Zamknij

Szparagi smażone na maśle. Poznaj szybki i prosty przepis!

05.05.2020
Aktualizacja: 11.05.2020 15:42
szparagi smażone na maśle
fot. Shutterstock

Odpowiednio przyrządzone szparagi są bardzo smaczne. Sprawdźcie, jak szybko przygotować smaczny dodatek do dań, który może być podawany również jako oddzielne danie.

Sezon na szparagi rozpoczął się w połowie kwietnie i będzie trwać do końca czerwca. To idealna okazja do przygotowania pysznych dań z tego warzywa. Szparag to nic innego niż gatunek byliny. Jego naturalne występowanie to obszar śródziemnomorski. Szparagi są bardzo smaczne i lekkostrawne, w szczególności ich młode pędy. W sklepach dostępne są białe i zielone. Zielone rosną nad powierzchnię gruntu, a białe rosną lekko przysypane ziemią.

Szparagi mają działanie moczopędne, a także obniżają nadciśnienie tętnicze, dzięki dużej zawartości jonów potasu czy sodu. W swoim składzie mają dużą zawartość witamin oraz soli mineralnych i przeciwutleniaczy.

Ze szparagów można przygotować różnego rodzaju sałatki oraz zupy. Może być też to świetny dodatek do potraw mięsnych czy rybnych. Szparagi zakupione w sklepie najpierw należy obrać (służy do tego specjalna skrobaczka). Zielone wypustki nie wymagają obierania. Po obraniu przechodzimy do odcięcia stwardniałej nasadki pędu. Szparagi należy gotować około 15 minut w osolonej wodzie z masłem i sokiem z cytryny. Sok z cytryny nadaje szparagom szarego koloru. Zielone szparagi gotuje się krócej niż białe. Po ugotowaniu szparagów można podawać je na różne sposoby z masłem, parmezanem, boczkiem lub jajkiem. Szparagi można smażyć na grillu lub patelni. Warto przyrządzić to warzywo, ponieważ sprawi, że nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe będą usatysfakcjonowane.

Zobacz także: Wypróbuj nasz przepis na kotlety z ryżu. Są pyszne i dietetyczne!

Szparagi smażone na maśle - prosty i smaczny przepis

Zielone szparagi smażone na maśle najlepiej smakują z białym pieprzem. Przyprawa uwolni wyrazisty smak szparagów i nie zdominuje całego dania. Podczas wyboru szparagów w sklepie warto przyjrzeć się ich łodygom. Powinny być w ładnym, wyrazistym kolorze. Szczególną uwagę należy zwrócić na główki. Te, które są zwiędłe lub lekko żółte mogły być nieodpowiednio przechowywane.

Składniki:

  • zielone szparagi 2 pęczki,
  • masło 4 łyżki,
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić i ściąć zdrewniałe końcówki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wrzucić szparagi.
  3. Smażyć około 10 minut. Dodać 4 łyżki masła.
  4. Szparagi doprawić przyprawami.

Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne! 

Wypróbujesz nasz przepis na szparagi na maśle?

Zobacz także: 5 sposobów na tartę z brokułami. Niskokaloryczne przepisy