Oceń
Cukinia jest warzywem, który uwielbia gościć na naszych talerzach, zwłaszcza jesienią. Można z niej przyrządzić wiele rzeczy, co jest wspaniałą wiadomością, zważywszy na jej cenne właściwości. Warto jak najczęściej włączać cukinię do swojej diety, a można to zrobić na wiele sposobów. Jeden z nich znajdziemy w książkach z przepisami kuchni francuskiej. Tarta z cukinią doskonale sprawdzi się bowiem zarówno na obiad, jak i lunch w pracy.
Zobacz także: 3 przepisy na tartę z bakłażanem. Zdrowe i szybkie propozycje!
Cukinia – właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Cukinia ma wiele cennych właściwości. Począwszy od tego, że jest niskokaloryczna i doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju dietach, np. diecie dr Dąbrowskiej, skończywszy na tym, że ma niski indeks glikemiczny i doskonale sprawdza się w menu diabetyków. Co jeszcze ma w sobie cukinia?
- Jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, B1 i beta karotenu.
- Ma bardzo dużo magnezu, potasu oraz żelaza.
- Ma działanie antyrakowe.
- Wzmacnia krzepliwość krwi.
- Poprawia pracę mózgu.
- Wspomaga prawidłowe działanie układu wzrokowego.
- Odkwasza organizm.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka.
Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?
Kruche ciasto to podstawa tarty
Każda tarta, niezależnie od tego, czy jest wytrawna czy słodka, składa się przede wszystkim z kruchego ciasta. To właśnie ono jest podstawą tego francuskiego dania. W związku z tym warto przygotować je dobrze, żeby było pyszne i odpowiednio kruche.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka mleka 2%
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski. Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do niej. Następnie dodajemy sól, cukier i jajko. Ciasto zagniatamy tak, żeby ulepić z niego kulkę. Gdy już będzie jednolite ciasto, dodajemy mleko i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy równomiernie bułką tartą. Następnie wykładamy ją schłodzonym ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy przez około 20 minut bez farszu, następnie nakładamy farsz i zapiekamy jeszcze około 15 minut (w zależności od tego, jaką tartę chcemy przygotować).
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Tarta z cukinią
Cukinia jest warzywem tak wyrazistym w smaku, że szkoda go sobie psuć innymi składnikami. Dlatego na początek podpowiem wam przepis na najprostszą tartę z cukinią, z niewielkiej ilości w składników. To danie ma same plusy – począwszy od pysznego smaku, skończywszy na prostym i szybkim przygotowaniu.
Składniki:
- Kruche ciasto z przepisu wyżej
- Dwie średnie cukinie
- 250 g chudego twarogu
- Mały jogurt naturalny
- Natka pietruszki
- Tarta mozzarella
Sposób przygotowania:
Cukinię przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy w półksiężyce i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby wsiąknął wodę.
Twaróg mieszamy z posiekaną natką pietruszki i jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cały farsz wykładamy na podpieczone ciasto, a na wierzch kładziemy pokrojoną cukinię. Całość posypujemy mozzarellą i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut (w zależności od tego, jak mocno chcemy przypiekać ser).
Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit
Tarta z grillowaną cukinią i serem feta
Jeżeli chcielibyście nieco urozmaicić swoją tartę, możecie wypróbować poniższy przepis. Dzięki ugrillowaniu cukinii, będzie miała jeszcze mocniejszy smak warzywa. Pieczony ser feta doda jej natomiast słoności i wyrazistości.
Składniki:
- 250 g cukinii
- 140 g sera feta
- Szczypiorek
- Kruche ciasto z przepisu wyżej
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na grillu lub patelni grillowej. Następnie studzimy i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser oraz posiekany szczypiorek. Cały farsz wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.
Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł