Oceń
Uważajcie!
Słodkie, soczyste, po prostu pyszne. Arbuzy to ulubione letnie owoce Polaków. Chętnie jemy je podczas upału, aby się orzeźwić. Trzeba jednak uważać na podróbki.
Zobacz także: Zauważyłaś biały nalot na ogórkach? Sprawdź, co to oznacza
Jak rozpoznać oszukane arbuzy?
Narzekaliście kiedyś na smak kupionego arbuza? Jeśli tak, powinniście przyglądać się im trochę bardziej uważnie. Plantatorzy z Cypru i Turcji lubią je krzyżować z ich kuzynkami... dyniami.
Ich uprawa jest trzykrotnie tańsza, a z jednego zasiewu można zebrać trzy razy więcej owoców. Poza tym prawdziwe arbuzy potrzebują dłuższego dojrzewania, ponieważ pojawiają się znacznie później niż krzyżówki, około połowy czerwca.
Jak wygląda krzyżówka arbuza? Jest mniej słodki, traci na soczystości i ma jaśniejszy kolor. "Fałszywkę" możemy też rozpoznać po pestkach. Oryginalny arbuz ma brązowe pestki, a podrobiony - jasne, prawie białe.
Zobacz także: Zjadła mrożone granaty i zaraziła się wirusem zapalenia wątroby typu A
Zobacz, które "zdrowe" produkty mogą nam zaszkodzić:
Autor: Magdalena Barszczak
Oceń artykuł
