Oceń
Odpowiednio przyrządzone szparagi są bardzo smaczne. Sprawdźcie, jak szybko przygotować smaczny dodatek do dań, który może być podawany również jako oddzielne danie.
Sezon na szparagi rozpoczął się w połowie kwietnie i będzie trwać do końca czerwca. To idealna okazja do przygotowania pysznych dań z tego warzywa. Szparag to nic innego niż gatunek byliny. Jego naturalne występowanie to obszar śródziemnomorski. Szparagi są bardzo smaczne i lekkostrawne, w szczególności ich młode pędy. W sklepach dostępne są białe i zielone. Zielone rosną nad powierzchnię gruntu, a białe rosną lekko przysypane ziemią.
Szparagi mają działanie moczopędne, a także obniżają nadciśnienie tętnicze, dzięki dużej zawartości jonów potasu czy sodu. W swoim składzie mają dużą zawartość witamin oraz soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Ze szparagów można przygotować różnego rodzaju sałatki oraz zupy. Może być też to świetny dodatek do potraw mięsnych czy rybnych. Szparagi zakupione w sklepie najpierw należy obrać (służy do tego specjalna skrobaczka). Zielone wypustki nie wymagają obierania. Po obraniu przechodzimy do odcięcia stwardniałej nasadki pędu. Szparagi należy gotować około 15 minut w osolonej wodzie z masłem i sokiem z cytryny. Sok z cytryny nadaje szparagom szarego koloru. Zielone szparagi gotuje się krócej niż białe. Po ugotowaniu szparagów można podawać je na różne sposoby z masłem, parmezanem, boczkiem lub jajkiem. Szparagi można smażyć na grillu lub patelni. Warto przyrządzić to warzywo, ponieważ sprawi, że nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe będą usatysfakcjonowane.
Zobacz także: Wypróbuj nasz przepis na kotlety z ryżu. Są pyszne i dietetyczne!
Szparagi smażone na maśle - prosty i smaczny przepis
Zielone szparagi smażone na maśle najlepiej smakują z białym pieprzem. Przyprawa uwolni wyrazisty smak szparagów i nie zdominuje całego dania. Podczas wyboru szparagów w sklepie warto przyjrzeć się ich łodygom. Powinny być w ładnym, wyrazistym kolorze. Szczególną uwagę należy zwrócić na główki. Te, które są zwiędłe lub lekko żółte mogły być nieodpowiednio przechowywane.
Składniki:
- zielone szparagi 2 pęczki,
- masło 4 łyżki,
- sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie oczyścić i ściąć zdrewniałe końcówki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wrzucić szparagi.
- Smażyć około 10 minut. Dodać 4 łyżki masła.
- Szparagi doprawić przyprawami.
Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!
Wypróbujesz nasz przepis na szparagi na maśle?
Zobacz także: 5 sposobów na tartę z brokułami. Niskokaloryczne przepisy
Oceń artykuł
