Zamknij

Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!

09.05.2018 16:27
Szparagi zielone położone na desce do krojenia
fot. Shutterstock

Wielu ludziom wydaje się, że szparagi są skomplikowane w przygotowaniu. W rzeczywistości sprawa jest wręcz banalna. Sprawdź, jak je przyrządzić, żeby były pyszne!

Szparagi to rośliny o długich, gałęzistych pędach z drobnymi, łuskowatymi zakończeniami. Mogą mieć różne kolory: białe, zielone lub fioletowe. Są bardzo zdrowe, a nawet uznawane za skarbnicę witamin i składników mineralnych. Mają wiele właściwości leczniczych, ale co najbardziej interesujące – są naturalnymi afrodyzjakami.

Zobacz także: Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby była smaczna i nie traciła swoich właściwości? 

Szparagi – właściwości

Zdrowe, niskokaloryczne i bardzo smaczne – to najważniejsze i najbardziej ogólne właściwości szparagów. W 100 gramach zawierają zaledwie 18 kalorii!

Są także bogate w wiele wartości odżywczych, m.in.:

  • Kwas foliowy – chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, chroni serce, działanie układu nerwowego, a najważniejszy jest w przypadku rozmnażania i wzrostu, dlatego jego niedobór jest bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • Witamina C i E – bardzo ważne dla odporności, chronią układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, są antyoksydantami, zwiększają wytrzymałość mięśni i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
  • Beta-karoten – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, leczy trądzik, wzmacnia włosy i paznokcie, wspomaga opalanie, chroni przed promieniowaniem UV i powstawaniem przebarwień na skórze.
  • Wapń – wzmacnia kości, włosy, zęby i paznokcie, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi i działa jak naturalny antydepresant.
  • Potas – jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, zapobiega obrzękom, wspomaga pracę nerek, zapobiega skurczom mięśni, zmęczeniu i podenerwowaniu.

Dzięki swojemu bogactwu witaminowemu i mineralnemu szparagi mają również wiele cennych właściwości dla ludzkiego organizmu.

  • Obniżają ciśnienie
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • Są moczopędne
  • Oczyszczają nerki
  • Hamują utratę wzroku
  • Wspomagają układ pokarmowy
  • Wspomagają układ odpornościowy
  • Są naturalnym afrodyzjakiem

Zobacz także: Pyszna i aromatyczna zupa ze szparagów z koperkiem. Samo zdrowie!

Szparagi zielone czy białe, czyli rodzaje szparagów 

Są trzy rodzaje szparagów. Najpopularniejsze są szparagi zielone i to je najłatwiej przyrządzić. Rosną wysoko nad ziemią, dlatego też są ubarwione, ponieważ mają kontakt ze słońcem. Mają też najwięcej wartości odżywczych. Przede wszystkim są bogate w: magnez, potas, wapń i fosfor. Zielone szparagi mają smak nowalijek i jest on bardziej wyrazisty niż w przypadku ich białych kolegów.

Białe szparagi rosną pod ziemią. Przez to pozbawione są światła słonecznego, a co za tym idzie – również barwnika. Są twardsze niż szparagi zielone, ale za to delikatniejsze w smaku. Są słodkawe, z delikatną nutą goryczy. Wielu ludzi uważa, że dzięki temu są znacznie smaczniejsze. Przez to, że rosną pod ziemią natomiast nie mają tak wielu cennych składników jak zielone szparagi.

Najmniej popularne są fioletowe szparagi i dlatego też są rzadko dostępne w sklepach. Ich wypustki znajdują się nisko nad ziemią i muszą być szybko zebrane, zanim staną się zielone. W związku z tym też mają najwięcej cukru, najmniej błonnika i są uznawane za mniej zdrowe – o ile w ogóle można tak powiedzieć o szparagach.

Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na szparagi zielone. Odkryj ich smak na nowo!

Jak gotować szparagi?

Wielu ludziom wydaje się, że szparagi są trudne w przygotowaniu. Okazuje się jednak, że jest to znacznie prostsze niż myślimy. Wystarczy wyjąć szparagi z lodówki i je umyć. W zależności od tego, po jakie sięgamy – zielone gotujemy w całości, białe musimy najpierw obrać i przyciąć na mniej więcej 2/3 wysokości. Gotujemy około ½ dużego garnka wody. Gdy się zagotuje solimy i dodajemy odrobinę cukru. Do tego wrzucamy szparagi. Gotujemy kolejno: 2 minuty zielone, 12 minut białe. Po odcedzeniu zalewamy je lodowatą wodą. Można też przyrządzić popularny krem za szparagów, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Najpopularniejszą formą jednak jest podawanie ich na świeżo, z dodatkiem sosu do szparagów, który podkreśli ich smak. Ile smaków, tyle pomysłów, istnieje wiele prostych przepisów na szparagi.

Zobacz także: 4 szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Która odsłona zdobędzie twoje serce?

Szparagi na parze

Bardzo popularną metodą przygotowywania warzyw jest gotowanie ich na parze. Dzięki temu zachowują o wiele więcej witamin, co w przypadku tak bogatych w nie szparagów jest niezwykle istotne. Szparagi gotowane na parze zachowają swój naturalny kolor, zapach i smak oraz nie stracą witamin i minerałów.

W garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie się gotować, dodajemy sól, dowolne zioła lub masło. Na wierzch zaczepiamy sitko i do niego wrzucamy szparagi. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Choć jest to nieco dłuższa forma przyrządzania szparagów, jest mniej pracochłonna, ponieważ nie musimy co chwilę mieszać warzyw.

Zobacz także: Wiosna na talerzu, czyli zupa krem ze szparagów zielonych. Wypróbuj nasz przepis!

Szparagi z grilla

W sezonie grillowym coraz chętniej sięgamy po warzywa z rusztu, a na popularności zyskują szparagi. Pytanie tylko, jak je przygotować? To banalne! Wystarczy nadziać szparagi na długą wykałaczkę lub kijki do szaszłyków. Nacieramy je oliwą i przyprawą do grilla lub innymi ulubionymi przyprawami. Wrzucamy na ruszt tak, żeby główki znalazły się w chłodniejszym miejscu (w przeciwnym razie szybko się przypalą). Grillujemy przez 5-10 minut (w zależności od żaru), co chwilę obracając.

Czy kobiety w ciąży mogą jeść szparagi?

Nie ma przeciwwskazań do tego, żeby kobiety jadły szparagi w okresie ciąży. Zwłaszcza, że są one niezwykle bogate w kwas foliowy zbawienny dla rozwoju dziecka. Również kobiety karmiące piersią powinny uzupełniać swoją dietę o szparagi, które zawierają dużo wapnia. Jest to udowodnione przez Instytut Matki i Dziecka.

Zobacz także: Szparagi smażone na maśle. Poznaj szybki i prosty przepis!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie: