Zamknij

Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!

23.04.2020
Aktualizacja: 23.04.2020 13:04
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i cukrem pudrem
fot. Shutterstock

Ciasta zazwyczaj są pracochłonne. Szybkie ciasto natomiast doskonale sprawdzi się, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego lub wpadną niezapowiedziani goście. Przedstawiamy 10 różnych przepisów! 

Pieczenie ciast zazwyczaj kojarzy nam się z czymś bardzo pracochłonnym. Dlatego wiele osób obecnie idzie na łatwiznę i decyduje się kupić gotowe wypieki. O wiele taniej, smaczniej i zdrowiej będzie jednak przyrządzić takie słodkości samemu. Istnieje bowiem całkiem sporo przypisów na szybkie ciasta, które zrobisz w błyskawicznym tempie i nie potrzebujesz do nich wielu składników. Podpowiadamy 10 przepisów na błyskawiczne wypieki. Które szybkie ciasto spośród naszych receptur najbardziej przypadnie ci do gustu?

Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą

Szybkie ciasto bez pieczenia

Na początek coś najbardziej banalnego i szybkiego w przygotowaniu, mianowicie ciasto bez pieczenia. My wybieramy wersję z krakersami i wiórkami kokosowymi!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kostka masła
  • 300 g wiórków kokosowych
  • Paczka krakersów solonych

Sposób przygotowania:

Na początek robimy budyń. Gotujemy razem mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Gdy się zagotuje, a składniki dokładnie się połączą, odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonego budyniu dodajemy utartą kostkę masła i 200 g wiórek kokosowych. Wszystko razem miksujemy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na nią połowę krakersów, a na to wylewamy połowę masy budyniowej. Potem znów krakersy i znów masa. Na wierzch rozsypujemy pozostałe wiórki kokosowe.

Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Zobacz także: Sprawdzony przepis na ciasto Rafaello. Teraz szybko zrobisz je w domu

Szybkie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • Duże opakowanie herbatników
  • Kostka mlecznej czekolady
  • ½ kostki margaryny
  • 3 białe czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy odrobinę wodą i odstawiamy do napęcznienia. Herbatniki kruszymy. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do tego czekoladę mleczną. Wszystko razem rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wszystko razem łączymy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy na małym gazie i też dodajemy do kremu śmietankowo-czekoladowego. Mieszamy ze sobą i całość wylewamy na krakersy.

Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy na noc do lodówki.

Zobacz także: Przepis na pyszny mus czekoladowy. Zasmakuje każdemu!

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy

Często zastanawiamy się, co warto zrobić jako słodką przekąskę do kawy. Najlepszym wyjściem będą kruche ciasteczka z cukrem, które przygotujesz błyskawicznie i będą idealne nawet na ciepło.

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • Łyżeczka skórki startej z cytryny
  • Łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Odrobina cukru zwykłego do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wykładamy zimną kostkę masła. Na nią wsypujemy skórki z pomarańczy i cytryny oraz cukier wanilinowy i wszystko razem siekamy.

Do tego dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i znów siekamy. Do tego dodajemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie siekamy.

Na koniec wbijamy żółtka, siekamy, a potem zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu wystarczy je rozwałkować na około 2 mm i wyciąć szklanką ciasteczka (można też użyć foremek o różnym kształcie). Przed włożeniem do piekarnika posypujemy je cukrem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.

Zobacz także: Ciasteczka korzenne na wiele sposobów. Poznaj ich świąteczny smak!

Szybkie ciasto z owocami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Szklanka cukru
  • Pół kostki margaryny
  • Pół szklanki mleka
  • ½ kg dowolnych owoców świeżych lub mrożonych (najlepiej mieszanka owoców leśnych)
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy do tego ciepłą margarynę i dalej miksujemy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas miksując. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, aż wyrobimy ciasto.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na to wylewamy ciasto, a na wierzchy układamy owoce. Całość pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także: 4 przepisy na ciasta z owocami. Wypróbuj je już dziś!

Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ margaryny stopionej
  • 5 jabłek
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i margarynę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to wlewamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Układamy je na cieście na wierzchu. Całość posypujemy cynamonem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także: Szarlotka – szybki przepis na pyszne ciasto!

Szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier wanilinowy
  • ½ kg truskawek (mogą być mrożone)
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Przesianą z proszkiem mąkę wsypujemy do miski. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z jajek (żółtek nie wyrzucaj, przydadzą się). Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gdy już powstanie gęsta piana, stopniowo wlewamy żółtka. Cały czas miksując, stopniowo wlewamy roztopione masło.

Do naszej masy wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, aż wyrobimy ciasto. Tak przygotowane ciasto wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także: Ciasto z truskawkami – 5 prostych przepisów, które przypadną ci do gustu

Szybkie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ½ kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Śliwki

Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkami. W rondelku roztapiamy margarynę i też dodajemy do składników. Wszystko ponownie mieszamy.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy do blaszki. Całość zalewamy ciastem. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.

Zobacz także: Podajemy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Musisz je wypróbować

Szybkie ciasto z kremem

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Duża paczka herbatników
  • 150 g malin
  • Kostka białej czekolady

Sposób przygotowania:

Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone i stopniowo wlewamy ubitą śmietankę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. ¾ herbatników układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na nich układamy maliny. Na to wlewamy krem z mascarpone. Do miseczki ścieramy pozostałe herbatniki i czekoladę. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dwie.

Zobacz także: 3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone

Szybkie ciasto jogurtowe

Składniki:

  • Duży jogurt naturalny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Mokre składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej) i skórkę z cytryny mieszamy razem. Do osobnej miseczki przekładamy przesianą z proszkiem mąkę. Następnie łączymy wszystko razem, aż powstanie konsystencja ciasta. Przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także: Ciasto jogurtowe ze śliwkami to prawdziwa pychotka. Sprawdź, jak je zrobić!

Szybki murzynek

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • Łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki mleka
  • 125 g margaryny

Sposób przygotowania:

Jajka rozbijamy z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy pozostałe składniki. Gdy uzyskamy konsystencję ciasta, przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu można dodać do ciasta dżem, powidła śliwkowe lub polewę czekoladową.

Zobacz także: Fondant czekoladowy krok po kroku. Dowiedz się, jak wykonać ten przepis!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?