Oceń
Pizza to danie, które lubi każdy z nas. Wybierz zdrową wersję, którą wykonasz samodzielnie w domu. Wykorzystasz do tego warzywa, które z pewnością dodadzą ci więcej witamin i minerałów.
Każdy z nas lubi pizzę, to uniwersalne danie, które wykonacie w domu, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąskę. Warto jednak, aby tego typu posiłek był zdrowy. Poznaj przepisy, które zgromadziliśmy! Pizza z bakłażanem jest bardzo smaczna i jednocześnie bardzo pożywna. Zdecyduj się na nią, jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw. Bakłażan zawiera bardzo mało kalorii, ale bogaty jest w wiele składników odżywczych.
Zobacz też: Takiego przepisu na śniadanie nie znaliście! Szakszuka na 3 sposoby
Pizza z bakłażanem
Klasyczna pizza z bakłażanem i innymi warzywami z pewnością przypadnie wam do gustu. Tego typu danie sprawdzi się wśród tych z was, którzy lubią łatwe w przygotowaniu przepisy.
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg pszennej mąki
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
- opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)
- mąka do podsypywania
nadzienie:
- 4 czerwone cebule
- 4 białe cebule
- 2 bakłażany
- 1/2 szklanka oliwek
- 1/2 szklanki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
Przygotowanie:
- Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj i wyrabiaj przez 2-3 minuty-jeśli będzie trzeba, dolej wody. Po otrzymaniu jednolitej masy dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ją z ciastem.
- Ciasto wyjmij z miski, miskę wysyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
- Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
- Bakłażany pokrój na plastry o grubości 2 cm.
- Obrane cebule pokrój na ósemki. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie się szklić, dodaj czosnek, wymieszaj, smaż przez chwilę. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, oregano, dodaj cukier i wymieszaj.
- Rozgrzej olej i usmaż na nim plastry bakłażanów, aż będą miękkie. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko posól.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na je na cienkie placki, podsypując mąką. Zawiń brzegi placków. Ułóż na nich cebulę, poprzekładaj oliwkami. Na wierzchu połóż plastry bakłażanów.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.
- Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a skórka bakłażanów zacznie się przypalać.
Pizza z grzybami i bakłażanem
Połączenie grzybów i bakłażana zdecydowanie powinno się udać! Jeśli wszystko doprawisz odrobiną przypraw, wydobędziesz smak wszystkich składników. Tego typu pizzę możesz jeść bez obaw na kalorie.
Składniki:
Składniki ciasta:
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
- sos pomidorowy do pizzy
- ser mozzarella
- pieczarki lub inne grzyby – 4-5 sztuk
- 1/2 niedużego bakłażana
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- kilka szt. pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Zacznij przygotowania właśnie ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski z pomocą metalowego sitka. Dzięki temu napowietrzy się ona i pozwoli przygotować bardziej puszyste, miękkie ciasto. Oprócz mąki dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
- Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki do czasu, aż składniki dość dobrze się połączą i powstanie zwarta masa. Od tego momentu wyrabiaj ciasto rękoma przez kilka minut, do czasu kiedy stanie się gładkie i sprężyste jak ciastolina. Ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie powinno nawet podwoić swoją objętość.
- Z gotowego ciasta uformuj dłońmi lub wałkiem okrągły i cienki placek. Ułóż go na blaszce i zajmij się dodatkami.
- W pierwszej kolejności nałóż niezbyt dużą porcję sosu pomidorowego. Pozostałe dodatki mogą puścić trochę soku w trakcie pieczenia, więc musisz uważać, by nie „utopić” pizzy.
- Następnie dodaj posiekany czosnek i kilka plastrów sera mozzarella. Teraz pora na najważniejsze dodatki.
- Bakłażana najpierw pokrój w cienkie plastry, a następnie pokrój plastry w cienkie paski. To sprawi, że uda się nam go upiec w krótkim czasie.
- Tak samo, jak z bakłażanem, postąp z grzybami. Pokrój je na jak najcieńsze plastry.
- Cebulę posiekaj na cienkie piórka, pomidorki przekrój na ćwiartki, a następnie w misce wymieszaj wszystkie warzywa, i skrop oliwą z oliwek. Dzięki temu wszystkie cienko pokrojone warzywa pięknie się podpieką.
- Na wierzchu pizzy ułóż niezbyt grubą warstwę mieszanki warzyw. Możesz w tym momencie oprószyć pizzę ulubionymi suszonymi ziołami.
- Już prawie gotowe! Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C, na najniższą półkę, i piecz przez ok. 7 minut do czasu, aż ciasto zacznie się od spodu rumienić, a warzywa na wierzchu będą wyraźnie przypieczone.
- Przed podaniem możesz pizzę skropić dodatkową porcją oliwy i opcjonalnie kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł
