Oceń
Tarta z wiśniami to bardzo pyszny deser, którego wykonanie nie wymaga dużego budżetu i czasu. Możesz ją zrobić w sposób tradycyjny lub zaszaleć z dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasze przepis na tartę z wiśniami.
Szukasz ciekawego pomysłu na deser? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj nasze przepisy na pyszną tartę z wiśniami. Ten smakołyk posmakuje nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. W końcu jest świetnym dodatkiem do mocnego espresso, czy kawy z mlekiem. A jeśli uwielbiasz desery z tymi owocami, koniecznie sprawdź, nasze inne przepisy na ciasto z wiśniami.
Zobacz także: Nalewka z wiśni sprawdzi się jako zdrowy i smaczny napój na jesień!
Tarta z wiśniami: przepis
Klasyczną tartę z wiśniami zrobisz dość szybko. Przepis nie jest wymagający, wykonanie deseru nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Pamiętaj, że do tego przepisu możesz użyć świeżych lub mrożonych wiśni, jednak w przypadku tych pierwszych – tarta będzie o wiele smaczniejsza.
Składniki:
- Wiśnie (700 gram, mogą być świeże lub mrożone),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- Cukier (około 90 gram),
- Mąka pszenna (250 gram),
- Cukier wanilinowy (jedna łyżka),
- Proszek do pieczenia (pół łyżeczki),
- Dwa żółtka,
- Śmietana (jedna czubata łyżka),
- Margaryna (120 gram, może być także masło).
Przygotowanie:
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie tarty ze świeżych wiśni, zacznij od ich dokładnego umycia i usunięcia pestek. Później wszystkie składniki na ciasto, czyli proszek do pieczenia, mąka pszenna, szczypta soli, cukier wanilinowy, cukier (50 gram), żółtka, śmietana, margaryna wrzucić do miski i szybko zagnieść. Z ciasta formujemy kulę, którą później spłaszczamy i owijamy w folię. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto i włożyć je do foremki do tarty o średnicy 25 centymetrów (pamiętaj, aby wcześniej posmarować ją margaryną lub masłem). Ciasto nakłuj widelcem.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Piec należy przez około 25 minut, a następnie ostudzić.
W trakcie pieczenia tarty, możemy zająć się obróbką termiczną wiśni. Owoce wrzucamy do garnuszka i dodajemy cukier (około 4 łyżek). Gotujemy na małym ogniu do czasu aż się rozpuści cukier. W międzyczasie należy rozrobić mąkę ziemniaczanej w (1/3 szklanki wody). Dodajemy to do garnka i mieszamy do czasu zmiany konsystencji sosu.
Po ostudzeniu wiśniowego sosu, nakładamy go na spód tartę.
Tarta z wiśniami i serkiem mascarpone: przepis
Tarta z dodatkiem serka mascarpone będzie bardzo smaczna. Ten dodatek nada także ciastu lekkości, puszystości i delikatności. Należy jednak pamiętać, że serek mascarpone jest bardzo kalorycznym produktem. W 100 gramach mamy aż 429 kalorii.
Składniki na ciasto:
- Mąką pszenna (około 250 gram),
- Margaryna (150 gram),
- Jogurt naturalny (jedna łyżka),
- Cukier puder (1/3 szklanki),
- Jedno jajko.
Składniki na masę:
- Jedno opakowanie serka mascarpone (250 gram),
- Śmietana 30%(250 gram),
- Cukier puder (pół szklanki).
Dodatkowo:
- Wiśnie,
- Starta skórka cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie produkty na ciasto należy wrzucić do miski i ugnieść z nich ciasto. Z ciasta utwórz kulę i owiń je folię aluminiowej. Włóż do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto włóż do formy, a następnie należy nakłuć je widelcem. Piec należy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Kolejny krok to ubicie śmietanki z cukrem pudrem. Pod konie ubijani, należy dodać serek mascarpone. Całość należy dokładnie wymieszać.
Masę należy przełożyć do formy z ciastek, a na wierzch położyć świeże wiśnie. Całość posyp startą skórką z cytryny i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Jeśli posmakowały ci tarty z naszych przepisów i lubisz wiśnie to polecamy także wypróbować przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami i placek z wiśniami.
Zobacz także: Uważaj na tę część wiśni. Może być śmiertelnie niebezpieczna!
Oceń artykuł
