Oceń
Poznaj proste przepisy na pyszne tartaletki i ciesz ich wyśmienitym smakiem na co dzień oraz od święta. Przygotowaliśmy przepisy na słodko lub słono. Sprawdź, jak je szybko wykonać.
Tartaletki to nic innego niż tarta, jednak w wersji mini. Wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Jej nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Kruchym ciastem wylepia się dokładnie brzegi niskiej blaszki, która jest zazwyczaj dość płaska i wysmarowana wcześniej masłem. Rodzaje tartaletek są bardzo różne, z nadzieniem słonym, słodkim, kwaśnym lub z owocami. Sprawdźcie nasze przepisy na tartaletki.
Tartaletki - 5 różnych przepisów
Tartaletki z truskawkami - szybki przepis
- Proste i szybkie w przygotowaniu tartaletki wyglądają i pachą bardzo ładnie. Spód ciasta jest kruchy, a wypełnienie kremem waniliowym świetnie łączy ze sobą wszystkie składniki. Te niewielkie, kruche babeczki można przygotować z różnymi owocami, jednak do kremu zdecydowanie będą pasować truskawki.
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 60g cukru pudru,
- 130g schłodzonego masła,
- 1 jajko
Krem:
- 300ml śmietanki,
- 1 fix do śmietany,
- 250g serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- ziarenka wyskrobane z 1 wanilii,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 10 łyżeczek konfitury malinowej,
- około 500g umytych, obranych truskawek,
- 2 łyżki galaretka w proszku,
- posiekane rodzynki do ozdoby
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać rękoma, dodać jajko i zagnieść dokładnie ciasto.
- Ciasto rozwałkować, podsypać mąką, wycisnąć z niego okręgi, które potem włożymy do form tartaletek. Ponakłuwać widelcem ciasto i foremki wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
- Foremki z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 18 min w temperaturze 180C, aż do przyrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Przestygnięte ciasto można wyjąć z foremek i posmarować konfiturą.
Przygotowanie kremu
- Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić ją do całkowitego ostygnięcia.
- Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, waniliowym, fixem oraz wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem aż do połączenia składników.
- Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na ciasto z dżemem. Można również rozprowadzić łyżką.
- Umyte truskawki pokroić na grube plastry i poukładać na babeczkach. Na sam koniec owoce posmarować galaretką i posypać rodzynkami.
- Wstawić do lodówki na około 6 godzin.
Tartaletki z budyniem i owocami - przepis
- Tartaletki z budyniem oraz świeżymi owocami to świetna przekąska na rodzinnym spotkaniu lub imprezie. Przyozdobione babeczki prezentują się również bardzo dobrze. Foremki do tartaletek przygotuje się w bardzo prosty sposób. Masa budyniowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ do jej wykonania można użyć budyń w proszku.
Składniki:
Ciasto kruche na tartaletki:
- 200g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 375ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 30g masła
Dekoracja:
- 80g jagód,
- 180g malin
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie przesiać, dodać do niej cukier, sól, zimne masło oraz żółtko. Składniki posiekać razem, na sam koniec dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto.
- Schłodzić ciasto przez 40 minut w lodówce.
- Metalowe foremki do tartaletek posmarować masłem. Rozwałkować ciasta.
- Pocięty placek rozłożyć do foremek.
- Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec przez około 18 minut w 200C.
- Babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z foremek.
- Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, resztę mleka zagotować z cukrem oraz masłem.
- Wlać roztopiony budyń i gotować przez około 3 minuty cały czas mieszając.
- Ugotowany budyń zdjąć z palnika, ostudzić.
- Stygnący budyń dodać do babeczek.
- Owoce ułożyć na nich delikatnie.
- Babeczki schłodzić przez podaniem.
Tartaletki z kremem cytrynowym - szybki przepisCiasto kruche:
- 250 g mąki,
- 100 g masła zimnego,
- 100 g cukru pudru,
- 1 szczypta soli,
- 2 szt. jajek
Krem:
- 1 szt. cytryny,
- 2 szt. limonek,
- 2 szt. jajek,
- 2 szt. żółtek,
- 170 - 180 g cukru,
- 80 g masła roztopionego,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 4 łyżki wody gorącej,
Do dekoracji:
- 50 g czekolady białej
Przygotowanie:
- Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
- Foremki do tartaletek wysmarować masłem.
- Rozwałkować ciasto i wyciąć z niego trochę większe koła niż średnica foremek. Gdy wszystkie foremki są już przygotowane wstawić je na 15 min do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180C, schłodzone tartaletki wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Przygotowanie polewy:
- Sok z limonki i cytryny, cukier, jajka oraz masło umieścić w misce i ustawić nad parą wodną. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z 3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodać krem i znowu dokładnie wymieszać.
- Wypełnić kremem tartaletki i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem można posypać z wierzchu białą czekoladą.
Tartaletki z żółtym serem na słono - szybki i prosty przepis
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli
Dodatki:
- 6 plastrów szynki,
- 60 g serka camembert,
- garść startego sera gouda,
- garść startego parmezanu,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 200 ml śmietany 30 procent,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać jajka, sól. Masło posiekać z resztą składników, a następie dokładnie zagnieść ręką.
- Ciasto owinąć folią, wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki do tartaletek i nakłuć widelcem. Piec przez 12 minut w temperaturz 180C.
- Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Parmezan i goudę zetrzeć na tarce.
- Jajka wbić do miski, roztrzepać i połączyć ze śmietanką, dodać starty ser, sól, pieprz, oregano, czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
- Szynkę pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek.
- Na każdej tarteletce ułożyć szynkę, ser pleśniowy oraz szczypiorek.
- Na ciasto wyłożyć również sos śmietanowo-serowy, dokładnie rozsmarować. Wierzch posypać szczypiorkiem.
- Piec przez 15 minut w 180C.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Tartaletki z crème pâtissière - prosty przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej,
- 120g masła,
- 90g cukru pudru,
- 1 jajko,
- szczypta soli
Crème Pâtissière:
- 5 żółtek,
- 500ml mleka,
- 80g cukru,
- 40g skrobi kukurydzianej,
- ½ laski wanilii
Dodatkowo:
- ok. 300g świeżych jagód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę.
- Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180C.
- Przygotować krem z żółtek z cukrem na puszystą masę. Dodać skrobię.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarna. Do garnka wlać mleko, dodać wanilię i zagotować.
- Ubijając żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko.
- Masę mieszać trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje.
- Krem pozostawić do ostygnięcia. Ciepły krem ułożyć na kruchym cieście. Ułożyć jagody i odstawić na 3 godziny do lodówki.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Zobacz także: Blok czekoladowy - wypróbuj przepis na pyszny deser!
Oceń artykuł
