przepis na ten pyszny deser.

Klasyczny tort Sachera to prawdziwy hit został wynaleziony przez Franza Sachera, w Wiedniu, w XIX wieku. Od tego czasu cieszy podniebienia ludzi na całym świecie.

Tort Sachera to obowiązkowy deser w Hotelu Sacher w samym centrum Wiednia. Jak się jednak okazuje, tort można przygotować w domowym zaciszu. Będzie świetnie smakować jako dodatek do czarnej kawy.

Tort Sachera - prosty przepis

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 125 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 10 białek,
  • szczypta soli,
  • 140 g cukru pudru,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 8 łyżek marmolady morelowej

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło dokładnie roztopić i przestudzić. Żółtka roztrzepać trzepaczką i dodać masło, czekoladę. Całość dokładnie zmiksować.
  2. Białka z solą ubić na piankę i stopniowo dodawać cukier, nie przestawać ubijać. Piana musi być sztywna. Do pianki dodać masę czekoladową i stopniowo wsypywać mąkę, delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać piankę i wymieszać ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do dwóch form, która wyłożona została papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180C przez około 40 minut, aż ciasta wyrosną, należy je wyjąć i wystudzić.
  5. Po wystudzeniu pierwszą część ciasta ułożyć na paterze posmarować marmoladą, a następnie przykryć kolejną częścią ciasta.

Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 160 g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Czekoladę należy połamać i wymieszać z kremówką. Umieścić wszystko w garnuszku i delikatnie podgrzewając mieszać do rozpuszczenia czekolady.
  2. Kiedy polewa będzie gładka i wystygnie, należy polać nią tort. Całość dokładnie wyrównać.

Wypróbujesz ten przepis?

Zobacz także: Masło smakowe to idealny dodatek do dań. Sprawdź przepis na masło czosnkowe, ziołowe czy chrzanowe!